Sote-alan palkkaohjelma vaarantaa julkisen talouden kestävyyden
– On selvää, että hoitajat ja kunta-alan henkilöstö ovat palkankorotuksensa ansainneet, mutta 3,6 prosentin ylimääräiset korotukset viiden vuoden aikana merkitsisivät julkisen talouden kestävyyden vaarantumista ja veronkorotuksia veronmaksajille, sanoo toimitusjohtaja Markku Jalonen.
Jokaista Suomen palkansaajaa kohti tällainen viiden vuoden palkkaohjelma merkitsisi lisää veroja vuodessa keskimäärin noin 336 euroa.
Muiden kunta-alan palkansaajajärjestöjen vaatiessa vastaavia korotuksia kaikille muille kunta-alan palkansaajille viiden vuoden kumulatiiviset kustannukset olisivat 12,4 miljardia euroa. Palkansaajaa kohden tämä tarkoittaisi keskimäärin 871 euron veronkorotusta vuodessa.
Jalonen muistuttaa lisäksi edessä olevista ja korkeista sote-uudistuksen palkkaharmonisointikustannuksista. KT:n tuoreen arvion mukaan palkkaharmonisoinnin todennäköiset kustannukset ovat ainakin 680 miljoonaa euroa.
– Palkkaharmonisointi nostaa palkkaohjelman kaltaisesti merkittävällä tavalla sote-henkilöstön yleistä ansiotasoa, korostaa Jalonen.
– Inflaatio on Suomessakin viime aikoina ollut tavallista korkeammalla tasolla. Tämän tasoiset korotukset, mitä nyt vaaditaan – levitessään koko työmarkkinakenttään – käynnistäisivät todennäköisesti palkkainflaatiokierteen ja vaarantaisivat näin käydessä Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyskehityksen, muistuttaa tutkimuspäällikkö Mika Juutinen.
Lisätietoja:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Toimitusjohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710
Tutkimuspäällikkö Mika Juutinen, puh. 050 502 0300
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toimitusjohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710
Tutkimuspäällikkö Mika Juutinen, puh. 050 502 0300
Tietoja julkaisijasta
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla, sekä työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Hyvinvointialueilla on täyttämättä yli tuhat lääkärintehtävää27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Terveyskeskusten lääkäripula ei ole helpottanut, vaikka vakanssien määrää on lisätty. Toisaalta hyvinvointialueet ovat saaneet vähennettyä vuokralääkärien käyttöä.
Kunnat ja hyvinvointialueet ennakoivat tälle vuodelle poikkeuksellisia lomautuksia ja irtisanomisia: ”Puhutaan lama-ajan lukemista”20.3.2025 14:15:00 EET | Tiedote
Rahapulan lisäksi palvelujen järjestämistä vaikeuttaa hyvinvointialueilla eniten ministeriöiden tiukka ohjaus. Myös palveluverkkoa joudutaan karsimaan.
Kutsu: Millaisia henkilöstösäästöjä kunnat ja hyvinvointialueet suunnittelevat vuodelle 2025?13.3.2025 10:48:01 EET | Kutsu
Paljonko lomautuksia ja irtisanomisia kunnissa ja hyvinvointialueilla ennakoidaan? Mitä henkilöstösäästöjä tehtiin vuonna 2024? Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n uusi toimitusjohtaja Henrika Nybondas-Kangas kertoo lisäksi, mistä lähtökohdista työnantajat lähtevät työmarkkinaneuvotteluihin.
Yli 70 prosenttia kunta- ja hyvinvointialan työnantajista uskoo, että tekoäly lisää alan tuottavuutta7.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialan organisaatioista 85 prosenttia hyödyntää tekoälyä vähintään jonkin verran. Vuosi sitten vastaava osuus oli 70 prosenttia.
KT kiirehtii suojelutyötä koskevia lakimuutoksia4.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Suojelutyön turvaava lainsäädäntö tulee saada pian voimaan, jotta elintärkeät sosiaali- ja terveyspalvelut voidaan varmistaa myös työtaistelun oloissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme