THL selvittää laajasti aikuisväestön hyvinvointia, terveyttä ja palvelukokemuksia – 85 000 Suomessa asuvaa kutsutaan mukaan tutkimuksiin

THL toteuttaa syksyllä 2022 laajan kansallisen Terve Suomi -tutkimuksen. Kyselylomake lähetetään noin 66 000:lle satunnaisesti valitulle 20 vuotta täyttäneelle syyskuun aikana. Näistä 10 000 henkilöä kutsutaan lisäksi maksuttomaan terveystarkastukseen alkuvuodesta 2023.
Tutkimuksessa kerätään ajantasaista tietoa Suomessa asuvien aikuisten terveydentilasta, kansansairauksien riskitekijöistä, terveystottumuksista, elämänlaadusta, osallisuudesta ja toimintakyvystä sekä kokemuksista sosiaali- ja terveyspalveluista.
Tutkitun tiedon avulla kehitetään myös sairauksien ehkäisyä ja hoitoa. Terve Suomi vastaa sote-palvelujen uudistamisen tietotarpeeseen: 21 hyvinvointialueelta, Helsingistä ja Ahvenanmaalta kerätty tieto mahdollistaa kattavan alueellisen vertailun.
- Tutkittu tieto on toimivien terveys- ja sosiaalipalvelujen edellytys. Tätä tietoa ei voida saada ilman, että ihmiset itse kertovat miten he voivat ja mitä palveluita he käyttävät, sanoo THL:n johtava tutkija Annamari Lundqvist.
Terve Suomi jatkaa THL:n pitkää perinnettä väestötutkimusten tekemisessä. Tutkimus selvittää, miten sote-uudistus on edennyt ja millaisia vaikutuksia koronaepidemialla on ollut sekä palvelujärjestelmän toimintaan että väestön hyvinvointiin ja terveyteen. Näin palveluiden kehittämistä voidaan ohjata sote-uudistuksen tavoitteiden suuntaan.
Vastaajat on poimittu satunnaisotannalla Digi- ja väestötietoviraston järjestelmistä. Jokainen tutkimukseen valikoitunut edustaa alueensa samanikäisiä ja -sukupuolisia henkilöitä, eikä ainuttakaan vastaajaa voi korvata toisella.
Tutkimuksen ensimmäiset tulokset julkaistaan hyvinvointialueittain THL:n verkkosivuilla kevään 2023 aikana. Yksittäistä vastaajaa ei voi vastauksista tunnistaa.
Maahanmuuttaneille erillinen tiedonkeruu
Syksyllä käynnistyy myös MoniSuomi-tutkimus, joka on osa THL:n Terve Suomi -väestötutkimusperhettä. MoniSuomi-tutkimuksesta saadulla tiedolla edistetään maahanmuuttaneen väestön yhdenvertaisuutta Suomessa.
Kysely lähetetään 18 600 Suomessa asuvalle, ulkomailla syntyneelle aikuiselle. Kyselylomakkeet on käännetty 19 yleisimmälle kielelle. Tutkimuksen kysymykset ovat pääosin samoja kuin koko väestölle suunnatun Terve Suomi -tutkimuksen kysymykset.Näin tietoja voidaan verrata eri väestöryhmissä.
- Toivomme, että kaikki kutsun saaneet vastaavat kyselyyn, sillä se parantaa tiedon luotettavuutta. Luotettavan tiedon avulla pystytään mm. suunnittelemaan sosiaali- ja terveyspalveluja vastaamaan paremmin maahanmuuttaneiden tarpeisiin, toteaa MoniSuomi-tutkimuksen vastaava tutkija Hannamaria Kuusio.
MoniSuomi-tutkimuksen tavoitteena on tuottaa luotettavaa ja ajankohtaista tietoa Suomessa asuvan ulkomailla syntyneen aikuisväestön terveydestä, hyvinvoinnista, työ- ja toimintakyvystä, palvelukokemuksista, työllisyydestä, koulutuksesta sekä syrjintä- ja osallisuuskokemuksista.
Lisätietoja
Kansallinen tutkimus ulkomailla syntyneiden terveydestä, hyvinvoinnista ja palveluista (MoniSuomi)
Aikaisempien tutkimusten tulokset
Annamari Lundqvist
Terve Suomi -tutkimuksen vastaava tutkija
THL
puh. 029 524 7283
etunimi.sukunimi@thl.fi
Hannamaria Kuusio
MoniSuomi-tutkimuksen vastaava tutkija
THL
puh. 029 524 7657
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 16/202510.4.2025 14:07:51 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 10.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 16.4. Lapsitoiveet ja lasten hankinnan esteet korkeakouluopiskelijoilla. Tuloksia Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta KOTT 2024. Lisätietoja: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Verkkouutiset pe 11.4. Nikotiinipussien käyttö on yleistynyt merkittävästi. Aikuisväestön hyvinvointi ja terveys – Terve Suomi -kyselytutkimuksen tuloksia. Lisätiedot: kati.matikainen(at)thl.fi, puh. 029 524 8403 Blogit ma 14.4. Kirjoittajat: Er
THL viikolla 15/20253.4.2025 14:53:06 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 3.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ke 9.4. Perhekeskusten tilannekuva Suomessa, 3 Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisua. Lisätiedot: elina.suontama(at)thl.fi, puh. 029 524 7392 Blogit ti 8.4. Kirjoittaja: Nadja Lindgren-Blomerus, suunnittelija, THL. Romanien lyhyt mutta sitäkin vaikuttavampi koulutuspolku vahvistaa koko yhteisön osallisuutta ke 9.4. Kirjoittajat: Tanja Tasala, Tuija Yli-Törmänen, Tapani Kauppinen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa on poliittinen valinta to 10.4.
Perusturvan riittävyys on heikentynyt etenkin työttömillä lapsiperheillä - toimeentulotuki paikkaa ensisijaisten etuuksien leikkauksia3.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Lähes kaikissa tarkastelluissa perusturvaetuuksia saavissa kotitalouksissa tulojen riittävyys on heikentynyt vuosina 2024–2025, selviää THL:n julkaisemasta perusturvan riittävyyden väliarvioinnista. Taustalla ovat hallituksen sosiaaliturvaleikkaukset.
THL viikolla 14/202527.3.2025 15:04:36 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 27.3. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet to 3.4. Petteri Orpon hallitus on tehnyt laajoja muutoksia ja leikkauksia sosiaaliturvaan vuosina 2024-2025. Miten muutokset näkyvät perusturvaetuuksia eli vähimmäismääräisiä työttömyys-, sairaus-, perhe- ja eläke-etuuksia saavien kotitalouksien tuloissa? Julkaisemme perusturvan riittävyydestä väliarvioinnin. Materiaali on saatavissa ennakkoon embargolla ensi viikolla. Lisätiedot: piritta.rautavuori(at)thl.fi, puh. 029 524 7120 Verkkouutiset ke 2.4. Uutta
Vaccinationstäckningen bland barn är hög i Finland, men har minskat när det gäller vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund27.3.2025 01:00:00 EET | Pressmeddelande
Täckningen för den andra dosen av vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) som ges till sexåringar har minskat, vilket ökar risken för en mässlingsepidemi. I Finland är det fortfarande sällsynt att vara ovaccinerad, men andelen helt ovaccinerade barn är ändå större än tidigare.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme