Nuoren syntyperä merkittävä tekijä ehkäisevässä päihde- ja pelityössä
Syntyperä on yhteydessä pelaamisen ja päihteiden käytön yleisyyteen
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamassa Kouluterveyskyselyssä selvitetään muun muassa nuorten elintapoja sekä rahapelaamista ja suhtautumista päihteisiin. Vuosilta 2019 ja 2021 julkaistiin tilastoaineistoa julkisessa tulospalvelussa myös syntyperän mukaan.
THL:n asiantuntija Anni Matikka kertoo myös, että rahapelaaminen on huomattavasti yleisempää ulkomaalaistaustaisilla pojilla kuin suomalaistaustaisilla pojilla. Yleisimmin rahapelejä pelaavat ulkomailla syntyneet 8.−9. -luokkalaiset pojat (30 %) ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat pojat (22 %) (vrt. suomalaistaustaisista 8−9 -luokkalaisista ja ammatillisten oppilaitosten pojista 5−7 %).
Suomalaistaustaiset nuoret hyväksyvät ikäisillään päihteiden käytön yleisemmin kuin ulkomaalaistaustaiset nuoret. Erityisesti ulkomailla syntyneet 8.−9. luokan pojat kuitenkin käyttävät tupakkatuotteita päivittäin (26 %) ja alkoholia viikoittain (19 %) yleisemmin kuin suomalaistaustaiset pojat (8 ja 4 %). Ulkomailla syntyneet alaikäiset pojat ostavat alkoholia vähittäismyynnistä selvästi yleisemmin (kouluasteesta riippuen 19−46 %) kuin suomalaistaustaiset pojat (5−8 %). Myös kannabiksen ja muiden laittomien huumeiden kokeilu on erityisesti ulkomailla syntyneillä pojilla yleisempää kuin suomalaistaustaisilla pojilla.
Nuorten hyvinvointia tuetaan tarjoamalla vanhemmille tietoa ja nuorille tekemistä
”Kaikki nuoret, taustasta riippumatta, tarvitsevat mielekästä tekemistä arkeensa, ystäviä, osallisuuden tunnetta, mahdollisuutta vaikuttaa oman elämänsä kulkuun sekä onnistumisen kokemuksia. Näitä niin sanottuja suojaavia tekijöitä vahvistamalla voimme ehkäistä päihde- ja rahapelihaittojen syntymistä nuorten keskuudessa”, toteaa projektipäällikkö Leena Sipinen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Hadiya-hankkeesta.
”Hadiya-hankkeessa järjestämme muun muassa pienryhmätoimintaa arabian- ja somalinkielisille nuorille sekä tuotamme omakielisiä faktamateriaaleja ja puheeksioton työkaluja vanhemmille.”
Ulkomaalaistaustaiset lapset ja nuoret kokevat keskusteluvaikeuksia vanhempiensa kanssa useammin kuin suomalaistaustaiset lapset ja nuoret. 8−18 prosenttia ulkomailla syntyneistä pojista vastasi, ettei juuri koskaan pysty keskustelemaan vanhempiensa kanssa omista asioistaan. Vastaava osuus suomalaistaustaisista pojista oli 2−5 prosenttia.
”On tärkeää, että myös vanhemmilla on tietoa ja ymmärrystä nuorten elämän haasteista sekä halua ja kykyä keskustella asioista perheen sisällä. Arabi- ja somalitaustaiset perheet ja yhteisöt ovat usein kiinteitä ja yhteisöllisiä. Ohjaamalla tukea ja tietoa päihde- ja peliaiheista perheisiin, voimme suojata nuorten hyvinvointia”, jatkaa Sipinen.
Ulkomaalaistaustaiset kokevat syrjintää ja kiusaamista yleisemmin kuin suomalaistaustaiset
”Jos nuori tai hänen vanhempansa on syntynyt ulkomailla, hän on todennäköisemmin kokenut syrjintää. Syrjintää koulussa tai vapaa-ajalla kertoi kokeneensa kouluasteesta riippuen 31−54 prosenttia ulkomaalaistaustaisista nuorista, kun vastaava osuus suomalaistaustaisista nuorista oli 12−35 prosenttia”, toteaa asiantuntija Anni Matikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Ulkomaalaistaustaisista nuorista 1−17 prosenttia vastasi joutuneensa koulukiusatuksi vähintään viikoittain, kun vastaava osuus suomalaistaustaisista oli 1−5 prosenttia. Vailla yhtään läheistä ystävää oli 10−22 prosenttia ulkomaalaistaustaisista nuorista, kun vastaava osuus suomalaistaustaisista oli 6−10 prosenttia.
”Kouluterveyskyselyn tulospalvelusta löytyy runsaasti tutustumisen arvoisia tuloksia lasten ja nuorten hyvinvoinnista syntyperän mukaan luokiteltuna”, jatkaa Matikka.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Leena Sipinen
projektipäällikkö
Hadiya-hanke / Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
puh. 040 5575 057
Abdirahman Rage
koulutussuunnittelija
Hadiya-hanke / Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
puh. 050 463 0710
ehyt.fi/hadiya
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
thl.fi/kouluterveyskysely
thl.fi/kouluterveyskysely/tulokset
Anni Matikka
asiantuntija
Kouluterveyskysely / Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
puh. 029 524 7322, kouluterveyskysely@thl.fi
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, nikotiinituotteisiin ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. Työmme pohjautuu tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuviin menetelmiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
Kannanotto: Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta17.4.2025 09:31:41 EEST | Tiedote
Verkossa tapahtuva rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat avautumassa ulkomaisille yhtiöille rahapelilainsäädännön uudistamisen myötä. Rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt vaativat, että osa peliyhtiöiden rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Oikeuskanslerin mukaan korvamerkinnästä on perusteltua säätää lailla.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Tiedote: Uusi tupakkalaki tarvitaan – 16,6 mg/g nikotiiniraja lisää myrkytysten riskiä16.1.2025 08:31:04 EET | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on antanut lausuntonsa hallituksen esityksestä laiksi tupakkalain muuttamisesta. Uusi tupakkalaki tulee saattaa voimaan mahdollisimman pian, mutta lakia pitäisi kiristää. Tunnusomaiset maut ja tuoksut, myös minttu ja mentoli, tulisi kieltää säännönmukaisesti kaikissa tuotteissa. Lisäksi uusien tuotteiden nikotiiniraja tulisi laskea lääkelain piirissä olevien korvaustuotteiden tasolle ja kaikkien nikotiinituotteiden ostoikäraja pitäisi nostaa 20 ikävuoteen. Tuotteisiin tulee asettaa lapsiturvalliset sulkimet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme