Pumppaamotukosten määrä on lisääntynyt huomattavasti - syynä pytyn käyttäminen roskiksena
Pumppaamotukosten määrä on lisääntynyt huomattavasti poikkeustilanteen aikana
- Ero normaalitilanteeseen on huomattava. Pahin viikko tähän mennessä oli viikko 14 kuun vaihteessa, silloin pumpputukoksia avattiin 14 kpl. Tälläkin viikolla tukoksia oli avattu jo viisi keskiviikkoaamupäivään mennessä, kertoo yksikön päällikkö Petteri Jokinen.
Sama ilmiö on havaittu myös muualla maailmassa. Muiden maiden kohtaamista ongelmista uutisoitiinkin Suomessa jo maaliskuun alkupuolella ennen tilanteen pahentumista omassa verkostossamme.
Roskakori vessassa voi säästää isolta laskulta
- Itse viemärietikettihän on hyvin yksinkertainen. WC-pönttöön vain ns. sitä itseään ja vessapaperia, sekä pesuvesiä. Siitä huolimatta viemäriin päätyy kaikkea sinne kuulumatonta roskaa: talouspaperia, kumihanskoja, hiuksia, alusvaatteita… Vessassa olisi hyvä olla erillinen roskapönttö, että ei tulisi tarvetta käyttää WC-pönttöä muuhun kuin se on tarkoitettu, toteaa Jokinen.
Tukoksista koituvat kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi, joko suoraan tai välillisesti. Kiinteistön alueelle muodostuvien tukosten aiheuttamat kulut tulevat maksettavaksi suoraan. Sen sijaan kunnallisessa verkostossa, jätevedenpumppaamoilla ja jätevedenpuhdistamoilla aiheutuvista kuluista lasku tulee välillisesti jätevesimaksuissa, mikä monelta voi unohtua.
Miten pumppaamotukostilanne hoidetaan?
Riippuen pumppaamosta ja pumppujen määrästä pumppaamolla, tukos poistetaan välittömästi tai vasta seuraavana päivänä. Tarvittaessa pumpputukokset avataan päivystystyönä yöllä tai viikonloppuna.
Työhön varustaudutaankin aina tarvittavilla suojavarusteilla. Tukoksen poistamisen jälkeen pumppu kootaan jälleen kasaan ja asennetaan takaisin paikoilleen. Työtunteja yhden pumpputukoksen aukaisuun menee siirtymisineen keskimäärin kolme tuntia ja isoimpien pumppujen kohdalla tätäkin enemmän.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yksikön päällikkö Petteri Jokinen, puh 050 555 6962, etunimi.sukunimi@hsy.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
Ämmässuon mehiläiset tuottivat noin 300 kiloa hunajaa21.10.2024 08:31:00 EEST | Tiedote
Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen tuotiin kesällä kymmenen mehiläispesää. Niiden tarhamehiläiset tuottivat kesän aikana lähes 300 kiloa hunajaa. Ämmässuon pesät ovat olleet yleisesti ottaen kaupunkipesiä tuottavampia alueen niittyjen ja kasvuston takia. Mehiläisten tehtävänä on hunajan tuotannon lisäksi niittykukkien pölyttäminen alueelle perustetuilla niityillä yhdessä luonnon villien pölyttäjien kanssa.
Lajittele oikein ja käytä heijastinta – turvallisuutta Sortti-asemilla ja liikenteessä16.10.2024 07:07:00 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY nostaa syksyn aikana tehostetusti esiin palveluihinsa liittyviä turvallisuusasioita. Sortti-asemilla järjestetään 21.–25.10.2024 turvallisuusviikko, jonka tavoitteena on parantaa asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuutta sekä vähentää virheellisesti lajiteltujen jätteiden aiheuttamia riskejä. Lisäksi HSY kiinnittää huomiota jätteenkuljetuspalveluiden turvallisuuteen viikolla 43 alkavassa kampanjassa, jonka aikana jäteautojen kuljettajat jakavat heijastimia niitä tarvitseville kevyen liikenteen käyttäjille.
Vesi- ja jätehuollon hinnat nousevat 2025 - syynä muun muassa välttämättömät investoinnit11.10.2024 10:38:13 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY korottaa vesihuollon käyttömaksuja keskimäärin 8 prosenttia ja perusmaksuja 13 prosenttia 1.1.2025 alkaen. Korotukset ovat välttämättömiä ikääntyvän vesihuoltoverkoston saneerauksen vaatimien investointien vuoksi. Jätehuollossa jäteastioiden tyhjennysmaksut kiinteistöillä nousevat sekajätteen osalta 7 prosenttia ja hyötyjakeiden osalta 3–4 prosenttia. Sekä vesi- että jätehuollon hintakorotuksissa näkyy arvonlisäveron sekä yleisen kustannustason nousu. HSY:n hallitus päätti vuoden 2025 hinnat kokouksessaan 11.10.2024.
Kotitalouksien jätemäärä väheni pääkaupunkiseudulla – etenkin sekajätettä syntyi vähemmän11.10.2024 10:30:38 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kotitalouksissa syntyi vähemmän jätettä vuonna 2023 kuin edellisvuonna. HSY:n laskelman mukaan kotitalousjätettä syntyi 243 kiloa asukasta kohden, mikä on 20 kiloa vähemmän kuin vuonna 2022. Erityisesti sekajätteen määrä väheni. Samanaikaisesti myös kierrätysaste laski hieman.
HSY:n hallituksen päätökset 11.10.202411.10.2024 10:30:18 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä vesihuollon maksut ja palvelumaksuhinnaston sekä jätehuollon jätetaksan vuodelle 2025. Hallitus päätti myös hyväksyä toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2025–2027 ja esittää suunnitelman edelleen HSY:n yhtymäkokoukselle hyväksyttäväksi. Hallitus päätti lisäksi, että HSY osallistuu Länsiratikat-hankkeen alliansseihin. Hallitus päätti esittää myös seuraavat asiat yhtymäkokoukselle: - vesihuollon investointiohjelman 2025–2044 hyväksyminen - jätehuollon investointiohjelman 2025–2044 hyväksyminen - jätehuollon vuoden 2024 talousarvion muuttaminen - HSY:n poistosuunnitelman päivittäminen. Hallitus päätti hyväksyä hankesuunnitelman ja hankinnat: - Helsingin Kaivokadun, Asema-aukion ja Postikadun vesihuollon kehittämisen hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon raakalietepumppaamojen saneerauksen pääurakoitsijaksi valittiin Skanska Infra Oy - työterveyshuoltopalvelut vuosille 2025–2026 hankinta
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme