Oulun yliopiston tutkijat etsivät vastauksia ajankohtaisiin sote-teemoihin
Sote-teemojen parissa työskentelee laaja joukko asiantuntijoitamme eri tieteenaloilta. Tuotamme tutkittua tietoa sote-palvelujen saavutettavuudesta ja terveydenhuollon digitalisaatiosta. Kehitämme vaikuttavia toimintamalleja lasten, perheiden ja ikääntyneiden palveluihin ja etsimme ratkaisuja ammattilaisten osaamisen kehittämiseksi ja riittävän työvoiman turvaamiseksi.
Asiantuntijamme ovat median haastateltavissa:
Tutkimusjohtaja (Alueellinen erinomaisuus) Ossi Kotavaara, puh. 050 57 39 124. Sosiaali- ja terveyspalvelujen saavutettavuus, palveluverkon sijainnin optimointi paikka- ja aluetietoon perustuen sekä alueiden tietojohtamisen välineiden rakentaminen.
Yliopistotutkija (Geoinformatiikka) Harri Antikainen, puh. 040 75 15 574. Sosiaali- ja terveyspalvelujen saavutettavuus ja niiden sijainnin optimointi, terveydenhuollon kuljetukset.
Interventio- ja implementointitutkimuksen työelämäprofessori Mika Niemelä, puh. 040 50 69 793. Lasten, nuorten ja perheiden mielenterveyttä, hyvinvointia ja pärjäävyyttä edistävien interventioiden ja perhelähtöisten toimintamallien kehittäminen ja tutkiminen.
Tutkijatohtori Sinikka Lotvonen, puh. 040 73 23 998. Ikääntyvien toimintakyky ja sen arviointi, ikääntyneiden palveluiden johtaminen, kuntoutumista edistävä hoitotyö, RAI-arviointimenetelmä, soteku-ammattilaisten täydennyskoulutus, moniammatillinen yhteistyö ikääntyneiden palveluissa.
Yliopistonlehtori Heidi Siira, puh. 050 43 08 210. Ikääntyvien hyvinvointi, elämänlaatu ja kuntoutumista edistävä hoitotyö. Aistivammaisuus myöhemmällä iällä, kuntoutus ja kuntoutusohjaus, kolmas sektori ikääntyneiden tukena, soteku-ammattilaisten täydennyskoulutus.
Yliopistonlehtori Outi Kanste, puh. 050 43 31 988. Henkilöstövoimavarojen johtaminen ja työhyvinvointi sote-alalla.
Väitöstutkija Ashlee Oikarainen, puh. 040 17 30 540. Maahanmuuttajatyövoima, maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien integrointimallit terveydenhuollon organisaatioihin.
Tietojärjestelmätutkimuksen työelämäprofessori Jarmo Reponen, puh. 040 54 12 718. Terveyspalvelujen digitalisaatio, potilastietojärjestelmät.
Työelämäprofessori Maritta Perälä-Heape, p. 040 67 34 159. Datalähtöiset terveyspalveluratkaisut ja innovaatioekosysteemit, ennakoivat yksilölliset palveluratkaisut, terveystiedon hyödyntäminen tutkimuksessa ja innovaatiotoiminnassa.
Optoelektroniikan ja mittaustekniikan professori Tapio Fabritius, puh. 040 18 04 280. Diagnostiikan ja lääketieteellisen mittaamisen teknologiat ja niiden hyödyntäminen hyvinvoinnin edistämisessä ja sairauksien tutkimisessa.
Tietojärjestelmien professori Minna Isomursu, puh. 050 59 79 660. Terveyden digitalisaatio. Terveyspalveluissa käytettävien ohjelmistojen, tietojärjestelmien ja digitaalisten palvelujen kehittäminen ja käyttöönotto. Henkilökohtaisen datan hyödyntäminen terveyspalveluissa.
Terveydenhuollon langattomien järjestelmäarkkitehtuurien apulaisprofessori Erkki Harjula, puh. 050 30 30 478. Älykkäät ja tietoturvalliset kommunikaatio- ja laskenta-arkkitehtuurit uudentyyppisten terveyspalveluiden mahdollistamiseen ja nykyisten palveluiden tehostamiseen.
Langattomien kehoverkkojen dosentti Matti Hämäläinen, puh. 040 52 43 813. Radiokanavamallinnus, tiedonsiirtoratkaisut sekä ETSI-standardointi liittyen langattomiin kehoverkoihin, mitkä mahdollistavat paikkariippumattoman potilaan etämonitoroinnin.
Yliopisto-opettaja Olli Autio, puh. 050 57 55 096. Ihmislähtöisyys digitalisoituvissa terveyspalveluissa, digitaalinen vuorovaikutus, erityisesti chat-kanavat.
Professori Tarja Pölkki, puh. 050 42 80 772. Digitaaliset ratkaisut lapsipotilaiden ja perheiden hoitotyössä.
Yliopistonlehtori Anne Oikarinen, puh. 050 32 94 696. Digitaaliset ratkaisut terveyden edistämisessä ja potilaiden ohjauksessa, hoitotyöntekijöiden ohjausosaaminen digitaalisissa ohjausympäristöissä, ohjauksen vaikuttavuus.
Yliopistonlehtori Pirjo Kaakinen, puh. 050 41 31 875. Asiakaslähtöinen ohjaus ja henkilökunnan ohjausosaaminen, digiohjauksen vaikutukset asiakkaissa, henkilöstössä ja omaisissa mm. hoitoon sitoutumisen, elintapojen ja elämälaadun sekä osaamisen ja kustannusten näkökulmasta.
Tutkijoiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@oulu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Meri RovaViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston hallituksen jäsenmäärä laskee kymmeneen – yliopistoyhteisön suhteellinen edustus kasvaa30.1.2025 11:16:41 EET | Tiedote
Oulun yliopiston kollegio päätti kokouksessaan 29.1.2025, että Oulun yliopiston hallituksen jäsenmäärä seuraavalla kaudella on kymmenen ja että kausi on neljä vuotta välillä 1.1.2026-31.12.2029. Kaikkien nykyisen hallituksen jäsenten kausi päättyy tämän vuoden lopussa.
Tutkijat löysivät uusia silmän värikalvon tulehdukselle altistavia geenejä30.1.2025 06:45:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa löydettiin kuusi geenialuetta, jotka liittyvät silmän värikalvon tulehduksen eli iriitin kehittymiseen. Tutkimuksessa tunnistettiin myös geneettinen yhteys iriitin ja tulehduksellisten suolistosairauksien välillä. Löydökset auttavat ymmärtämään iriitin syntymekanismeja ja yhteyttä yleisiin autoimmuunisairauksiin.
Oulun yliopisto ehdolla Excellence-laatuleiman saajaksi – tunnustus pitkäjänteisestä kehitystyöstä29.1.2025 10:38:40 EET | Tiedote
Excellence-laatuleima myönnetään korkeakouluille tunnustuksena poikkeuksellisen korkealaatuisesta kehittämistyöstä ja esimerkiksi alueellisesta merkittävyydestä.
Äidin raskaudenaikainen tulehdustila voi vaikuttaa lapsen aivojen kehitykseen28.1.2025 06:50:00 EET | Tiedote
Tuore tutkimus osoittaa, että äidin raskaudenaikainen immuunijärjestelmän aktivaatio voi vaikuttaa jälkeläisen aivojen kehitykseen sukupuolesta riippuen. Oulun yliopiston johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa tarkasteltiin yli 2 600 äiti-lapsi-paria kolmesta väestöpohjaisesta ja yhdestä kliinisestä kohortista. Tutkimuksen keskiössä oli äidin raskaudenaikainen C-reaktiivinen proteiini (CRP), joka on tulehduksen yleinen mittari.
Ultralujat teräkset – Avain kestävään kilpailukykyyn Euroopan teollisuudessa27.1.2025 06:08:00 EET | Tiedote
Ultralujien terästen avulla koneista ja laitteista voidaan valmistaa keveämpiä ja ympäristöystävällisempiä. Koska ultralujien terästen lujuus perustuu usein lämpökäsittelyihin, hitsauksen aiheuttama kuumennus muuttaa teräksen ominaisuuksia ja kestävyyttä. Uudessa väitöstutkimuksessa testattiin hitsattuja ultralujia teräksiä eri käyttölämpötiloissa, ja osoitettiin ultralujien terästen mahdollisuuksia erilaisissa koneissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme