Tekoälystä kilpailukykyä pk-yrityksille – uusi AI-TIE -hanke kehittää yhteistyötä suomalaisen tekoälyekosysteemin tueksi
Eurooppalaisten tutkimusten mukaan isot yritykset hyötyvät tekoälyteknologioista eniten, kun taas pienet ja keskisuuret yritykset kokevat tekoälyn hyödyntämisen haastavaksi. Tästä huolimatta juuri pk-yrityksissä piilee paljon valjastamatonta potentiaalia, mitä tulee tekoälyn käyttöön liiketoiminnan kasvattamisessa.
AI-TIE -hankkeen (Tekoälyinnovaatioekosysteemillä kilpailukykyä pk-yrityksille) päätavoite on ottaa käyttöön piilotettu potentiaali ja tukea pk-yrityksiä niiden liiketoiminnan kehittämisessä.
Tämä toteutetaan muun muassa kartoittamalla tekoälyratkaisujen sovelluskohteita innovaatio-, tuote- ja palvelukehityksessä sekä palvelujen myynnissä ja toimittamisessa asiakkaille.
Uudenmaan liitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) sekä valtion rahoitusta, jota käytetään pk-yrityksille suunnatun palvelukokonaisuuden tuottamiseen tekoälyn sovellusten suunnittelun ja pilotoinnin tueksi.
AI-TIE:SSÄ YRITYKSIÄ rohkaistaan kehittämään digitaalisia ratkaisuja, jotka suojelevat liiketoimintaa esimerkiksi koronaepidemian kaltaisissa poikkeustilanteissa, ja tukevat niiden mahdollista siirtymistä hiilineutraaliuteen.
Hanke edistää myös uusien sisäisten liikeprosessien innovointia ja käyttöönottoa pk-yrityksissä.
AI-TIE:ssä rakennetaan täysin uusi tekoälyinnovaatioekosysteemi, jossa pk-yritykset, suuryritykset, tekoälyratkaisujen tarjoajat, korkeakoulut, asiantuntijaorganisaatiot sekä muut avaintoimijat toimivat synergiassa tarjotakseen tuotteitaan ja palveluitaan.
Suomen tekoälykiihdyttämö FAIA:n mukaan Suomen tulisi keskittyä enemmän alan yhteistyöhön ja suomalaisen tekoälyekosysteemin luomiseen, jotta se kykenisi vahvistamaan paikkaansa kansainvälisen tekoälyareenan huipulla (2020, State of AI in Finland).
Tästä syystä uusien yhteistyömuotojen kehittäminen tekoälyekosysteemin tukemiseksi onkin yksi AI-TIE -hankkeen keskeisimpiä tavoitteita. Tällä pyritään myös vastaamaan EU-tason innovaatioekosysteemien kehittämiseen liittyviin linjauksiin, joiden tarkoituksena on edesauttaa digitalisaatioon liittyvää muutosjoustavuutta.
AI-TIE -HANKE ottaa merkittäviä askelia kohti uudenlaista, toimialakohtaista tekoälyosaamisen ja sovellusten kehittämistä.
Hankkeessa keskitytään erityisesti puhtaaseen teollisuuteen sekä hyvinvointi-, sosiaali- ja terveysalaan, joiden tekoälykeskustelua pyritään viemään yleiseltä tasolta enemmän kohti toimialakohtaista koulutus-, mentorointi- ja kiihdyttämötoimintaa.
Toimialavalinnalla tuetaan AI-TIE:n laajempia vaikutuksia.
Hanke edistää välittömästi myös sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä sekä yhdenvertaisuutta toteuttamalla hyvinvointialaan liittyvän tekoälykiihdyttämön, joka tulee vauhdittamaan entisestään erilaisten teemaan liittyvien ratkaisujen kehittämistä.
Tekoälysovelluksia tullaan edistämään myös puhtaan teollisuuden alalla, josta voi olla merkittäviä vaikutuksia suomalaiseen ympäristöosaamiseen.
Hankkeen yhteydessä tullaan tuottamaan pk-yrityksille suunnattuja, tekoälyn liiketoiminnalliseen hyödyntämiseen keskittyviä koulutuksia, materiaaleja sekä verkkosisältöjä, joilla pyritään lisäämään pk-yritysten henkilöstön tekoälyosaamista.
Lisäksi hankkeessa kasvatetaan yritysneuvojien ja pk-yritysrajapinnassa toimivien asiantuntijoiden osaamista, jotta he voisivat viestiä yrityksille paremmin tekoälyn lukemattomista mahdollisuuksista.
Hankkeen laajan yhteistyökumppaneiden verkoston uskotaan mahdollistavan moniäänisen ja -puolisen keskustelun tekoälystä.
AI-TIE -HANKKEEN toteutuksesta vastaavat Haaga-Helia ja Laurea ammattikorkeakoulut. Haaga-Helia tuo konsortioon osaamisensa yrittäjyydestä, liiketoiminnan kehittämisestä ja liiketoimintaprosessien digitalisoinnin menetelmistä, kun taas Laurealla on vankka kokemus innovaatioekosysteemien ja yhteiskehittämisen osaamisesta.
Hankkeen pääyhteistyökumppanit ovat Teknologiateollisuus ry:n yhteydessä toimiva Suomen tekoälykiihdyttämö FAIA sekä omadatamallin kansainvälinen suunnannäyttäjä MyData Global ry.
AI-TIE tullaan toteuttamaan yhteistyössä Helsingin seudun kauppakamarin, Länsi-Uudenmaan kauppakamarin, Itä-Uudenmaan kehitysyhtiö Posintran, Uudenmaan yrittäjät ry:n, NewCo:n ja Health Capital Helsingin kanssa.
Lisätietoja AI-TIE hankkeesta
Projektipäällikkö Anna Nikina-Ruohonen
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
anna.nikina-ruohonen@haaga-helia.fi
puh. +358 50 505 7784
Projektiasiantuntija Mikael Seppälä
Laurea ammattikorkeakoulu
puh. +358 50 476 4279
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Nikina-Ruohonentutkija, yrittäjyys ja liiketoiminnan uudistaminenHaaga-Helia ammattikorkeakoulu
Puh:+358 50 505 7784anna.nikina-ruohonen@haaga-helia.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Koulutamme Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkimme ja kehitämme näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietotekniikka, hotelli-, ravintola- ja matkailuala, liiketoiminnan palveluratkaisut ja kielet, toimittajakoulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus. Meille on tärkeää, että opiskelijoillamme on heti valmistuttuaan vahvat siteet työelämään. Panostamme toiminnassamme yrittäjyyteen, yhteistyöhön, innovatiivisuuteen ja kansainvälisyyteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia julkaisi ensimmäisen vastuullisuusraporttinsa20.12.2024 11:31:22 EET | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun vastuullisuusraportissa tarkastellaan korkeakoulun omaa opetus- ja tutkimustoimintaa sekä sosiaalista ja ympäristövastuuta kestävän kehityksen ja vastuullisuuden näkökulmasta.
Haaga-Helian restonomikoulutuksen uudet tilat rakentuvat Triplaan12.12.2024 11:30:00 EET | Tiedote
Uudet toiminnalliset tilat avautuvat Mall of Triplaan asiakasvirtojen äärelle vuonna 2026.
Haaga-Helia's new facilities for hospitality education will be built in Tripla12.12.2024 11:30:00 EET | Press release
The new functional premises will open in 2026 in Mall of Tripla next to customer flows.
MediaGuru-verkkokoulutus alkaa: tavoitteena vahvistaa ja sertifioida mediasuunnittelun osaamista Suomessa22.11.2024 09:20:50 EET | Tiedote
MediaGuru on markkinointialan ammattilaisille ja alasta kiinnostuneille suunnattu maksuton mediasuunnittelun verkkokoulutus. Se koostuu seitsemästä moduulista, joiden suorituksista saa sertifikaatteja. MediaGuru-sertifikaatit ovat Suomessa ainutlaatuinen tapa todentaa mediasuunnittelun osaaminen.
EU:lta apua kestävyysraportointiin – ilmaista koulutusta tulossa14.11.2024 10:40:10 EET | Tiedote
Uusi kestävyysdirektiivi (CSRD) muuttaa yli tuhannen suomalaisen yrityksen arkea, kun kestävyysraportointia on vastaisuudessa pakko tehdä. Tarvittavaa koulutusta on tähän asti ollut vain vähän – etenkin pk-yritysten kukkarolle sopivaan hintaan. Haaga-Helian EU-rahoitteinen KESTÄ-hanke tarjoaa maksutonta kestävyysraportointikoulutusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme