Muutosturvan vaikutuksia tutkitaan
Muutosturva on toimintamalli, jonka tarkoituksena on minimoida erilaiset työttömyydestä johtuvat sopeuttamistoimet sekä nopeuttaa ja helpottaa irtisanotun pääsyä uuteen työhön. Muutosturvan toimintamallia toteutetaan yhteistyössä TE-toimiston, työnantajan ja henkilöstön välillä, ja se koskee tietyin ehdoin tuotannollisista tai taloudellisista syistä irtisanottuja työntekijöitä.
Vuonna 2005 käyttöönotettua mallia on laajennettu vuonna 2009 koskemaan myös määräaikaisia työsuhteita sekä pidempään lomautettuna olleita. Viimeisin toimintamalliin uudistus toteutettiin vuonna 2017, kun muutosturvaa laajennettiin siten, että tietyin kriteerein työnantaja on velvoitettu järjestämään irtisanotulle työllistymistä edistävää valmennusta tai koulutusta. Samalla uudistettiin irtisanotun oikeus työterveyshuollon palveluihin. Viimeisimmän uudistuksen jälkeen toimintamallia ei ole arvioitu systemaattisesti. Vuonna 2020 hallitus on linjannut uudistuksista toimintamalliin, joilla tähdätään yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostamiseen sekä ikääntyneiden jaksamisen, työkyvyn ja osaamisen tukemiseen.
Yhteistyöllä muutosturvaa -hanke (ESR) kehittää muutosturvaa valtakunnallisesti. Osana kehitystyötä on käynnistetty tutkimus toimintamallin toteutuksesta ja vaikuttavuudesta. Tutkimuksen tavoitteena on vastata kysymyksiin muutosturvan toimivuudesta ja kehittämistarpeista eri kohderyhmissä. Tuloksia hyödynnetään toimintamallin jatkokehittämisessä. Hanke saa rahoituksensa Euroopan sosiaalirahastosta (ESR).
Tutkimus toteutetaan monimenetelmäisesti. Kerättävä tietopohja muodostuu dokumenttianalyysista, tilastotarkasteluja, TE-toimistojen, yritysten ja sidosryhmien haastatteluista sekä kyselytutkimuksista työntekijöille ja työnantajille. Toimintamallin vaikuttavuutta kartoitetaan TE-toimistojen asiakastietojärjestelmän ja Tilastokeskuksen rekisteriaineistoihin perustuen.
Tutkimuksen toteuttaa Owal Group Oy, ja se valmistuu keväällä 2022.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Eleni Mizaras
Projektipäällikkö, Yhteistyöllä muutosturvaa -hanke ESR, puh. 0295 038 025, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Jeremias Kortelainen
Tutkimuksen projektipäällikkö, Owal Group Oy, puh. 040 758 5893, jeremias@owalgroup.com
Tiedotus:
Miira Jaakonaho, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Puolangan Tulijokilan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)7.11.2024 15:51:53 EET | Tiedote
Erikoissijoitusrahasto UB Uusiutuva Energia suunnittelee tuulivoimalahanketta Puolangan kunnan Leveäsuon alueelle.
Puolangan Tervakankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)7.11.2024 15:49:59 EET | Tiedote
Erikoissijoitusrahasto UB Uusiutuva Energia suunnittelee Puolangan Tervakankaalle tuulivoima-aluetta, jonka kokonaispinta-ala on noin 1715 hehtaaria.
Valkoposkihanhien syysmuutto on päättymässä30.10.2024 15:03:15 EET | Tiedote
Syksyn 2024 valkoposkihanhien syysmuutto on päättymässä. Syysmuutto on edistynyt niin, että esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on jäljellä enää muutamia kymmeniä valkoposkihanhia ja Etelä-Suomessa suurimmat parvet ovat pienentyneet viidesosaan viikontakaisesta määrästä. Suurin osa jäljellä olevista valkoposkihanhista jättänee Suomen seuraavan viikon kuluessa. Muuttotiedotteita jatketaan seuraavan kerran keväällä 2025 kevätmuuton alkaessa.
Tabuja rikkonut työhyvinvointihanke eteni EU-kilpailun finaaliin (Pirkanmaa, Satakunta)30.10.2024 11:37:30 EET | Tiedote
Satakunnassa ja Pirkanmaalla toteutetussa Mielen tasapainoa työpaikoille -hankkeessa vahvistettiin mielen hyvinvoinnin osaamista työelämässä. Hankkeen toteutti MIELI Tukitalo mielenterveys ry Leader Joutsenten reitin myöntämän EU:n maaseuturahoituksen avulla.
Funderar du på att avstå från olje- eller naturgasuppvärmning? Agera nu, för snart är det sista chansen att ansöka om understöd28.10.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande
NTM-centralen beviljar ännu understöd till ägare av egnahems- och parhus som avstår från olje- eller naturgasuppvärmning. Ansökan om de populära understöden avslutas dock senast under nästa vår. De renoveringar som beviljats understöd ska vara slutförda senast den 31.8.2025, så det lönar sig att börja planera projektet och ansöka om understöd nu. NTM-centralen kommer att meddela det exakta slutdatumet för ansökan i början av 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme