Mittava virastojen yhteinen IT-hankinta käynnistyi

MMM:n hallinnonalan nykyinen puitejärjestely päättyy syksyllä 2022. Uuden puitejärjestelyn kilpailutuksessa mukana ovat Maanmittauslaitos, Ruokavirasto, Luonnonvarakeskus, Metsähallitus sekä maa- ja metsätalousministeriö. Maanmittauslaitos koordinoi hankintaa.
Hankinnan kokonaisarvo on noin 185 miljoonaa euroa. Suurimpina hankkijoina ovat Ruokavirasto (123 miljoonaa), Maanmittauslaitos (57 miljoonaa) ja Luonnonvarakeskus (5 miljoonaa).
Ketterää hankintaa
Virastojen yhteisenä tavoitteena on hankkia parasta mahdollista asiantuntijaosaamista digitaalisten palveluidensa tueksi.
Maanmittauslaitos vastaa valtakunnallisesti huoneisto-, kiinteistö- ja maastotiedoista, jotka varmistavat yhteiskunnan vakautta ja luovat pohjaa innovaatioille. Keskeisiin tehtäviin kuuluu myös paikkatietoalan tutkimus. Laajaa järjestelmäkokonaisuutta ylläpidetään ja kehitetään oman IT-henkilöstön ja kumppaneiden osaajien voimin. Maanmittauslaitoksen IT-palveluissa on siirretty tuotepohjaiseen organisaatioon, ja laitoksen teknologia- ja järjestelmäarkkitehtuuria ollaan parhaillaan modernisoimassa. Jatkossa IT-palvelutuotannossa hyödynnetään entistä enemmän myös pilviteknologioita.
– Ketterä kehittäminen vaatii tuekseen ketterää hankintaa. Puitejärjestelyn mahdollistama kevennetty kilpailutus takaa sen, että voimme hankkia IT-asiantuntijaosaamista joustavasti tarpeiden mukaan, kertoo Maanmittauslaitoksen tietohallintojohtaja Marja Rantala.
Ruokavirasto toimii ihmisten, eläinten ja kasvien terveyden hyväksi, tukee maaseudun elinvoimaisuutta ja kehittää ja ylläpitää tietojärjestelmiä. Ruokavirastossa hankinta koskee kehittämistä, ylläpitoa ja muita digitalisaation edistämiseen liittyviä toimenpiteitä.
– Palvelujen kehittäminen ja ylläpito tapahtuu vahvassa yhteistyössä ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa tuotelähtöisessä organisoitumismallissa. Tämän vuoksi kilpailutus on meille erittäin tärkeä, Ruokaviraston tietohallintojohtaja Juha Antila sanoo.
Luonnonvarakeskus on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka rakentaa hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta uusiutuvista luonnonvaroista.
– Luke hyödyntää puitesopimuksen kautta hankittavia IT-asiatuntijapalveluita etenkin biotalouden tutkimuksen, tutkimusinfrastruktuurin, tilastotuotannon ja viranomaistoimintojen digitalisaation edistämiseen, Luonnonvarakeskuksen digijohtaja Topi Hanhela kertoo.
Vastuullisuus esiin
Yhteinen puitejärjestely mahdollistaa, että virastot voivat tuottaa palveluitaan yhtenäisin menetelmin ja yhteisiä ratkaisuja hyödyntäen – tehokkaasti ja vastuullisesti.
MMM:n hallinnonalalla vastaavia IT-puitejärjestelyjä on ollut käytössä jo pitkään, mutta tällä kertaa uutena arvioitavana ja pisteytettävänä kriteerinä puitejärjestelyyn ilmoittautuville on vastuullisuusohjelma.
– Maanmittauslaitoksessa hyväksyttiin ensimmäinen vastuullisuusohjelma syksyllä 2021, ja näin ollen on luontevaa, että myös IT-kumppaneiltamme edellytetään todennettua vastuullisuutta. Haluamme toimia vastuullisuudessa suunnannäyttäjinä myös muille valtion organisaatioille, Rantala toteaa.
Aikataulu
Hankintailmoitus on julkaistu julkisten hankintojen Hilma-palvelussa 18.3.2022. Osallistumishakemukset tulee jättää 19.4. mennessä, ja päätös tarjoajien valinnasta on tarkoitus tehdä vappuun mennessä.
Varsinainen hankintapäätös pyritään tekemään ennen juhannusta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hankintaan liittyvät kysymykset: johtava asiantuntija Kimmo Perttilä, 040 521 9495, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Maanmittauslaitos: tietohallintojohtaja Marja Rantala, 040 087 9950, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Ruokavirasto: tietohallintojohtaja Juha Antila, 050 529 7975
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi
Luonnonvarakeskus: digijohtaja Topi Hanhela, 0295322843, etunimi.sukunimi@luke.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme