Otava julkaisee Esko Ahon kirjan kriisivuodesta 1991
Tapahtumista on kohta 30 vuotta, mutta vuoden muisto elää ja vaikutukset tuntuvat yhä vahvasti. Suomen talous ja Neuvostoliitto romahtivat, ja pääministeriksi keskustan veret seisauttaneen vaalivoiton jälkeen noussut Esko Aho yritti kipparoida Suomi-laivaa myrskyävillä vesillä.
Kirjassa Aho kuvaa, miltä tuntui johtaa tasavaltaa, kun lähes jokainen päivä oli täynnä mullistavia käänteitä. Mustat joutsenet – ennalta-arvaamattomat muutosvoimat – käänsivät totutut kuviot ylösalaisin. "Pohjolan Japani" kamppaili syvässä lamassa, pankit horjuivat, neuvostokauppa romahti, Neuvostoliitossa koettiin vallankaappaus, markka devalvoitiin ja ihmisten unelmat sortuivat, mutta toivo kajasti uudessa Euroopassa ja Nokiaa koskeneet ratkaisut avaisivat tien menestykseen.
Vuoden 1991 draama on olennainen osa nykyisen Suomen kehitystarinaa.
”Sain idean kirjaan, kun Jari Tervo haastatteli minua Mauno Koiviston vaiheita käsittelevään TV-dokumenttiin. Yhtäkkiä tajusin, että on kulunut niin paljon aikaa, että on jo kokonainen sukupolvi, joka ei muista tapahtumia tai tunne kriisiä ja sen vaiheita. Tuolloin yhdessä vuodessa tapahtui valtavan paljon, ja päätöksenteossa oli herättävä ja sovittauduttava nopeasti uuteen todellisuuteen”, Esko Aho kertoo kirjan taustoista.
Aho muistuttaa, että mullistavaa aikaa on vaikea tunnistaa ennen kuin se on jo käsillä. Siksi mullistuksia on tarpeen käsitellä myöhemmin – ja yrittää ottaa oppia. Jokainen suuri mullistus ja kriisi on omanlaisensa, mutta etenkin valtiojohtamista ajatellen niissä on paljon yhdistäviä piirteitä.
”Kirjan yleinen motto voisi olla, kuten Ruotsin valtiovarainministeri Kjell-Olof Feldt aikoinaan 1980-luvulla tiivisti: Vaikeat päätökset ovat poliittisesti liian aikaisia, kunnes ne ovat taloudellisesti liian myöhäisiä. Siinä on 1990-luvun alun ja nykypäivän iso kysymys”, Aho toteaa.
Esko Aho (s. 1954) toimi Suomen pääministerinä vuosina 1991–1995. Kansanedustajana Aho toimi vuosina 1983–2003 ja Keskustan puheenjohtajana 1990–2002. Tämän jälkeen Aho on työskennellyt Sitran yliasiamiehenä, Nokian yhteiskuntasuhteista vastaavana johtajana sekä ja East Officen hallituksen puheenjohtajana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirsi TähjänjokiMarkkinointi- ja viestintäjohtaja
Puh:040-7255374kirsi.tahjanjoki@otava.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava
Mitä peruskoulussa todella tapahtuu?21.11.2024 12:19:10 EET | Tiedote
Tutkija Leea Lakka vietti vuoden ysiluokan takarivissä ja yritti ymmärtää, mitä ihmettä peruskoulussa tapahtuu. Ulkovälkälle patistelun, toisen asteen yhtälöiden ja pinaattilettulounaiden lomassa Lakka selvitti, miksi lukutaito heikkenee ja eriytyy.
Pajtim Statovcille Suomi-palkinto tunnustuksena merkittävästä kirjallisesta urasta20.11.2024 19:30:00 EET | Tiedote
Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut tämän vuoden Suomi-palkinnot kahdeksalle taiteilijalle ja toimijalle. Yksi palkinnon saajista on kirjailija Pajtim Statovci. Palkinnon arvo on 14 250 euroa.
Kaksi Otavan kirjaa ehdolla WWF:n Vuoden luontokirjaksi18.11.2024 09:41:24 EET | Tiedote
Kimmo Ohtosen Tunturikettu ja Heli Laaksosen Jatkos ovat WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailun finalisteja. Arvostetun kirjapalkinnon voittaja ratkeaa joulukuun alussa.
Taina Niemelle Savonia-ehdokkuus!15.11.2024 17:10:00 EET | Tiedote
Ehdokaskirja Ämpärikesä on koukuttava romaani nuorista kesän ja elämän kynnyksellä. Kuopion kaupungin jakaman Savonia-palkinnon arvo on 12 000 euroa, ja se jaetaan 9.12.
Mirella Mäkilä voitti historian ensimmäisen Funlandia-palkinnon14.11.2024 10:31:49 EET | Tiedote
Vinhan kirjakaupan perustama Funlandia-palkinto on myönnetty kirjailija Mirella Mäkilälle Se on moro -sarjan kirjoista Seuraavana Tampere (Otava 2023) ja Tampereella rempallaan (Otava 2024).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme