Nämä digitaidot jokaisen pitäisi osata
Digitaitosuositukset kokoavat yhteen taitoja, jotka jokaisen digiajassa elävän suomalaisen tulisi hallita. Suositukset pohjautuvat Digi- ja väestötietoviraston syksyn ja talven 2022–2023 aikana tekemään selvitykseen siitä, mitkä ovat kaikenikäisille ihmisille välttämättömät digitaidot. Keskeisimpiä taitoja ovat sähköpostin käyttö, omien asioiden hoitaminen digitaalisissa palveluissa sekä salasanojen ja palveluihin tunnistautumisen hallinta.
Lisäksi kaikki ikäryhmät kokivat olennaiseksi, että he ymmärtävät oman osaamistasonsa ja luottavat kykyihinsä kehittää omaa digiosaamistaan. Iäkkäämmät vastaajat korostivat ymmärrystä siitä, ettei digiosaaminen ole koskaan valmis. Nuoremmat puolestaan tunnistivat, että olennaisia taitoja on määrällisesti paljon ja niiden tarve määrittyy elämäntilanteen mukaan. Nuoret korostivat erityisesti hyvinvointitaitojen ja medialukutaidon merkitystä.
Eri ikäisten kansalaisten tuntoja digitaalisesta tulevaisuudesta kuvaa suositusaineistoon liitetty sitaatti työpajasta: "Kansalaisilta ei voi edellyttää itsenäistä asiointia palveluissa ennen kuin palveluntuottajilta edellytetään aidosti käyttäjäystävällisten ja saavutettavien palveluitten tuottamista".
Digi ensin, mutta ei yksin
Digitaitosuosituksia käsitellään Digi- ja väestötietoviraston järjestämällä valtakunnallisella Digitaitoviikolla 8.–12.5.2023. Teemaviikko järjestetään nyt neljännen kerran. Viikon pääaihe on digirohkeus, joka syntyy organisaatioiden ja ihmisten yhteistyöllä.
Virastomme on esittänyt, että tulevalla hallituskaudella digitaalisesta asioinnista tehtäisiin lakisääteisesti ensisijainen asiointitapa heille, joille digipalveluiden käyttö on mahdollista. Tähän tarvitaan digirohkeutta. Sekä tarjottavien palveluiden että digiosaamisen tasoa on nostettava, sillä emmehän me voi edellyttää ihmisten käyttävän palveluita, jotka eivät toimi, sanoo johtava asiantuntija Minna Piirainen Digi- ja väestötietovirastosta.
Termi digirohkeus nousi esiin syksyllä 2022 julkaistussa Digitaitoraportissa. Organisaatioiden kohdalla se tarkoittaa uskallusta kehittää palveluita rohkeasti, ihmisten arjen käyttötarpeet edellä niin, että huonolaatuiset palvelut uudistetaan tai hylätään kokonaan. Yhtä lailla se tarkoittaa kannustamista ja mahdollisuuksien tarjoamista uuden opetteluun. Meitä ihmisiä digirohkeus auttaa sinnittelemään jatkuvan teknologisen muutoksen mukana silloinkin, kun vähän hirvittää. Digirohkeat ihmiset uskaltavat yrittää ja kokeilla, mutta myös myöntää, että kokevat toisinaan epävarmuutta.
Digirohkea yhteiskunta tukee digitaalisen osaamisen kehittämistä ja luo ympäristön, joka kannustaa omien taitojen jatkuvaan ja ennakkoluulottomaan kehittämiseen. Se myös ymmärtää, että tarvitaan riittävästi tukea paitsi niille, joille digi ei ole mahdollinen, myös kaikille meille, joita digi ajoittain haastaa.
Tutustu digitaitosuosituksiin: https://dvv.fi/digituen-julkaisut
Faktalaatikko
Tule mukaan Digitaitoviikolle 8.-12.5.2023
Digitaitoviikko tarjoaa kiinnostavaa ja ajankohtaista sisältöä sekä keskustelumahdollisuuksia aiheen ympärillä koko viikon ajan. Kaikille avoin liveohjelma pyörii verkossa maanantaina ja keskiviikkona klo 9–11.00 ja sen jälkeen on mahdollisuus osallistua teemakeskusteluihin Teamsissa klo 13–14.00. Perjantaina ohjelma alkaa klo 9.30 ja siihen voi osallistua myös paikan päällä Tiedekulmassa Helsingissä.
Ohjelmasta vastaa Digi- ja väestötietovirasto ja se toteutetaan yhteistyössä Sitran, Opetushallituksen, Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen sekä Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry:n kanssa.
Koko viikon päivittyvä ohjelma on luettavissa osoitteessa https://dvv.fi/digitaitoviikko
Median edustajat ovat tervetulleita haastattelemaan viikon vieraita lähetysten jälkeen Digi- ja väestötietovirastolle (osoite: Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki).
Tarjoamme medioille myös mahdollisuuden streemata viikon puheenvuoroja omissa kanavissaan.
Jos kiinnostuit, ota yhteyttä dvv.viestinta@dvv.fi
Digitaitoviikko
|
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Digi- ja väestötietovirasto
Johtava asiantuntija Minna Piirainen
p. +358 295 535 280, etunimi.sukunimi[at]dvv.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.
Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto
Private guardians and attorneys now have better access to e-services2.12.2024 08:36:36 EET | Press release
Private guardians and attorneys can now manage the financial matters of their clients and granters in the e-services of the Finnish Tax Administration, Traficom and other authorities without separate authorisation. The reforms concerns about 20,000 attorneys and 15,000 private guardians.
Det blir lättare för privata intressebevakare och intressebevakningsfullmäktiga att uträtta ärenden digitalt2.12.2024 08:36:19 EET | Pressmeddelande
Privata intressebevakare och intressebevakningsfullmaktstagare kan nu sköta huvudmannens och fullmaktsgivarens ekonomiska ärenden i Skatteförvaltningens, FPAs, Traficoms och andra myndigheters digitala tjänster utan separat fullmakt. Ändringen gäller cirka 20 000 intressebevakningsfullmäktiga och 15 000 privata intressebevakare.
Yksityisten edunvalvojien ja edunvalvontavaltuutettujen digiasiointi vero- ja muissa taloudellisissa asioissa helpottuu2.12.2024 08:35:51 EET | Tiedote
Yksityiset edunvalvojat ja edunvalvontavaltuutetut voivat nyt hoitaa päämiehensä ja valtuuttajansa taloudellisia sekä omaisuuteen liittyviä asioita Verohallinnon, Traficomin, Kelan ja monien muiden viranomaisten digipalveluissa ilman erillistä valtuutusta. Uudistus koskee noin 20 000 edunvalvontavaltuutettua ja 15 000 yksityistä edunvalvojaa.
Uppdateringen av befolkningsdatasystemet syns i Finlands folkmängd i morgon12.11.2024 08:05:00 EET | Pressmeddelande
I befolkningsdatasystemet görs en uppdateringskörning den 12 november 2024 som påverkar informationen om Finlands folkmängd. Uppgiften om folkmängden syns till exempel på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas webbsida samt på ljustavlan på taket till Helsingfors serviceställe från och med den 13 november 2024. I samband med den årliga uppdateringen avlägsnas personer vars bostadsort har varit okänd i över två år från Finlands folkmängd. Ändringen gäller ungefär 3900 personer.
Väestötietojärjestelmän päivitys näkyy Suomen väkiluvussa huomenna12.11.2024 08:05:00 EET | Tiedote
Väestötietojärjestelmässä tehdään 12.11.2024 päivitysajo, joka vaikuttaa Suomen väkilukutietoon. Tieto väkiluvusta näkyy esimerkiksi Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla sekä Helsingin palvelupaikan katolla olevassa valotaulussa 13.11.2024 alkaen. Vuosittain tehtävän päivityksen yhteydessä Suomen väkiluvusta poistetaan henkilöt, joiden asuinpaikka on ollut yli kaksi vuotta tietymättömissä. Muutos koskee noin 3900 henkilöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme