Rypsiöljy alentaa verisuonitukoksia ja tulehduksia aiheuttavaa fibrinogeenia

Jaa
Rypsiöljyn nauttiminen vähentää terveyttä rapauttavaa fibrinogeeniä elimistössä, osoittaa Helsingin ja Tampereen yliopistoissa tehty rasvahappotutkimus. Ravinnon välttämättömien rasvojen epätasapainosta johdosta kohonnut fibrinogeeni alenee, kun tyydyttyneitä ravintorasvoja korvataan rypsiöljyllä. Tutkimus julkaistiin Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids -lehdessä.

Verenkierrossa vallitsee monimutkainen tasapainotila, hemostaattinen tasapaino. Yksi peluri tässä tasapainoilussa on fibrinogeeni, joka on tärkein veren hyytymiseen vaikuttava tekijä. Fibrinogeenin kohoaminen edistää verisuonitukosten syntyä ja ylläpitää tulehdustilaa elimistössä. Fibrinogeenin nousu on läheisessä yhteydessä myös muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin, aivoinfarktiin, diabetekseen, Alzheimerin tautiin ja dementiaan.

Tuore tutkimus osoittaa ensimmäisen kerran, että veren fibrinogeenitasoa nostaa suureksi osaksi omega-3-alfalinoleenihapon puute ruokavaliossa. Kun tätä ravinnossa esiintyvää suotuisaa rasvahappoa on liian niukalti, elimistössä syntyy rasvahappojen välinen epätasapainotila. Kun omega-3-alfalinoleenihappoa on liian vähän, niin elimistö alkaa tehtailla omega-6-arakidonihappoa, josta syntyy verisuonitukoksia ja tulehduksia aiheuttavia, hormonien kaltaisesti vaikuttavia yhdisteitä. Tutkijoiden mukaan rypsiöljyn rasvakoostumus on elimistön välttämättömien rasvojen kannalta paras mahdollinen, ja siksi omiaan vähentämään veren fibrinogeenitasoja.

Fibrinogeeni- ja kolesteroliarvot alenivat

Tutkimukseen osallistui 42 henkilöä, joista useilla mitattiin kohonneita fibrinogeeni- ja kolesteroliarvoja. Koehenkilöt vaihtoivat neljäsosan ravintorasvastaan (margariini, juusto, voi) rypsiöljyyn. He nauttivat noin ruokalusikallisen rypsiöljyä päivässä sellaisenaan esimerkiksi salaatin seassa. Rypsiöljyannos kaksinkertaisti koehenkilöiden omega-3-alfalinoleenihapon saannin kokeen kestämän kuuden viikon ajan. Kuurin ansiosta kaikki keskiarvoa korkeammat fibrinogeeniarvot laskivat noin 30 prosenttia.

Tutkimus osoittaa, että fibrinogeenin ja kolesterolin kontrollointi rasvaa vaihtamalla on hyvä lähtökohta sairauksien ennaltaehkäisyn ja yksilöllisen lääkehoidon onnistumisen kannalta. Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan dosentti Into Laakson mukaan esimerkiksi iäkkäiden henkilöiden ravintotekijät saataisiin korjattua yksinkertaisesti sillä, että neljännes rasvoista vaihdettaisiin rypsiöljyyn. Lisäksi Laakso suosittelee, että terveyskeskuksissa määritettäisiin kolesterolin rinnalla myös fibrinogeeni. 

Lisätietoa:

Dosentti Into Laakso
P. 040 551 6504
into.laakso@helsinki.fi     
Farmasian tiedekunta, Helsingin yliopisto

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye