Puolustuslaitos Leikattua tekee 75 vuoden jälkeen paluun Mannerheimin 150-vuotissyntymäpäiville

Jaa
Jatkosodan aikana rintamamiesten rajoitettuun juhlakäyttöön luotu Puolustuslaitos Leikattua Konjakkia palaa markkinoille Puolustuslaitos Leikattua -tuotteena. Tuntemattomasta Sotilaastakin tuttu sodanaikainen juoma on nykyaikaistettu ja saapuu markkinoille aidon konjakin ja vodkan sekoitteena. Puolustuslaitos Leikattua on valmistettu Kuopiossa Lignell & Piispasen toimesta.
Suomen marsalkan 75-vuotispäiväjuhlat LinnRP 254 järjestäminä: 
Juhlan kunniaksi jaetaan miehille konjakkia. Pisi 04.06 1942. Kuva: SA-kuva
Suomen marsalkan 75-vuotispäiväjuhlat LinnRP 254 järjestäminä: Juhlan kunniaksi jaetaan miehille konjakkia. Pisi 04.06 1942. Kuva: SA-kuva

Sodanaikaiset Puolustuslaitos-alkoholituotteet esiteltiin alun perin vuonna 1942 juhlistamaan ylipäällikkö C.G.E Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäiviä kesäkuun 4. päivänä. Mannerheim oli asettanut merkkipäivänsä kunnioittamisen yhdeksi vaatimukseksi, että jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle oli tarjottava arkipäivän ruokailua parempi ateria ja virallisen annoksen kokoinen syntymäpäiväryyppy. Mannerheimin merkkipäivänä tarjottu Puolustuslaitos Leikattua Konjakkia oli yksi näistä pitkin rintamalinjaa tarjotuista alkoholijuomista, mutta puutteellisissa oloissa tuo ryyppy saattoi olla myös mitä tahansa muuta käsille saatua alkoholia, kuten Pöytäviinaa, Vaakunaviinaa tai Rommiviinaa.

”Me suomalaiset ammennamme perinteistä ja kunnioitamme historiaamme. Siksi olikin hämmentävää törmätä tällaiseen, kansan kollektiivisesta muistista jo kadonneeseen, mutta alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan ainutlaatuisen tärkeään juomaan. Juoman uustuotannolla haluamme osaltamme kunnioittaa Puolustuslaitos Leikatun alkuperäistä käyttötarkoitusta historiallisen erikoistapahtuman juhlistamiseksi”, kertoo juoman takaisin markkinoille tuovan Puolustuslaitos Beveragesin toimitusjohtaja Juuso Syrjä ja lisää, että tuotteen maku on nykyisten raaka-aineiden paremmuudesta johtuen kuitenkin kehittynyt sitten 1940-luvun.

Puolustuslaitos Viinaa palasi vuonna 2015 noin 70-vuoden tauon jälkeen takaisin markkinoille nykypäivän vaatimuksiin päivitettynä, Kuopiossa valmistettuna korkealaatuisena vodkana. Kansainvälisesti palkittu Puolustuslaitos Viinaa saa nyt seurakseen Puolustuslaitos Leikattua, jota on 3.4. alkaen saatavilla Alkon tilausvalikoimasta ja ravintoloista kautta maan. Tuote esitellään Alkon hyllyvalikoimaan 25.5.2017 hieman ennen 4.6. juhlistettavaa marsalkka Mannerheimin 150-vuotispäivää.

Tuote kunnioittaa alkuperäistä ulkoasuaan, mutta juoman tuoksu, maku ja puhtaus ovat huomattavasti kehittyneet sodanaikana totutusta.

Historiallinen annos

Marsalkka Mannerheim tarjosi 75-vuotissyntymäpäivänään pullon alkoholia jaettavaksi viiteen mieheen, eli virallinen annos oli 10 cl jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle. Sotapäiväkirjat todistavat tapahtunutta:

5./JR 2 (Jalkaväkirykmentti 2:n 5. komppania)

”Aloitti tykistömme kaikilla pattereilla kiivaan tulen ryssän puolella. Sotamarsalkkamme 75v. päivän johdosta. Päivä kuluikin rauhallisesti juhlapäivän merkeissä, vaikka saimmekin 100 gr. konjakkia mieheen.”

35.Tal.K (35. Talouskomppania)

”Klo 17-20 oli juhlapäivällinen Mannerheimin 75-vuotispäivän kunniaksi. Päivällisellä tarjoiltiin riisipuuroa, hedelmäkeittoa, 10 senttilitraa konjakkia, korviketta keksien kera ja savukkeita. Juhlatunnelma oli korkealla. Komppanianpäällikön kehotuksesta noustiin ruokailun välillä ylös ja otimme ”napsut” Mannerheimin kunniaksi ja jatkuvalle menestykselle.”

3./VP 35 (Viestipataljoona 36:n 3. komppania)

”Käskynjako ja lähtö sotamarsalkan 75-vuotisjuhla jumalanpalvelukseen, satoi – ja paistoi, lämmintä. Ups. ”Metsälässä” juhlapäivän johdosta saatiin ylimääräinen juhla-annos konjakkia.”

Ylimääräisen juhla-annoksen koostumus kokonaisuudessaan:

  • 60 grammaa voileipäkeksejä
  • 870 grammaa riisiryynejä
  • 20 grammaa maitojauhetta
  • 40 grammaa rusinoita
  • 15 grammaa puurokastikejauhetta
  • 15 grammaa kahvinkorviketta
  • 20 grammaa palasokeria
  • 5 savuketta
  • 10 senttiä väkijuomia. 

Annoksia jaettiin yhteensä 476 486 kappaletta ja ne maksoivat yli 6,5 miljoonaa markkaa.

Suomalainen tuote

Puolustuslaitos Viinan tavoin Puolustuslaitos Leikattua -tuotteelle on myönnetty Avainlippu-tunnus. Avainlippu voidaan myöntää Suomessa valmistetulle tuotteelle tai Suomessa tuotetulle palvelulle. Lisäksi tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Puolustuslaitos -tuotemerkin omistaa Puolustuslaitos Beverages, joka on yksityinen suomalainen osakeyhtiö.

Beverage Partners Finland Oy
Beverage Partners Finland Oy toimii Puolustuslaitos Viinaa ja Puolustuslaitos Leikattua -tuotteiden valmistuttajana, jakelijana ja markkinoijana.
 
Puolustuslaitos Beverages Oy
Puolustuslaitos Viinaa ja Puolustuslaitos Leikattua -tavaramerkkien omistaja on Mother’s Milk Beverages Oy:n ja sen tytäryhtiö Puolustuslaitos Beverages.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Michael Grönfors, Beverage Partners Finland Oy
michael.gronfors@bpf-finland.fi, +358 40 5104994
Juuso Syrjä, Puolustuslaitos Beverages Ltd
juuso@mothersmilkbeverages.com, +358 40 518 8155


Lisätiedot ja tuotekuvat pyynnöstä:
Samuel Sorainen, Viestintätoimisto Wolfcom Oy
samuel.sorainen@wolfcom.fi, +358 400 5798653,

Kuvat

Suomen marsalkan 75-vuotispäiväjuhlat LinnRP 254 järjestäminä: 
Juhlan kunniaksi jaetaan miehille konjakkia. Pisi 04.06 1942. Kuva: SA-kuva
Suomen marsalkan 75-vuotispäiväjuhlat LinnRP 254 järjestäminä: Juhlan kunniaksi jaetaan miehille konjakkia. Pisi 04.06 1942. Kuva: SA-kuva
Lataa
Juhlat Marskin kunniaksi. Helsinki 04.06.1942. Kuva: SA-kuva
Juhlat Marskin kunniaksi. Helsinki 04.06.1942. Kuva: SA-kuva
Lataa
Sotamarsalkka Mannerheimin 75-vuotispäiviä vietetään Uusimaalla.
Vanhankylänmaa (Haapasaari) 04.06.1942. Kuva: SA-kuva
Sotamarsalkka Mannerheimin 75-vuotispäiviä vietetään Uusimaalla. Vanhankylänmaa (Haapasaari) 04.06.1942. Kuva: SA-kuva
Lataa
Sotapäiväkirja, 35. Talouskomppania. Kuva: SA-kuva
Sotapäiväkirja, 35. Talouskomppania. Kuva: SA-kuva
Lataa
Sotapäiväkirja, 5./JR 2, eli jalkaväkirykmentti 2:n 5. komppania. Kuva: SA-kuva
Sotapäiväkirja, 5./JR 2, eli jalkaväkirykmentti 2:n 5. komppania. Kuva: SA-kuva
Lataa
Sotapäiväkirja, 3./VP 35, viestipataljoona 36:n 3. komppania. Kuva: SA-kuva
Sotapäiväkirja, 3./VP 35, viestipataljoona 36:n 3. komppania. Kuva: SA-kuva
Lataa
Sodanaikainen juoma on nykyaikaistettu ja saapuu markkinoille aidon konjakin ja vodkan sekoitteena. Kuva: Mika Wist, Puolustuslaitos Beverages
Sodanaikainen juoma on nykyaikaistettu ja saapuu markkinoille aidon konjakin ja vodkan sekoitteena. Kuva: Mika Wist, Puolustuslaitos Beverages
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Wolfcom
Korkeavuorenkatu 1 B 11
00140 Helsinki

+358400579653http://www.wolfcom.fi/

Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland

Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Wolfcom

Porvoosta avautuu tänään suora liikenneyhteys lentoasemalle2.7.2024 13:53:34 EEST | Tiedote

Matkahuolto ja Suomen suurin taksiyhtiö Menevä aloittavat tänään yhteistyön, jonka myötä Porvoon linja-autoasemalta pääsee 40 minuutissa suoraan Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Uusi palvelu toimii vain yöaikaan, jolloin julkinen yhteys Porvoosta lentoasemalle on haastavin. Kimppakyydit järjestyvät ennakkovarauksella. Porvoossa yhteys pitää varata 6 tuntia ennen kuljetuksen lähtöä, lentoasemalla riittää 20 minuutin ennakkovaraus. Palvelu toteutetaan Menevän sähköisillä tilatakseilla ja yhden suunnan hinta on alkaen 25,80 euroa per matkustaja.

Kesäinen Viro on täynnä tekemistä ja tapahtumia24.6.2024 12:37:09 EEST | Tiedote

Suomalaisten suosituin matkakohde Viro tarjoaa kesätekemistä ja -tapahtumaa kirjaimellisesti jokaiseen makuun. Pääkaupungissa piipahtaville risteilymatkailijoille on tarjolla monta mielenkiintoista, ajankohtaista näyttelyä kävelymatkan päässä satamasta. Euroopan kulttuuripääkaupunki 2024 Tartto on varma valinta, jos haluaa nauttia monipuolisesta kulttuuritarjonnasta ja viehättävän boheemista ilmapiiristä. Maakuntien ruokafestivaaleilta puolestaan löytyy herkuttelijoille kilometrikaupalla herkullista maistettavaa ja koettavaa.

Hansa Café Bar & Brasseriessa tiivistyy ranskalaisvaikutteiden historia14.6.2024 09:04:41 EEST | Tiedote

Helsingin keskeisimmän ytimen historiallisesti arvokas rakennuskokonaisuus on palautunut alkuperäisen kaltaiseen loistoonsa, kun NH Collection Helsinki Grand Hansa -hotelli avasi toukokuussa ovensa. Oleellinen osa kokonaisuutta on laatuhotellin monipuolinen, aina auki oleva keittiö, joka palvelee hotelliasiakkaiden lisäksi myös kokoustajia ja tapahtumavieraita sekä tarjoaa kaupunkilaisille ja ohikulkijoille viihtyisän kohtaamispaikan. 1900-luvun alun suomalaisen ruoka- ja palvelukulttuurin edelläkävijän, Seurahuoneen, manttelinperijä Hansa Café Bar & Brasserie on edelleen inspiroitunut ranskalaisista klassikoista ja ensiluokkaisista raaka-aineista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye