Luotettava kysely tuo uutta tietoa koiran persoonallisuudesta
Koiran käyttäytymistä on viime vuosikymmeninä tutkittu runsaasti. Usein tietoa koirayksilöiden käyttäytymisestä kerätään jopa tuhansia koirayksilöitä käsittävillä kyselyillä. Kyselyt antavat laajan yleiskuvan koirien eri piirteiden esiintyvyydestä, yhteyksistä muihin ominaisuuksiin ja mahdollisesta periytyvyydestä.
– Kyselyiden pohjalta voi sitten kutsua kiinnostavat yksilöt tarkempiin tutkimuksiin ja antamaan näytteitä. Kyselyt palvelevat hyvin epidemiologisia ja molekyylitutkimuksen tavoitteita, professori Hannes Lohi Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä ja lääketieteellisestä tiedekunnasta kertoo.
Käyttäytymiskyselyissä on haasteensa, sillä ne voivat olla subjektiivisia.
– Kyselyä käytettäessä aineistoa ei voida kerätä eläinyksilöiltä itseltään, joten omistajan mielipide koirastaan voi vaikuttaa kyselyvastauksiin. Tutkimuksemme mukaan subjektiivisuus ei ole kuitenkaan merkittävä ongelma ja kysely on luotettava ja toimiva työkalu, tutkijatohtori Milla Salonen Helsingin yliopistosta sanoo.
Koiran seitsemän persoonallisuuspiirrettä
Hannes Lohen tutkimusryhmä kehitti käyttäytymiskyselyn, joka kartoittaa koiran persoonallisuutta ja ei-toivottuja käyttäytymispiirteitä, kuten arkuutta, ääniarkuutta, eroahdistusta, aggressiivisuutta, alustojen ja korkeiden paikkojen pelkoa ja impulsiivisuutta/keskittymiskyvyttömyyttä.
Koirien persoonallisuuskysely koostui 63 adjektiivista ja niiden määritelmästä. Adjektiivit yhdistyivät seitsemäksi persoonallisuuspiirteeksi, jotka ovat epävarmuus, energisyys, koulutettavuus/keskittymiskyky, aggressiivisuus/dominoivuus, ihmissosiaalisuus, koirasosiaalisuus ja määrätietoisuus.
– Aiemmat tutkimukset ovat osittain ristiriitaisia persoonallisuuspiirteiden määrästä, mutta epävarmuus, energisyys, koulutettavuus, aggressiivisuus ja sosiaalisuus näyttäisivät nousevan piirteiksi lähes kaikissa tutkimuksissa, Salonen toteaa.
Luotettavaa käyttäytymistietoa etsimässä
Tutkimuksessa kerättiin yli 15 000 koirayksilön ja yli 13 000 omistajan aineisto.
Tutkimuksen toisessa osassa tutkijat selvittivät kyselyn luotettavuutta ja pätevyyttä. Osa kyselystä oli todettu luotettavaksi jo aiemmin, mutta ennen tätä tutkimusta kyselyä muokattiin ja siksi koko kyselyn luotettavuus haluttiin varmistaa.
– Pyysimme joukkoa koiranomistajia täyttämään kyselyn uudestaan 1–3 kuukauden kuluttua siihen vastaamisesta. Lisäksi osa koiranomistajista pyysi toista samassa taloudessa asuvaa ihmistä täyttämään kyselyn samasta koirasta. Havaitsimme, että kyselyn kaikki osiot olivat erittäin luotettavia, sillä samasta koirasta annetut vastaukset erosivat hyvin vähän. Lisäksi kyselyn validiteetti eli se, mittaako kysely niitä asioita, joita sen on tarkoitettu mittaavan, oli todella hyvä, Salonen kertoo.
– Seuraavaksi aiomme keräämämme aineiston pohjalta selvittää esimerkiksi koiran persoonallisuuden ja ei-toivotun käyttäytymisen yhteyttä sekä koiran ja omistajan persoonallisuuden samankaltaisuutta. Keräämämme aineistot ovat erittäin laajoja ja jo nyt saadut tulokset merkittäviä, Hannes Lohi tähdentää.
Tutkimus oli osa professori Hannes Lohen käynnissä olevaa Suomen Akatemian rahoittamaa hanketta.
Artikkeli:
Salonen, M., Mikkola, S., Hakanen, E., Sulkama, S., Puurunen, J., Lohi, H. (2021) Reliability and validity of a dog personality and unwanted behavior survey. Animals 11(5), 1234. https://doi.org/10.3390/ani11051234
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannes Lohi, hannes.lohi@helsinki.fi, puh. 0294125085
https://www2.helsinki.fi/fi/ihmiset/henkilohaku/hannes-lohi-9042628
@HannesLohi
Milla Salonen, milla.ahola@helsinki.fi, puh. 0294125774
https://www2.helsinki.fi/fi/ihmiset/henkilohaku/milla-salonen-9370369
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Viestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302, @LifeSciHelsinki, @AgriForHelsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto teki positiivisen tuloksen vuonna 202416.4.2025 11:59:51 EEST | Tiedote
Operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa. Sijoitustoiminnan ylijäämä nosti kokonaistuloksen 99 miljoonaan euroon.
Uusi korjausopas auttaa kohentamaan digitaalista yhteiskuntaa15.4.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Potilastietojärjestelmä Apotti ei lunasta lupauksiaan ja tekoälyhankkeita kaatuu. Algoritmi syrjii, joten se pitäisi korjata. Tutkimushankkeessa koostettu opas kertoo, miten voimme tehdä parempia algoritmisia järjestelmiä.
Mielenterveyshäiriöt vähentävät todennäköisyyttä tulla vanhemmiksi15.4.2025 11:39:29 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus on havainnut yhteyden yleisten mielenterveyshäiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen, ja vanhemmaksi tulemisen todennäköisyyden välillä Suomessa.
Lihavuusleikkaus tuo pitkäaikaisia terveyshyötyjä9.4.2025 08:47:08 EEST | Tiedote
Merkittävä painonpudotus lihavuusleikkauksen avulla tuo terveyshyötyjä silloinkin, kun paino nousee osittain takaisin.
Opettajien työhyvinvointi parantunut8.4.2025 09:59:12 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston seurantatutkimus osoittaa opettajien työhyvinvoinnin lähteneen usean vuoden jälkeen nousuun. Kahdesti vuodessa OAJ:n jäsenille tehtävä kyselytutkimus aloitettiin viisi vuotta sitten, koronakeväänä 2020. Selvä käänne parempaan tapahtui viime vuonna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme