Miesten tahaton lapsettomuus on usein näkymätöntä ja äänetöntä

Tällä viikolla (7.–13.11.) vietetään Miesten viikkoa, joka huipentuu sunnuntaina vietettävään isänpäivään. Tahattomasti lapsettomalle isänpäivä voi kirvoittaa kipeitä tunteita ja kokemuksen ulkopuolisuudesta. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry muistuttaa, että isyys ei ole itsestäänselvyys.
– Miesten lapsettomuuden taustalla voi olla esimerkiksi elämäntilanne tai terveydellinen syy. Tahaton lapsettomuus on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä. Selviytymisessä auttaa läheisiltä, vertaisilta ja terveydenhuollon henkilöstöltä saatu tuki. Esimerkiksi lapsettomuushoidoissa miehet toivovat tasavertaista huomiointia puolisonsa kanssa, sanoo Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Piia Savio.
Savion mukaan olisi tärkeää, että yhteiskunta tunnistaisi miesten kokeman lapsettomuuden sekä tukisi miesten lapsiperheellistymistä. Avoin puhe miesten lapsitoiveesta, hedelmällisyydestä ja miesten lapsiperheellistymisen esteistä tekisivät ilmiötä paremmin näkyväksi.
Lapsiperheellistymistä tukisivat nykyistä paremmin muun muassa hedelmöityshoitojen resurssien turvaaminen, psykososiaalinen tuki osana lapsettomuushoitoja sekä ei-kaupallisen sijaissynnytyksen mahdollistaminen.
Suomen lapsettomuusluvut korkeita
Tilastokeskuksen (2020) mukaan syntyvyys on laskenut ja lapsettomuus lisääntynyt tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2019 oli lapsettomia 40–44-vuotiaista miehistä jopa 30 prosenttia ja naisista 20 prosenttia. Luvut olivat 2000-luvun alussa 26 prosenttia miehillä ja 16 prosenttia naisilla.
Miesten lapsettomuus on harvemmin vapaaehtoisesti valittua. Sen sijaan sitä määrittelee usein elämäntilanne, esimerkiksi kumppanin puute. Väestöliiton vuonna 2015 julkaiseman arvion mukaan voidaan puhua yli 100 000 lapsettomuutta kokevasta miehestä.
Miesten lapsettomuudesta puhutaan myös tuoreessa teoksessa Puuttuvat puoli miljoonaa, Väestökato ja Suomen talouden tulevaisuus (Otava, 2022). Risto Murto nostaa teoksessa miesten tahattoman lapsettomuuden syiksi matalan koulutustason ja elämänhallinnan haasteet sekä repaleisiksi muuttuneet työuran ja ihmissuhteet.
Neuvojen sijaan empaattista kuuntelua
Tahattomasti lapsettomien miesten saamaa tukea on tutkittu muun muassa Simpukan vuonna 2020 tekemässä kyselyssä miesten lapsettomuudesta.
Kyselyn mukaan miehet kokivat saamansa tuen riittämättömäksi. Erityisesti miesten saama vertaistuki näyttäytyi vähäisenä: lähes kolme neljäsosaa vastaajista ei ollut saanut vertaistukea. Heistä useampi kuin joka kolmas olisi kuitenkin kaivannut sitä. Vertaistukea saaneet kuvasivat sitä merkittäväksi.
Kyselyn mukaan suru, häpeä, pelko ja näköalattomuus ovat yleisiä miesten kokemia lapsettomuuteen liittyviä tunteita. Myös ulkopuolisuuden tunne, pettymys, kateus, turhautuneisuus ja toivottomuus nousevat usein.
Vaikka miehet kokevat lapsettomuudesta puhumisen hankalaksi, moni kuitenkin haluaisi puhua aiheesta. Auttavaksi miehet kokivat muiden läsnäolon, empaattisen kuuntelun ja kokemuksen hyväksymisen. Voinnin ja jaksamisen tiedustelu on tuntunut miehistä hyvältä. Voimaa vastaajat saivat puolisolta ja ystäviltä, harrastuksista, työstä, läheisistä lapsista ja Simpukan toiminnasta.
”Elämässäni ei ole koskaan ollut näin pitkää (tässä vaiheessa vajaa neljä vuotta) jaksoa yhtämittaista surua. Tämä on elämäni suurin kriisi.” Lainaus Simpukan miesten lapsettomuuteen liittyvästä kyselystä vuodelta 2020.
Vertaistukea Simpukasta
Simpukka ry tarjoaa miehille vertaistukea muun muassa yksityisessä Facebook-ryhmässä Miesten Simpukka. Ryhmään voivat liittyä missä tahansa elämäntilanteessa olevat, tahatonta lapsettomuutta kokevat miehet.
Tietoa miesten lapsettomuuskokemuksesta löytyy myös Simpukan verkkosivuilta sekä verkkosivuilta ladattavasta opasvihkosta Näkymätön suru - Mies ja tahaton lapsettomuus.
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on Suomen ainoa tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan tavoitteena on, että Suomessa jokainen tahattoman lapsettomuuden kohtaava saa apua ja tukea.
18. kerran vietettävä Miesten viikko antaa äänen miehille. Miessakit ry:n lanseeraaman viikon teemana on tänä vuonna miesten parissa tehtävä työ ja sen tulevaisuus.
Simpukka välittää pyynnöstä haastattelupyyntöjä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Piia SavioToiminnanjohtajaLapsettomien yhdistys Simpukka ry
Puh:+358 40 4808 676piia.savio@simpukka.infoKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampellan Esplanadi 8 B LH 35
33100 TAMPERE
+358 400 844 823http://www.simpukka.info/
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan tavoitteena on, että Suomessa jokainen tahattoman lapsettomuuden kohtaava saa apua ja tukea. Valtakunnallisesti toimivan Simpukan toimisto sijaitsee Tampereella.
Vuodesta 2019 toiminut Helminauha-hanke on Simpukka ry:n alaista toimintaa. Helminauhassa tarjotaan tietoa ja tukea lahjasoluhoidoilla lasta toivoville, lahjasoluhoidoilla lapsiperheellistyneille ja lahjasoluilla alkunsa saaneille henkilöille.
Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu. Älä jää yksin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
“Tuttuni teki aprillipilan, että saavat tyttövauvan vaikka kuulemma onneksi olikin poika.”28.3.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Somessa julkaistu ultraäänikuva paljastuukin aprillipilaksi, jolla julkaisija on halunnut kauhistuttaa ja huijata someseuraajiaan ja ystäviään. Lasta kipeästi toivovia saattaa lapsitoiveella vitsailu satuttaa. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry muistuttaa, että tahaton lapsettomuus on kipeä kriisi, johon liittyy voimakkaita tunteita, kuten osattomuutta, surua ja kateutta.
Kesälomat jaetaan ensin lapsiperheellisille - perheystävällisyys ei voi rakentua syrjiville käytännöille27.3.2025 12:28:59 EET | Tiedote
Lapsettomat kohtaavat työelämässä syrjintää kesälomien ja työvuorojen suunnittelussa. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry toivoo työnantajien huomioivan monenlaiset elämäntilanteet ja muutkin velvoitteet kuin lapset.
Sijaissynnytyksen hinta jopa 200 000 euroa - sijaissynnytysperheet jätetään Suomessa täysin yksin18.3.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukan kyselyraportin mukaan ulkomailla sijaissynnytyksellä lapsen saaneet kohtaavat Suomen viranomaisilta asiatonta kohtelua. Suomeen tarvitaan ei-kaupalliset sijaissynnytykset salliva lainsäädäntö yhdenvertaisen lapsiperheellistymisen mahdollistamiseksi.
Lapsettomien yhdistys Simpukka: Lapsettomuushoidot kaupan alan TESissä kertovat perhemyönteisyydestä6.3.2025 15:42:22 EET | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry pitää lapsettomuushoitojen nostamista kaupan alan työehtosopimukseen ilahduttavana. Lapsettomuushoitojen läpikäyminen on usein raskas prosessi henkisesti ja fyysisesti. Työnantajan perhemyönteisyys voi vaikuttaa merkittävästi työntekijän hyvinvointiin.
Lapsettomien yhdistys Simpukan vuoden vapaaehtoinen 2024 Roosa Reponen: “Kokemuksemme tarjoaa arvokkaita näkökulmia.”5.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry valitsi Roosa Reposen Simpukan vuoden 2024 vapaaehtoiseksi. Reponen on koulutettu kokemusosaaja, -asiantuntija ja -toimija, jonka arjen keskiössä ovat erityisesti tahattoman lapsettomuuden ja harvinaisten sairauksien teemat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme