Maalaamo nousi Pohjoismaiden energiatehokkaimpien joukkoon

Kauhavan Ylihärmässä valmistetaan Volvon ja monen muun tunnetun valmistajan muoviosia. Valveutuneiden asiakkaiden ympäristötietoisuus sekä toiminnan voimakas laajentuminen ovat kannustaneet MSK Plastia viemään ympäristöystävällisyyden huippuunsa. Lukuisten, jo toteutettujen toimenpiteiden ansiosta MSK Plast kuuluu nykyään Pohjoismaiden ympäristötehokkaimpien maalaamoiden joukkoon.
Yhtiön merkittävimmäksi yksittäiseksi toimenpiteeksi on noussut joulukuussa 2018 käyttöönotettu maalaamon hukkalämpöjen uusiokäyttö. Kaikista maalaamon poistoilmakanavista kerätään hukkalämmöt talteen, ja tuo lämpö hyödynnetään jalostettuna uudelleen sekä tuotannossa että kiinteistön lämmitystarpeissa.
- Tähän kannatti ehdottomasti lähteä mukaan, toteaa MSK Plastin tuotantopäällikkö Teemu Ritala uusiokäyttöjärjestelmästä investointina.
Energiansäästö on jo heti alussa ylittänyt suunnitellut lukemat, vaikka järjestelmää ollaan vasta optimoimassa. Ritalan mukaan tässä ei ole sinänsä mitään yllättävää. Uusiokäyttöjärjestemän hyödyllisyys vakuutti jo alkulaskelmien perusteella, ja hyvin sujunut järjestelmän toimitus on vahvistanut luottamusta.
- Ollaan kyllä tunnistettu, että tässä on iso säästöpotentiaali, Ritala muotoilee.
Laajentaminen ja ympäristötietoiset
asiakkaat innostivat energiansäästöön
Energian uusiokäyttöjärjestelmän hankinta tuli MSK Plastille ajankohtaiseksi vuonna 2018, kun voimakkaasti kasvaneen tilauskannan myötä tehtaalle tuli hankintaan uusi maalauslinja. Motivaatiota olivat osaltaan nostaneet ympäristötietoiset asiakkaat, jotka edellyttävät toimittajiltaan ympäristöasioissa konkreettisia näyttöjä.
Ja juuri tuota kaivattua konkretiaa hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmä on tuonut.
Hukkalämmön kierrättäminen uusiokäyttöön on merkittävä ympäristöteko, sillä energiaa uudelleen käytettäessä ei synny kasvihuonepäästöjä. Tällä yksittäisellä energiankierrätystoimella MSK Plast vähentää energiankulutusta 3800 megawattituntia eli 410 omakotitalon lämmityksen verran vuodessa, mikä vastaa ison taajaman energiankulutusta. Samalla tehtaan hiilidioksidipäästöt alenevat 833 tonnilla. Tällaisiin tuloksiin ei olla aiemmin päästy muilla yksittäisillä keinoilla.
Järjestelmä kerää hukkalämmöt hyötykäyttöön vanhan ja uuden linjaston useasta eri poistoilmakanavasta. Kun prosesseista tuleva lämpö kerätään talteen, samalla tuotantotila pysyy optimaalisena ja miellyttävänä työskennellä.
Ilmankosteuden hallinnalla nopeampi
läpimeno ja vähemmän hävikkiä
Hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmän toimittanut Calefa Oy parantaa energian uusiokäytön ohella teollisuusasiakkaidensa tuotantoa ja työskentelyolosuhteita. Ymmärrys erilaisista tuotannollisista prosesseista kuuluu erikoisasiantuntemukseen.
- Kokonaisjärjestelmätoimittajana mietimme asioita syvääluotaavasti asiakkaan prosessin kannalta, kertoo Calefan toimitusjohtaja Petri Vuori.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuotantolaitosta ympäristöineen havainnoidaan kokonaisuutena. Missä on tarvetta lämmitykselle ja missä jäähdytykselle? Onko tuotannossa tai tuotantotiloissa haasteita, jotka kaipaavat ratkaisuja?
MSK Plastin maalaamoa oli sateisina vuodenaikoina vaivannut ajoittain liian korkealle nouseva ilmankosteus. Tästä oli aiheutunut läpimenoaikoihin hidastusta ja tuotantoon hävikkiä.
Calefa tarjosi ratkaisuksi lämpöpumpputekniikkaa hyödyntävää kosteudenpoistoa.
- Tällä on suuri merkitys läpimenoajalle. Kun tuote saadaan kerralla valmiiksi, saadaan useampi osa maailmalle, toteaa MSK Plastin laatuinsinööri Suvi Paavola.
Maalaamon kosteudenpoisto on energian uusiokäyttöjärjestelmän mukana tuleva lisäarvo, joka tuo lisäsäästöjä sekä ympäristölle että tehtaan kustannuksiin. Kustannussäästöä ei ole laskettu erikseen, mutta Paavola arvioi sen olevan ”merkittävä”.
Nopea nousu ympäristöasioissa kärkeen
MSK Plast on toteuttanut joukoittain erilaisia energiatehokkuustoimenpiteitä vuodesta 2017 alkaen, jolloin yhtiö liittyi Volvon ympäristöohjelmaan mukaan. Ympäristöasioissa työ on jatkuvaa.
Laatuinsinöörin seinällä on viidenkymmenen kohdan lista erilaisista kehitystoimenpiteistä.
- Toimenpiteet voivat olla hyvin yksinkertaisiakin alkaen siitä, että laitteet sammutetaan viikonlopuksi. Jokainen teko merkitsee, ja pienistä puroista kasvaa lopulta suuri virta, Suvi Paavola summaa.
Toiminta lähtee ihmisistä. Mikä on salaisuus, jolla henkilökunta on saatu sitoutettua tähän työhön?
- Tuloksellisuus edesauttaa paljon, laatuinsinööri vastaa.
- Kyllähän se innostaa, kun saadaan näin hyviä energiansäästölukuja. Omasta mielestäni tuloksellisuus auttaa johtoa sitoutumaan, mikä taas edesauttaa sitä, että tieto asiasta leviää nopeammin, Suvi Paavola sanoo.
MSK Plast on osa monialaista kansainvälistä MSK Group -perhekonsernia, johon kuuluu emoyritys ja neljä eri teollisuusyritystä. Hukkalämmön uusiokäyttöä ollaan laajentamassa konsernissa vuoden 2019 aikana.
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.calefa.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri Vuori
040 553 4427
petri.vuori@calefa.fi
Teemu Ritala
010 480 2387
teemu.ritala@msk.fi
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Energian käyttöä ei tarvitse vähentää, vaan saada sama energia tekemään työ moneen kertaan.
- Calefa
Calefa Oy toteuttaa teollisuudelle ja voimalaitoksille innovatiivisia kokonaisratkaisuja, joissa tuotannossa syntyviä hukkalämpöjä kierrätetään uusiokäyttöön. Samalla tehostetaan tuotantoa ja parannetaan työskentelyolosuhteita. Ratkaisuissa on lyhyt takaisinmaksuaika ja ne pienentävät CO2-päästöjä sekä ostoenergian tarvetta pysyvästi.
MSK Plast Oy on vuonna 1966 perustettu muovin valmistukseen erikoistunut korkean teknologian yritys. MSK Plast on osa perheyhtiö MSK Group -konsernia, joka kansalliseen energiatehokkuussopimukseen sitoutuneena on rakentamassa energiatehokasta Suomea vapaaehtoisten ympäristötoimenpiteiden myötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Calefa Oy
Rovaniemellä maailman vesipäivää juhlistetaan 40 GWh:n lämpöpumppulaitoksella21.3.2025 07:48:54 EET | Tiedote
Neve Oy:n Rovaniemen Alakorkalon jätevedenpuhdistamon yhteyteen rakentuva Calefan lämpöpumppulaitos on edennyt työmaavaiheeseen. Kuudesta moduulista koostuva laitos kuljetettiin pohjoiseen kuluneella viikolla.
Calefan toimitusjohtajan katsaus: Kasvun ja kehityksen vuosi 202427.1.2025 09:38:27 EET | Tiedote
Asiakkaidemme tarpeisiin ja odotuksiin vastaaminen on Calefan liiketoiminnan keskiössä. Siksi haluamme uuden vuoden alkumetreillä vilkaista taaksemme, ja antaa tilaa vuoden 2024 saavutuksille.
Orion Espoo vähentää 2200 tonnia CO₂- päästöjä palkitun AmbiHeat-laitoksen mallilla24.1.2025 10:11:49 EET | Tiedote
Orion on ottanut käyttöön jo toisen prosessijäähdytystä ja lämmitystä tuottavan Calefan AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksen. Espoon tehtaan yhteyteen rakennettuun laitokseen on otettu mallia Orion Turun toteutuksesta, joka on palkittu Euroopan tasolla hiilineutraaliudestaan.
Mäkelä Alun hiilineutraaliusmatka niittää tunnustusta niin kansainvälisesti kuin kotimaassa10.12.2024 15:00:13 EET | Tiedote
Mäkelä Alu on tänä syksynä tyhjentänyt palkintopöydän energiatehokkuustyön puolesta jaettujen palkintojen osalta. Aikaisemmin marraskuussa saavutetun Net-Zero Industries Award –kilpailun Outstanding projects –sarjan palkinnon lisäksi yritys on saavuttanut nyt myös kotimaisen Vuoden Energianerokas –palkinnon.
Loviisan Lämmön uuden sukupolven energiakeskus vihittiin käyttöön9.12.2024 08:53:21 EET | Tiedote
Loviisan Lämmön uusi energiakeskus tuottaa Loval Oy:lle 2 MW tehostettua jäähdytystä ja korvaa samalla jopa 30 % Loviisan Lämmön hakepolttoaineista kaukolämmöntuotannossa. Jäähdytysprosessin hukkalämpöä, kaukolämpöverkon paluulämpöä ja ulkoilmaa lämmönlähteinään hyödyntävä modulaarinen lämpöpumppulaitos on Calefan käsialaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme