Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

“Rakaskin ihminen voi satuttaa” – Helsinki kampanjoi lähisuhdeväkivaltaa vastaan 12.9. alkaen

Jaa
Helsingin kaupungin tämänvuotisen lähisuhdeväkivallan ehkäisykampanjan kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret ja kampanjan teemana on lapsen oikeus koskemattomuuteen.

Vuonna 2021 toteutetun THL:n kouluterveyskyselyn mukaan suuri osa helsinkiläislapsista ja -nuorista on tyytyväisiä elämäänsä. Kokemus kasvuympäristön turvallisuudesta on kuitenkin heikentynyt ja mielen hyvinvoinnin haasteet ovat yleistyneet. Fyysinen väkivalta vanhempien tai muiden huolta pitävien taholta nuoremmissa ikäryhmissä on Helsingissä yleisempää kuin koko maassa keskimäärin. Henkinen väkivalta vanhempien tai muiden huoltavien taholta on yleisempää Helsingissä kaikilla luokka-asteilla kuin koko maassa keskimäärin.

Vähentääkseen lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa lähisuhdeväkivaltaa Helsinki aloittaa kampanjan, jonka tarkoituksena on auttaa lapsia ja nuoria tunnistamaan lähisuhdeväkivallan eri muodot, lisätä ymmärrystä jokaisen oikeudesta koskemattomuuteen ja turvalliseen elämään sekä kertoa mahdollisuuksista saada apua.

”Liian harva lapsi kertoo väkivallan kokemuksista jollekin luotettavalle aikuiselle. Kampanjan avulla yritämme paitsi auttaa lapsia ja nuoria tunnistamaan itsensä tai lähipiirin kokema väkivalta, myös rohkaista heitä puhumaan siitä. Haluamme edistää jokaisen lapsen oikeutta koskemattomuuteen ja turvalliseen elämään”, sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Pia Mäkeläinen sanoo.

Kampanjassa kerrotaan lapsille ja nuorille heidän perusoikeuksistaan viidellä avainviestillä, jotka pohjautuvat YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Kerronta lainaa sosiaalisesta mediasta tuttua put a finger down -muotoa. Nuoria myös rohkaistaan kertomaan eteenpäin, jos lapsi tai nuori itse tai joku hänen läheisensä on kokenut väkivaltaa.

Kampanja toteutetaan sekä sosiaalisessa mediassa, ulkomainontana että Helsingin kaupungin lapsiin ja nuoriin kohdistuviin palveluihin jalkautettuna toimintana. Kampanjaan osallistuvat ammattikoripalloilija Shawn Hopkins (@Holyhopkins), yksi Suomen seuratuimmista TikTok-vaikuttajista Pinkku Pinsku (@Pinkkupinsku) sekä Salatut elämät -tv-sarjasta tuttu näyttelijä Vivi Wahlström (@viviwahlstrom).

Lähisuhdeväkivallasta on tuotettu koulutusmateriaalia, jolla lisätään Helsingin varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten henkilöstön tietoisuutta lähisuhdeväkivallan muodoista sekä keinoista siihen puuttumiseen. Lähisuhdeväkivalta-teemaa käsitellään syksyn aikana sekä perusopetuksessa että toisella asteella kampanjan materiaalien avulla.

Kampanjan materiaalit näkyvät myös kulttuurin ja vapaa-ajan toimipisteissä sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Lähisuhdeväkivallan ehkäisykampanjan tuottaa Helsingin kaupunki tiiviissä yhteistyössä alan järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Tämänvuotiseen lapsille ja nuorille suunnattuun kampanjaan osallistuvat erityisesti MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat, Nollalinja (THL), Nettiturvakoti (Ensi- ja turvakotien liitto) sekä Punaisen Ristin Nuorten turvatalo.

Rakaskin ihminen voi satuttaa -kampanja alkaa 12.9.2022.

 

Ohjeita avun saamiseksi lähisuhdeväkivaltaan: www.hel.fi/viisisormea

 
Kampanjavideo:
https://www.helsinkikanava.fi/fi/web/helsinkikanava/player/vod?assetId=190419533

 

Mitä lähisuhdeväkivalta on?

Lähisuhdeväkivallalla tarkoitetaan väkivaltaa, jonka tekijä ja kohde ovat tai ovat olleet keskenään läheisessä suhteessa. Väkivalta voi kohdistua nykyiseen tai entiseen kumppaniin, lapseen, lähisukulaiseen, kaveriin tai muuhun läheiseen. Väkivalta voi olla fyysisen lisäksi myös henkistä tai taloudellista.

Ruotsinkielinen ja englanninkielinen tiedote liitteenä.

 

 

Lisätiedot:

Pia Mäkeläinen, sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö, lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän puheenjohtaja, Helsingin sosiaali- ja terveystoimi, puh. 09 310 43816, pia.makelainen ( at ) hel.fi

Kouluterveyskysely tuo esille monia huolestuttavia seikkoja helsinkiläislasten ja -nuorten hyvinvoinnista 26.10.2021
https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/kouluterveyskysely-tuo-esille-monia-huolestuttavia-seikkoja-helsinkilaislasten-ja-nuorten-hyvinvoinnista

Anne Hämäläinen
Helsingin kaupunginkanslia
Viestintä
Puh. 040 849 6065
anne.hamalainen ( at ) hel.fi



Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Työllisten määrän kasvu pääkaupunkiseudulla perustuu pitkälti ulkomaalaistaustaiseen väestöön18.12.2024 14:13:01 EET | Tiedote

Pääkaupunkiseudun asukkaista on ulkomaalaistaustaisia jo useampi kuin joka viides. Suomeen muualta muuttaneiden tilanne työmarkkinoilla on keskimäärin heikompi kuin suomalaistaustaisilla. Silti viime vuosina tapahtunut työllisten määrän kasvu perustuu miltei täysin alueen ulkomaalaistaustaisiin. Monissa ammattiryhmissä Suomeen muuttaneiden antama työpanos on korvaamaton. Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten keskuudessa nuorten naisten tilanne on usein parempi kuin samaan väestöryhmään kuuluvien miesten.

Yhä useampi asuu muualla mutta työskentelee Helsingissä13.12.2024 13:22:54 EET | Tiedote

Helsingin kuntarajojen yli työskentely yleistyi koronapandemian myötä. Kuntarajat ylittävä työssäkäynti kuitenkin vaihtelee muun muassa ammattiryhmittäin. Ammatin luonteesta ja etätyömahdollisuuksista riippuu, millaisia valintoja työssäkäyvät tekevät asuin- ja työpaikkojensa sijainnin suhteen, mutta kaikkiaan näyttää siltä, että Helsingissä työskentely on houkuttelevaa monelle niin Helsingissä kuin sen ulkopuolella asuvalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye