Schildts & Söderströms

Marcus Rosenlund om det stora lilla livet i ny bok

Dela
Visste du att jordens alla daggmaskar väger uppemot tjugo gånger mer än jordens alla människor? Eller att alla corona-virus av typen sars-cov-2 får rum i en tom läskburk?

Eller att det under de senaste åren har lossnat isberg från Antarktis som hela mänskligheten bekvämt skulle rymmas på?

Författaren och vetenskapsredaktören Marcus Rosenlund fortsätter informera oss med sin kännspaka och underhållande stil i Det stora lilla livet.

Här handlar det om hur pyttesmå livsformer kan ha en enorm inverkan, inte bara på väder och klimat, utan på vår planets utveckling och framtid.

I femton kapitel tar Rosenlund med sin läsare på en upptäcktsfärd späckad med spännande berättelser och intressanta fakta om trögkrypare, bananflugor, myror och virus – och mycket mer.

Boken innehåller också sex. Forskare vid University of California upptäckte att hanar som fått kalla handen av en tilltänkt sexpartner hade lägre nivåer av molekylen neuropeptid F i hjärnan. Det här drev dem att dricka mycket mer alkohol än de sexuellt tillfredsställda flugorna.

Det stora lilla livet har recensionsdatum tisdag 11.10.

P.S. En myra kan lyfta femtio gånger sin egen kroppsvikt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Foto: Miikka Pirinen
Foto: Miikka Pirinen
Ladda ned bild
Omslag: Fredrik BäckIllustrationer: Emma Ahlgren
Omslag: Fredrik BäckIllustrationer: Emma Ahlgren
Ladda ned bild

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

Marcus Rosenlund skriver om underjorden i ny bok18.9.2024 16:08:41 EEST | Pressmeddelande

Det handlar rätt mycket om att "gräva där du står". Mycket av det jag skriver om är saker som vi alla har sett och vidrört otaliga gånger, eller kanske gått på, utan att tänka närmare på vad det är vi ser och vidrör. Och hur enorma tidsperspektiv vi talar om. Strandklipporna ute på holmen med sina böljande ådror av olika mineraler är en gammal flod av magma som stelnade för miljarder år sedan, och som vind, vatten och is har gnagt på längre än någon kan föreställa sig det. Tiden är lite av en röd tråd i den Underjordiska boken. Stenen är jordens minnen, vi kan alla ta del av viskningarna från urtiden bara vi saktar ned en stund och sätter oss ned och tänker på vad det är vi ser. Marcus Rosenlund

medusa är ett möte mellan poesi och naturvetenskap6.9.2024 11:08:23 EEST | Pressmeddelande

Genom maneten, vars livsform är närmast obegriplig, utforskar Moliis-Mellberg vad som händer när det vetenskapliga språket bryts ner och blandas med poesi. "Det naturvetenskapliga språket strävar efter exakthet, medan poesin rör sig i det abstrakta. Ändå föds båda språken ur samma längtan efter förståelse," säger Moliis-Mellberg. Hon beskriver sitt arbete som en process där dessa skilda världar flätas samman, luckras upp och skapar något helt nytt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye