Siltasairaala valmistui aikataulussa
HUSin historian suurin, 305,5 miljoonaa euroa maksanut rakennushanke valmistui kesäkuun lopussa, kun vuonna 2018 alkanut vaativa työmaavaihe keskellä tiiviisti toimivaa sairaala-aluetta saatiin päätökseen.
”Rakentaminen sujui pääosin suunnitelmien ja aikataulun mukaisesti. Matkan varrella esiin tulleita asioita ratkottiin yhteisesti arkkitehtien, taloteknisten suunnittelijoiden, tilojen käyttäjien ja urakoitsijoiden kanssa. Nyt pitkän hankkeen valmistuessa tavoitteiden mukaisesti, voi sanoa, että olo on helpottunut”, rakennuttamisen projektipäällikkö Marita Perälä HUS Kiinteistöistä sanoo.
Sairaalarakennuksen valmistuttua työt jatkuvat vielä useita kuukausia tilojen varustamisella, kaluste-, laite- ja tietotekniikka-asennuksilla sekä kaikkien laitteiden ja talotekniikan huolellisella testaamisella. Lähes 70 000 bruttoneliömetrin laajuisen ja runsaasti uutta teknologiaa sisältävän sairaalan varustelu vie aikaa.
Siltasairaalassa tulee toimimaan muun muassa päivystys, leikkausosasto, teho-osasto, poliklinikoita, lääkehoitoyksikkö, vuodeosastoja ja magneettitutkimustilat. Kokonaisuudesta löytyy 58 tehohoitopaikkaa, 16 leikkaussalia, 4 vuodeosastoa, 215 sairaansijaa ja 69 päiväsairaalapaikkaa. Uuteen sairaalaan on rakennettu myös opetus- ja luentotiloja sekä lounasravintola, kahvila- ja apteekkitilat.
Henkilökunnan kanssa suunniteltu moderni sairaala
Siltasairaalaa on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä HUSin henkilökunnan kanssa. Suunnittelun lähtökohtana oli potilaan tarpeet ja kokemus.
”Siltasairaalan suunnittelussa oli aktiivisesti mukana yli 40 käyttäjäjäsentä, niin sairaanhoidon kuin tukipalvelujen edustajia. Yksiköidemme edustajilla on ollut merkittävä rooli suunnittelussa. Potilaan tarpeiden lisäksi yksi hankkeen tavoitteista oli optimaaliset työskentelyolosuhteet henkilöstölle”, sanoo Siltasairaalan hankesuunnittelua HUSissa johtanut arkkitehti Salla Itäaho HUS Tilakeskuksesta.
Sairaalaan rakennettavia tiloja testattiin toiminnallisesti, teknisesti ja esimerkiksi kalusteiden ja laitteiden sijoittelun osalta erikseen rakennettujen mallitilojen avulla, ennen kuin suunnitelmat tarkennettiin ja tilojen toteutus alkoi työmaalla. Mallitilojen testaamisessa oli mukana useita kokemusasiantuntijoita; potilaita ja omaisia.
Tehokkuutta suunnitteluun toi niin sanottu Big room -toimintamalli, joka kokosi säännöllisesti hankkeen osapuolet ja laajan asiantuntijajoukon yhteen.
”Big room -toiminta otettiin HUSissa käyttöön vuonna 2016 ensimmäisenä Siltasairaalan kohdalla, jossa toimintamallia jatkettiin menestyksekkäästi tähän kevääseen asti. Hyvien kokemusten perusteella se on vakiinnuttanut paikkansa HUSin suurimpiin rakennushankkeisiin”, Itäaho sanoo.
HUSissa nykyaikaiseen sairaalarakentamiseen kuuluu myös taide. Se toimii yhtenä keinona kehittää hoitoympäristöä terveyttä edistäväksi ja potilaan voimavaroja tukevaksi. Siltasairaalalle laadittiin oma taideohjelma, jonka mukaisesti on hankittu laaja, ammattimaisesti kuratoitu taideteosten kokonaisuus. Osa Siltasairaalan taideteoksista on toteutettu rakennustöiden yhteydessä ja osa asennetaan paikalleen ennen sairaalan käyttöönottoa. Tiedote 18.6.2021: Siltasairaalan julkisivu osana kattavaa taideohjelmaa.
Tietomallinnus apuna vaativassa rakennushankkeessa
Siltasairaalahankkeessa suunnittelun kaari oli pitkä. Tarve uudelle sairaalalle todettiin jo 2000-luvun alkupuolella. Esiselvitysten jälkeen ensimmäisiä tilatarvearvioita tehtiin 10 vuotta sitten, ja vuoden 2015 Siltasairaalan arkkitehtuurikilpailun jälkeen käynnistyi tarkka sairaalasuunnittelu.
”Toiminnallisesti erittäin haastavan suunnittelukohteen onnistumiselle kriittisen tärkeää oli saumaton yhteistyö käyttäjien ja tilaajan edustajien sekä suunnittelijoiden välillä”, sanoo Siltasairaalan pääsuunnittelija, arkkitehti Matti Anttila AW2-arkkitehdeistä, joka on osa arkkitehtuurikilpailun voittanutta Team Integrated Silta -työyhteenliittymää.
”Arkkitehtonisesta näkökulmasta tehtävä oli urani vaikein. Äärimmäisen kompleksisen tilaohjelman sijoittaminen erittäin kapealle ja monimuotoiselle tontille, useine liittymineen viereisiin rakennuksiin sekä maanalaisiin tiloihin oli aluksi suorastaan henkeäsalpaava haaste. Lisäksi rakennuksen tärkeä rooli kaupunkikuvassa täydentämässä Meilahden arvokasta rakennuskokonaisuutta ja ympäröivää miljöötä asetti omat vaatimuksensa arkkitehtuurin selkeydelle ja laadulle”, Anttila sanoo.
Suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomioita myös rakennuksen energiatehokkuuteen, hyvään sisäilman laatuun ja luonnonvalon monipuoliseen hyödyntämiseen.
Siltasairaalan suunnittelussa hyödynnettiin vahvasti tietomallinnusta, eli rakenteista ja niiden tiedoista muodostettiin digitaalinen malli ja tarkat rakennussuunnitelmat. Tämä helpotti merkittävästi Meilahden kampuksen vanhan ja uuden rakenteen yhteensovittamista.
Virtuaalimalleista hyötyi myös Siltasairaalan toiminnallinen suunnittelu, sillä Cave-ympäristön (Computer Aided Virtual Environment) avulla henkilökunta ja potilaat pääsivät tutustumaan suunniteltuihin tiloihin 3D-laseilla.
Siltasairaalan tietomallinnus toi hankkeelle maailmanlaajuista näkyvyyttä. Uutinen 2.10.2020: Siltasairaala palkittiin maailman vaikuttavimpana tietomallipohjaisena julkisena rakennushankkeena.
Ensimmäiset potilaat otetaan vastaan alkuvuonna 2023
Vuoden 2023 tammikuussa Siltasairaalaan muuttaa Töölön sairaalan nykyiset toiminnot, muun muassa ortopedia, traumatologia ja neurokirurgia sekä valtaosa nykyisen Syöpäkeskuksen toiminnoista.
Siltasairaalassa otetaan käyttöön kokonaan uudentyyppisiä hoitotiloja, kuten ensimmäisenä Euroopassa erityisvarusteltu RAPTOR-leikkaussali, jonka laitteisto mahdollistaa hengenvaarallisesta verenvuodosta kärsivän potilaan hoitamisen yhdessä paikassa. Uutinen 5.11.2019: HUSin Siltasairaalan RAPTOR-toiminnalla pelastetaan henkiä. Ainoa laatuaan on myös uusi neurokirurgian leikkaussali, jossa magneettikuvauslaite on käytettävissä kesken leikkauksen.
Siltasairaalan ensimmäiset potilaat otetaan vastaan alkuvuonna 2023. Saman kevään aikana sairaalatoiminta päättyy kokonaan Töölön sairaalassa. Yksiköiden muutoista ja toiminnan käynnistämisestä tiedotetaan tarkemmin syksyllä 2022.
Sidosryhmien vierailumahdollisuutta Siltasairaalaan harkitaan aikaisintaan loka-marraskuussa 2022.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
HUS Kiinteistöt Oy, projektipäällikkö Marita Perälä, p. 050 427 1346, marita.perala@hus.fi
HUS Tilakeskus, arkkitehti Salla Itäaho, p. 050 427 9229
AW2-arkkitehdit, pääsuunnittelija Matti Anttila, p. 040 861 3740, matti.anttila@aw2.fi
HUS, toimialajohtaja Jarkko Pajarinen, p. 050 427 1930, jarkko.pajarinen@hus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder den 18 november 202414.11.2024 15:02:11 EET | Pressmeddelande
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder måndagen den 18 november 2024 för att för sin del besluta om förslaget till budget för 2025 och investeringsplanen för 2025–2028. HUS-sammanslutningens stämma som är HUS-sammanslutningens högsta beslutande organ fattar det slutliga beslutet om budgeten den 19 december 2024. Föredragningslistan för mötet finns här.
HUSin yhtymähallitus kokoontuu 18.11.202414.11.2024 15:02:11 EET | Tiedote
HUSin yhtymähallitus kokoontuu maanantaina 18.11.2024 päättämään omalta osaltaan vuoden 2025 talousarvioesityksestä sekä vuosien 2025–2028 investointisuunnitelmasta. HUS-yhtymän ylintä päätösvaltaa käyttävä yhtymäkokous tekee talousarviosta lopullisen päätöksen 19.12.2024. Kokouksen esityslistan pääset lukemaan täältä. HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Medicinsk abort är säker redan mycket tidigt i graviditeten11.11.2024 10:19:53 EET | Pressmeddelande
Att få en medicinsk abort först när graviditeten har bekräftats med ultraljud kan förlänga väntetiden och öka den psykiska och fysiska belastningen för personen som söker abort. En omfattande internationell studie har bekräftat att medicinsk abort är en effektiv och säker metod för att avbryta en graviditet redan innan graviditeten kan ses med ultraljud.
Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys on turvallinen jo aivan raskauden alussa11.11.2024 10:19:53 EET | Tiedote
Lääkkeellisen abortin saaminen vasta, kun raskaus varmistuu ultraäänessä, voi pidentää odotusaikaa ja lisätä aborttia hakevan henkilön psyykkistä ja fyysistä kuormitusta. Laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa saatiin varmistus, että lääkkeellinen raskaudenkeskeytys on tehokas ja turvallinen keino keskeyttää raskaus jo ennen kuin raskaus on nähtävissä ultraäänellä.
Polikliniken för kvinnosjukdomar flyttar från Haartmanska sjukhuset till Kvinnokliniken8.11.2024 11:45:00 EET | Pressmeddelande
Polikliniken för kvinnosjukdomar vid Haartmanska sjukhuset flyttar till Kvinnokliniken den 11 november 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme