Robert Åsbacka är tillbaka i arbetarlitteraturen med ny roman: "Jävlar vad det lever!"
Liket lever
Sverigefinländaren, och den före detta österbottningen, Robert Åsbacka har återvänt till sin mammas gata. Åsbacka har skrivit en roman där politiken och samhällsfrågorna spelar en roll, men samtidigt inte en roman som bara handlar om politik på det sätt som vi ser i nyheterna.
– Jag ville ner på marken, bland de berörda. Stefan Löfven, finns ju med på olika nivåer, i toppolitiken och ända in i sovrummet.
Enligt Åsbacka är arbetarlitteraturen fortfarande levande, i alla högsta grad. Hans första böcker kom ut kring 80- och 90-talets skifte.
– Då var arbetarlitteraturen och hela klassfrågan död och nergrävd och marken ovanpå hade slätats till så att få ens visste att något fanns där under.
– Men sen började liket leva. Och jävlar vad det lever!
Populismen mår bra
Enligt Åsbacka har samhället och politiken förändrats mycket de senaste åren. Det värsta scenariot är att vi inte lyckas bevara och försvara demokratin.
– Det handlar om grundläggande fredlig och ordnad maktöverföring, som är rätt aktuellt nu. Politiken och politiker är väldigt viktiga, men de måste hållas inom ramarna med hjälp av rättsväsende, yttrandefrihet, medier och forskning.
– Det är ingen slump att populistiska politiker får mänskor att lystra till lockropen. I takt med att inkomstskillnader ökar och jämlikheten minskar, vilket är väldigt påtagligt i Sverige, så är det inte alls konstigt att många blir tveksamma till rådande politiska system. Vem kan vara förvånad?
I romanen går ett gäng en kurs i att bygga sin egen kista. Är det ditt sätt att symbolisera socialdemokratins förfall?
– Kanske. Möjligen är den bara nere i brygga. Men illa är det. Socialdemokratin blir ju rätt illa åtgången här och där i romanen, välförtjänt kan jag tycka. Det kan jag säga som gammal sosse.
Klassresa
Åsbacka är uppvuxen i en arbetarfamilj och hade själv arbetaryrken i ett tiotal år innan han på heltid gick över till akademiska studier och författarskap.
I hans litteratur finns nästan alltid personer utan högre utbildning. Trots att det är länge sedan Åsbacka lämnade arbetarklassen slår hans hjärta för den.
– Jag är både högutbildad och författare, men den världen är ändå mitt hem.
Kistmakarna har recensionsdatum torsdag 18.2.
Om Åsbacka
Robert Åsbacka är född i Terjärv och bosatt i Eskilstuna. Sedan debuten år 1988 har han gett ut över tio verk.
2019 tilldelades han pris av Svenska litteratursällskapet för romanen Till livets slut. Orgelbyggaren (2008) nominerades till Runebergspriset och Nordiska rådets litteraturpris. Kring torget i Skoghall (2006) nominerades till Finlandiapriset.
Nyckelord
Kontakter
Jonas SundströmKommunikations- och marknadsföringschef
Glöm ovanstående titel, jag är en fixare.
Bilder
Länkar
Om
Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.
Följ Schildts & Söderströms
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms
Idag publiceras Schildts & Söderströms vårkatalog4.11.2024 15:00:26 EET | Pressmeddelande
Schildts & Söderströms vårkatalog erbjuder ett välavvägt sortiment; romaner, nyutgåvor, lyrik, fackböcker och litteratur för barn och unga. Här kan du bläddra i katalogen. Många av våra svenska böcker utkommer också på finska på Kustantamo S&S. På vår webbplats kan du läsa mer om de enskilda titlarna.
"Minst tusen ord per dag försöker vi få ihop"29.10.2024 12:35:35 EET | Pressmeddelande
Janne och Johnny Ramstedt kom på andra plats i Schildts & Söderströms tävling Lyssnar du? där vi sökte nya manus för ljudboksformatet. Deras första bok om polisen Hanna Becker utkommer i november men många nya delar är redan under arbete. Vi var nyfikna på hur de jobbar ihop.
Annika Åman skriver kvinnohistoria15.10.2024 10:31:53 EEST | Pressmeddelande
Annika Åmans andra roman Utbryterskan handlar om kvinnorna vid Oravais fabrik – en av landets viktigaste textilindustrier. Den tar vid där den första boken, Lumpänglar, slutade och skildrar åren 1933–1944. De politiska spänningarna ökar, världsläget blir allt osäkrare och Finland befinner sig snart i krig. Romanerna baserar sig på Åmans pjäser som gjort succé på Oravais Teater.
Ny bok: Laurin Zilliacus och drömmen om den nya skolan11.10.2024 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Det började redan på BB. Annika Luther var två timmar gammal när hon skrevs in i Zilliacuska skolan. Ända sedan dess har arvet från dess mytiske grundare, Laurin Zilliacus, regelbundet tangerat hennes eget liv. I boken Kosmopoliten i klassrummet. Laurin Zilliacus och drömmen om den nya skolan spårar Annika Luther den stridbare rektorns liv via brev och efterlämnade dokument och upptäcker en både karismatisk och förtvivlad människa.
S&S ger ut tredelad feelgoodserie av Michaela von Kügelgen11.10.2024 10:00:57 EEST | Tiedote
Hon har etablerat sig som författare, skrivinspiratör och journalist. Nu står det klart att Michaela von Kügelgen skriver en helt ny tredelad feelgoodserie för S&S.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum