Tekniikan akateemiset TEK: Jo joka kolmas tekniikan alan yliopistotutkinto venyy jaksamishuolien vuoksi
Huolestuminen omasta jaksamisesta opintojen aikana on yhteydessä opintojen viivästymiseen, kertoo Tekniikan akateemiset TEKin tuore TEK Graduate Survey -palautekysely.
Jo joka kolmas tekniikan alan yliopistotutkinto venyy opiskelijoiden jaksamishuolien vuoksi. Jaksamisestaan huolestuneiden opiskelijoiden opinnot kestävät keskimäärin neljä kuukautta pidempään kuin muilla. Tekniikan alan yliopistokoulutettuja diplomi-insinöörejä ja arkkitehtejä valmistuu vuosittain noin 3 000 kappaletta, joten ongelma koskettaa noin tuhatta tutkintoa.
TEKin yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokela muistuttaa, että Suomi tarvitsee tuhansia uusia tekniikan osaajia tulevina vuosina ja aloituspaikkojen lisäämisen lisäksi on parannettava merkittävästi koulutuksen läpäisyä sekä opiskelijoiden mielenterveyspalveluita.
”Inhimillisten ongelmien lisäksi on yhteiskunnalle kestämätöntä, jos ajamme tulevaisuuden osaajat loppuun jo opiskeluaikoina”, Juhani Nokela sanoo.
”Merkittävä tekijä opintojen hidastumisessa on opiskelijoiden uupuminen ja erilaiset mielenterveysongelmat. Opintojen sujuvuuden kannalta tärkeintä on laadukas, joustava ja riittävästi resursoitu opetus. Mielenterveyden ongelmiin auttaa mahdollisimman nopea pääsy avun piiriin. Kustannustehokas ratkaisu on lisätä matalan kynnyksen palveluita ja ottaa laajemmin käyttöön psykososiaaliset lyhytinterventiot terveydenhuollon eri palvelukanavissa.”
Tutkimuksessa jaksamishuolet olivat myös yhteydessä kokemukseen työllistymisen laadusta. Kyselystä vastaavan TEKin analyytikko Arttu Pirin mukaan näyttää siltä, jaksamishuolet voivat heijastua työn vaativuuden kautta myös palkkaan.
”Kokopäiväisesti yksityiselle sektorille työllistyneillä suomalaisilla oli palkassa ryhmien välillä merkitsevä ero. Huolestuneilla peruspalkka oli keskimäärin yli sata euroa alempi kuin ei-huolestuneilla.”
TEK on toteuttanut yliopistojen kanssa vastavalmistuneiden TEK Graduate Survey -palautekyselyn vuodesta 2011. Kysely kartoittaa vastavalmistuneiden diplomi-insinöörien ja arkkitehtien osaamista, opintojen sujuvuutta, työelämäkokemusta ja työllistymistilannetta sekä yleistä tyytyväisyyttä suoritettuun tutkintoon. Kyselyn piirissä ovat kaikki Suomessa valmistuvat diplomi-insinöörit ja arkkitehdit. Siihen vastasi vuonna 2021 valmistuneista noin 60 prosenttia.
Lisätiedot: Arttu Piri, analyytikko, p. +358 50 300 2242
Juhani Nokela, yhteiskuntasuhdejohtaja p. +358 40 754 7459
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kipinä-voittajat tutkivat hormonisaasteen vaikutusta kasveihin, tähtien elinkaarta ja bakteerien tappamista sähkökärpäslätkällä28.4.2025 11:02:20 EEST | Tiedote
TEKin järjestämän nuorten tiedekilpailu Kipinän voittivat Sofia Koivumäki, Zofia Järvinen sekä Hermanni Sallinen ja Niilo Sipilä. He edustavat Suomea syksyllä EU:n tiedekilpailussa.
TEK: Jäsenmaksun verovähennyksen poisto on hallitukselta virheliike24.4.2025 13:02:20 EEST | Tiedote
Myös yhteisöveron lasku on hutilyönti, joka ei tuo kaivattua hyötyä. Hallituksen puoliväliriihessä tekemä ratkaisu alentaa palkkojen verotusta sen sijaan saa TEKiltä kiitosta.
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme