Selvitys: Koronakriisi on nostanut perheiden stressitasoa
Lastensuojelun Keskusliiton koordinoima Kaikille eväät elämään -avustusohjelma on julkaissut uuden raportin Paikoillaan pyörivä arki – Selvitys lapsiperheiden arjesta koronakriisin toisen aallon aikana. Selvitys on jatkoa keskusliiton kesällä julkaisemalle selvitykselle Paikoiltaan siirretty arki, ja siinä tarkastellaan koronakriisin vaikutuksia lapsiperheiden elämään vuoden 2020 aikana. Raportti perustuu kyselyyn, johon vastasi keväällä hieman yli 3000 ihmistä ja syksyllä 782 ihmistä.
Vaikka perheissä ollaan hyvin kyllästyneitä koronakriisiin ja siihen liittyviin rajoituksiin, vastaajat kertoivat suhtautuvansa viranomaisten ohjeisiin lähes poikkeuksetta tosissaan. Vielä syksylläkin kolme neljästä vastaajasta kertoi ottavansa ohjeet hyvin vakavasti.
Perheet ovat kokeneet koronavuoden 2020 stressaavana. Syksyllä kriisiin oli jo totuttu, eikä se herättänyt yhtä paljoa tunteita kuin keväällä: siitä kärsittiin vähemmän, mutta sen tarjoamasta perheiden yhteisestä ajasta myös nautittiin vähemmän. Stressin kokemus oli silti edelleen kasvanut. Erityisesti riskiryhmään kuuluvilla koronakriisi on vaikuttanut elämään ja arkeen: vähentänyt vapauksia ja lisännyt kustannuksia. Mahdollisuus etätyöhön on myös jakanut perheitä myös selvästi.
Lähiopetuksen ensisijaisuus sai syksyllä huomattavasti enemmän hyväksyntää kuin toukokuussa, jolloin lähikouluun palaaminen jakoi vastaajia tasaisesti. Syksyllä kolme neljästä vastaajasta piti päätöstä palata lasten lähiopetukseen hyvänä. Tyytyväisyyden syyksi mainittiin usein perheiden arjen sujuminen, eikä lähiopetusta arvioitu ainoastaan lasten oppimisen kannalta.
Koronavuosi heikensi ennestään huonosti toimeentulevien taloutta
Ennestään heikosti toimeentulevien talous heikkeni koronavuoden aikana suhteellisesti eniten. Kolmasosalla kyselyyn syksyllä vastanneista talous on mennyt heikompaan suuntaan, kymmenesosalla merkittävästi. Talouden tasapainoa on haettu toimeentulotuesta ja asuntolainan lyhennysvapaasta, mutta myös pikavippejä on otettu – syksyllä hiukan useammin kuin keväällä. Osa perheistä ilmoitti kuitenkin toimeentulonsa jopa parantuneen ja kriisi vaikuttaakin polarisoineen perheiden tilannetta ainakin jonkin verran.
Oman kotikuntansa vastaajat arvioivat selvinneen koronakriisin hoidosta pääsääntöisesti tyydyttävästi. Kouluarvosanoina kunnat saivat keskiarvokseen huhtikuussa 7,3, toukokuussa 7,4 ja syksyllä 7,3. Hallitus sai perheiltä koronan toisen aallon hoitamisesta huonommat arviot kuin ensimmäisen: kouluarvosanana hallituksen suoritus ensimmäisen aallon kanssa arvioitiin keskiarvolla 7,6 ja toisen aallon kanssa keskiarvolla 6,9, siitäkin huolimatta, että syksyn edetessä päätösvaltaa rajoitusten toteutuksessa siirtyi enemmän paikallistasolle. Riskiryhmiin kuuluvat ja miehet arvioivat hallitusta muita kriittisemmin. Harrastusyhteisöjen toteuttamille turvallisuustoimille perheet antoivat syksyllä luottamuksensa kouluarvosanalla 7,5.
Monet koronakriisin vaikutuksista tulevat näkyviksi vasta, kun rajoitustoimia aletaan purkaa. Pitkäaikaisia vaikutuksia voi olla esimerkiksi sillä, että osa lapsista on koronavuonna jättänyt harrastuksen aloittamatta tai jatkamatta. Sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuden heikentyminen voi näkyä vielä pitkään. Kriisin jälkeen on tärkeää pitää huolta siitä, että jokaisella lapsella ja perheellä on mahdollisuus palata normaalielämään yhdenvertaisesti.
Lue koko Paikoillaan pyörivä arki -selvitys
Lisätietoja:
Hankepäällikkö Petri Paju, Kaikille eväät elämään -hanke, petri.paju@lskl.fi, p. 050 578 0259
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juuli HurskainenJohtaja, viestintä ja vaikuttaminenLastensuojelun Keskusliitto
Puh:0503533480juuli.hurskainen@lskl.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaikille eväät elämään -avustusohjelman tavoitteena on ollut edistää lasten, nuorten ja perheiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia ja torjua ylisukupolvista syrjäytymistä. Mukana on ollut 23 lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa työskentelevän järjestön kehittämishanketta. Lastensuojelun Keskusliitto koordinoi ohjelman toteutusta ja tukee hankkeiden kehittämistyötä, osaamista ja verkostoitumista sekä viestii hankkeiden tuloksista ja vaikutuksista. Ohjelma jatkuu kesään 2021.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto
Geneven lapsen oikeuksien julistuksesta sata vuotta – lapsenoikeustoimijat kutsuvat allekirjoittamaan uusitun julistuksen20.11.2024 07:58:32 EET | Tiedote
Uusittu julistus rakentuu YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen pohjalle ja huomioi esimerkiksi digitaaliset ympäristöt ja bioteknologian kehittymisen. Lastensuojelun Keskusliitto tukee julistusta.
Lapset näkevät tilanteensa Suomessa aiempaa synkeämpänä11.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliiton kyselyn perusteella 10–17-vuotiaiden lasten ja nuorten ajatukset lasten tilanteesta Suomessa ovat aiempaa pessimistisempiä. Muutos aiempiin vuosiin on merkittävä ja tulee ottaa vakavasti. Lasten ja nuorten lisääntyvä paha olo on koko yhteiskuntaan pitkäaikaisesti vaikuttava ongelma, johon tulee vaikuttaa sekä poliittisella päätöksenteolla että jokaisen lapsen arjessa.
Lapsen oikeudet on turvattava kunnissa ja hyvinvointialueilla poliittisilla päätöksillä4.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliitto esittää tavoiteohjelmassaan keinoja, joilla voidaan rakentaa hyvää ja turvallista lapsuutta hyvinvointialueiden ja kuntien seuraavalla valtuustokaudella.
Lastensuojelun arjen sankari -palkinto 2024 myönnettiin Tasalapa Oy:n lastenkoti Jalavan henkilökunnalle9.10.2024 12:59:36 EEST | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliitto ja Huoltaja-säätiö myönsivät 9.10. Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® Tampere-talolla Lastensuojelun arjen sankari -palkinnon Tasalapa Oy:n lastenkoti Jalavan henkilökunnalle. Kunniamaininnat annettiin Nevalanmäen Perhekodit Oy:n erityisen huolenpidonyksikkö Hiekkalinnan henkilökunnalle, Auta lasta ry:n Järjestövarikko-toimintaa toteuttavalle työparille sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelun kotiin vietävien palveluiden tehostetun perhetyön itä-pohjoisen tiimille.
Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® puhutaan vaikuttavuudesta7.10.2024 08:26:02 EEST | Tiedote
Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® Tampere-talolla 8.–9.10.2024 työskennellään vaikuttavuuden ja vaikuttamisen teemojen parissa. Vaikuttavinta tukea lastensuojelussa on kokemus välittämisestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme