HSY

Pakokaasujen määrä kasvoi pääkaupunkiseudulla vuonna 2022

Jaa
HSY:n mittausten mukaan pakokaasujen pitoisuudet nousivat pääkaupunkiseudulla selvästi vuonna 2022 verrattuna kahteen edelliseen vuoteen. Myös puunpolton päästöt heikensivät ilmanlaatua varsinkin talvi-iltoina viikonloppuisin. Yleisesti pääkaupunkiseudun ilmanlaatu oli kuitenkin vuonna 2022 pääosin hyvä.
Koronapandemia vähensi autoilua vain väliaikaisesti. Vuonna 2022 pakokaasujen pitoisuudet kasvoivat ilmassa. Kuva: HSY / Saija Korhonen
Koronapandemia vähensi autoilua vain väliaikaisesti. Vuonna 2022 pakokaasujen pitoisuudet kasvoivat ilmassa. Kuva: HSY / Saija Korhonen

Liikennemäärien kasvu nosti typpidioksidin pitoisuuksia

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY seuraa ilmanlaatua eri puolilla pääkaupunkiseutua erityyppisissä ympäristöissä. Mittausten mukaan pakokaasuista peräisin olevan typpidioksidin pitoisuudet nousivat vuonna 2022 erityisesti vilkkaasti liikennöidyillä alueilla verrattuna kahteen edelliseen vuoteen. Vuosina 2020–2021 koronapandemia vähensi selvästi ihmisten liikkumista ja siten myös liikenteen päästöjä.

- Pakokaasujen pitoisuudet nousivat selkeästi viime vuonna ilmanlaadun mittausasemillamme, jotka sijaitsevat vilkkaan liikenteen läheisyydessä. Esimerkiksi Helsingissä Mäkelänkadulla pakokaasujen vuosipitoisuus nousi vajaan kymmenyksen vuoteen 2021 verrattuna, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Saija Korhonen.

Samanaikaisesti myös Mäkelänkadun liikennemäärä nousi lähes kymmenyksen Helsingin kaupungin tekemän seurannan mukaan. Pitkällä aikavälillä liikenteen pakokaasupäästöt ovat kuitenkin laskeneet autokannan uudistumisen ja sähköistymisen takia.

Puunpoltto huononsi pientaloalueiden ilmanlaatua erityisesti talvella

Puunpoltosta syntyy muun muassa terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja mustaa hiiltä eli nokea. Puunpolton päästöt voivat muuttaa pientaloalueella ilmanlaadun yhtä heikoksi kuin pääteiden varsilla.

- Puunpolton päästöt heikensivät viime vuonna pientaloalueiden ilmanlaatua varsinkin talvella. HSY mittasi pientaloalueilla kohonneita pienhiukkasten ja mustan hiilen pitoisuuksia erityisesti viikonloppuiltaisin, Korhonen sanoo.

Mustaa hiiltä syntyy myös liikenteestä. Liikenteen pakokaasut nostavat mustan hiilen pitoisuuksia vuoden ympäri, erityisesti arkipäivisin ruuhka-aikoina.

Puunpoltossa syntyy myös syöpäriskiä lisääviä PAH-yhdisteitä, kuten bentso(a)pyreeniä. Bentso(a)pyreeni sopii erityisen hyvin puunpolton päästöjen seurantaan, sillä se on pääosin peräisin kotitalouksien puunpoltosta. Liikenteen päästöjen vaikutus bentso(a)pyreenin pitoisuuksiin on hyvin vähäinen.

- Mittauksissamme näkyi, että terveydelle haitallisen bentso(a)pyreenin pitoisuudet nousivat korkeiksi kylminä talvipäivinä pientaloalueilla, joilla poltetaan paljon puuta tulisijoissa, Korhonen kertoo.

Pitkällä aikavälillä sekä pääkaupunkiseudun että muun Uudenmaan pientaloalueilla tehdyissä mittauksissa on ollut havaittavissa pientä laskua bentso(a)pyreenin pitoisuuksissa.

Puunpolton päästöihin voi kukin vaikuttaa omilla tulisijan käyttötavoillaan. Lisäksi uudet tulisijat tuottavat pääsääntöisesti vähemmän päästöjä kuin vanhat. Myös sääolot vaikuttavat siihen, kuinka paljon puuta poltetaan ja miten päästöt pääsevät sekoittumaan ilmassa. Kylminä talvina puuta poltetaan paljon ja päästöt jäävät helposti leijumaan hengitysilmaan.

HSY julkaisee Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu vuonna 2022 -raportin kesäkuussa 2023. Pääkaupunkiseudun ja muun Uudenmaan ilmanlaatua voi seurata reaaliaikaisesti osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu.

Tietoa ilmansaasteista

  • Hengitysilmassa olevat typen oksidit (NOx) ovat peräisin liikenteen, erityisesti dieselautojen ja raskaan liikenteen, päästöistä. Typen oksideista eniten terveyshaittoja aiheuttaa typpidioksidi (NO2). Se supistaa korkeina pitoisuuksina keuhkoputkia ja lisää hengityselinoireita erityisesti lapsilla ja astmaatikoilla.

  • Mustalla hiilellä (BC) eli noella tarkoitetaan voimakkaasti valoa sitovia hiukkasia, joissa on korkea epäorgaanisen hiilen pitoisuus. Mustalla hiilellä on myös yhteys terveyshaittoihin. Mustaa hiiltä vapautuu ilmaan polttoprosesseissa. Tärkeimmät päästölähteet pääkaupunkiseudulla ovat suorat pakokaasupäästöt, puunpoltto tulisijoissa, laivaliikenne ja kaukokulkeuma.

  • Pienhiukkasia (PM2,5) syntyy pääasiassa liikenteen ja puunpolton päästöistä. Lisäksi niitä kulkeutuu pääkaupunkiseudulle maan rajojen ulkopuolelta. Pienhiukkasia pidetään erityisen haitallisina terveydelle, sillä ne pääsevät tunkeutumaan keuhkojen ääreisosiin saakka. Herkimpiä ilmansaasteiden terveyshaitoille ovat pienet lapset ja ikääntyvät sekä hengitys- ja sydänsairaat.

  • PAH-yhdisteitä, joihin betso(a)pyreeni kuuluu, syntyy epätäydellisessä palamisessa. Kohonneita bentso(a)pyreenin pitoisuuksia esiintyy erityisesti asuinalueilla, joilla on paljon talokohtaista puulämmitystä. Liikenteen päästöjen vaikutus PAH-pitoisuuksiin on vähäinen. Monet PAH-yhdisteet, kuten bentso(a)pyreeni lisäävät syöpäriskiä.

 Lisätietoa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Koronapandemia vähensi autoilua vain väliaikaisesti. Vuonna 2022 pakokaasujen pitoisuudet kasvoivat ilmassa. Kuva: HSY / Saija Korhonen
Koronapandemia vähensi autoilua vain väliaikaisesti. Vuonna 2022 pakokaasujen pitoisuudet kasvoivat ilmassa. Kuva: HSY / Saija Korhonen
Lataa
Typpidioksidin vuosipitoisuudet HSY:n pysyvillä mittausasemilla vuosina 1988–2022. Pitoisuudet ovat laskeneet mittausasemilla alle EU:n sitovan vuosiraja-arvon. Maailman terveysjärjestön WHO:n ohjearvo ylittyy kuitenkin vielä laajalti pääkaupunkiseudulla.
Typpidioksidin vuosipitoisuudet HSY:n pysyvillä mittausasemilla vuosina 1988–2022. Pitoisuudet ovat laskeneet mittausasemilla alle EU:n sitovan vuosiraja-arvon. Maailman terveysjärjestön WHO:n ohjearvo ylittyy kuitenkin vielä laajalti pääkaupunkiseudulla.
Lataa
Mustan hiilen vuorokausipitoisuuden vaihtelu HSY:n mittausasemilla vuonna 2022 arkena (vasemmalla) ja viikonloppuisin (oikealla).
Mustan hiilen vuorokausipitoisuuden vaihtelu HSY:n mittausasemilla vuonna 2022 arkena (vasemmalla) ja viikonloppuisin (oikealla).
Lataa
Bentso(a)pyreenin vuosipitoisuudet pääkaupunkiseudulla ja muulla Uudellamaalla vuosina 2007–2022. Pitkällä aikavälillä pitoisuudet ovat hieman laskeneet.
Bentso(a)pyreenin vuosipitoisuudet pääkaupunkiseudulla ja muulla Uudellamaalla vuosina 2007–2022. Pitkällä aikavälillä pitoisuudet ovat hieman laskeneet.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n hallituksen päätökset 15.11.202415.11.2024 10:42:08 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti valita Helsingin kaupunkikehityksen ja raitioteiden ohjelman allianssikumppaneiksi ryhmittymät Wiehe ja Mainio. Hallitus hyväksyi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA) lähetettävät vuonna 2025 sovellettavat tonttien enimmäishinnat. Hintoja käytetään valtion tukemassa asuntotuotannossa. Hallitus päätti seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnoista: - Espoon Kortesmäen vesihuollon rakentamisen hankesuunnitelma hyväksyttiin - Viikinmäen ja Blominmäen jätevedenpuhdistamoille tarvittava metanoli tilataan NovoChem Oy:ltä. Metanolia tarvitaan jäteveden sisältämän typpiravinteen biologiseen käsittelyyn hiilen lähteeksi. - Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen biokaasulaitoksen lannoitetuotteen kuljetus, välivarastointi ja hyödyntäminen tilataan Tero Liukas Oy:ltä. Hallitus päätti äänestyksen jälkeen muuttaa 2 § päätösesitystä. Muutetun päätöksen mukaan yhtymäkokoukselle esitetään konserniohje hyväksyttäväksi liitteen 3 m

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 15.11.202412.11.2024 15:32:30 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 15.11.2024. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa Helsingin kaupunkikehityksen ja raitioteiden ohjelman allianssikumppanien valinnasta. Hallitus päättää myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA) hyväksyttäväksi lähetettävät vuonna 2025 sovellettavat tonttien enimmäishinnat. Hintoja käytetään valtion tukemassa asuntotuotannossa. Hallitus päättää seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnoista: - Espoon Kortesmäen vesihuollon rakentamisen hankesuunnitelma - Viikinmäen ja Blominmäen jätevedenpuhdistamoille tarvittavan metanolin hankinta. Metanolia tarvitaan jäteveden sisältämän typpiravinteen biologiseen käsittelyyn hiilen lähteeksi. - Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen biokaasulaitoksen lannoitetuotteen kuljetuksen, välivarastoinnin ja hyödyntämisen hankinta. Ystävällisin terveisin Helsi

Ämmässuon mehiläiset tuottivat noin 300 kiloa hunajaa21.10.2024 08:31:00 EEST | Tiedote

Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen tuotiin kesällä kymmenen mehiläispesää. Niiden tarhamehiläiset tuottivat kesän aikana lähes 300 kiloa hunajaa. Ämmässuon pesät ovat olleet yleisesti ottaen kaupunkipesiä tuottavampia alueen niittyjen ja kasvuston takia. Mehiläisten tehtävänä on hunajan tuotannon lisäksi niittykukkien pölyttäminen alueelle perustetuilla niityillä yhdessä luonnon villien pölyttäjien kanssa.

Lajittele oikein ja käytä heijastinta – turvallisuutta Sortti-asemilla ja liikenteessä16.10.2024 07:07:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY nostaa syksyn aikana tehostetusti esiin palveluihinsa liittyviä turvallisuusasioita. Sortti-asemilla järjestetään 21.–25.10.2024 turvallisuusviikko, jonka tavoitteena on parantaa asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuutta sekä vähentää virheellisesti lajiteltujen jätteiden aiheuttamia riskejä. Lisäksi HSY kiinnittää huomiota jätteenkuljetuspalveluiden turvallisuuteen viikolla 43 alkavassa kampanjassa, jonka aikana jäteautojen kuljettajat jakavat heijastimia niitä tarvitseville kevyen liikenteen käyttäjille.

Vesi- ja jätehuollon hinnat nousevat 2025 - syynä muun muassa välttämättömät investoinnit11.10.2024 10:38:13 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY korottaa vesihuollon käyttömaksuja keskimäärin 8 prosenttia ja perusmaksuja 13 prosenttia 1.1.2025 alkaen. Korotukset ovat välttämättömiä ikääntyvän vesihuoltoverkoston saneerauksen vaatimien investointien vuoksi. Jätehuollossa jäteastioiden tyhjennysmaksut kiinteistöillä nousevat sekajätteen osalta 7 prosenttia ja hyötyjakeiden osalta 3–4 prosenttia. Sekä vesi- että jätehuollon hintakorotuksissa näkyy arvonlisäveron sekä yleisen kustannustason nousu. HSY:n hallitus päätti vuoden 2025 hinnat kokouksessaan 11.10.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye