TNS-Gallup selvitti: Kohtuukäyttäjä ei juo kerralla neljää alkoholiannosta enempää

Usein toistuva alkoholinkäyttö ei suomalaisten mielestä ole kohtuukäyttöä. Harvempi kuin joka neljäs (22 %) ajattelee, että kohtuukäyttäjä voi juoda alkoholia useamman kerran viikossa. Tavallisimmin ajatellaan, että alkoholia voi juoda kerran viikossa (31 %) tai muutaman kerran kuukaudessa (35 %). Naisista 51 prosenttia ja miehistä 40 prosenttia ajattelee, ettei viikoittainkaan toistuva alkoholinkäyttö enää ole kohtuukäyttöä.
Kohtuukäyttöön ei suomalaisten mielestä myöskään kuulu säännöllistä humalajuomista. Krapulaan asti kohtuukäyttäjä voi suomalaisten mielestä juoda korkeintaan muutaman kerran vuodessa. Tiedot käyvät ilmi TNS Gallupin kyselytutkimuksesta, johon vastasi helmikuussa 978 suomalaista.
Kohtuukäyttäjä ei humallu eikä tissuttele, lähes puolet hyväksyy ruokaviinit
Vain joka kymmenes (11 %) näkee, että kohtuukäyttöön voi kuulua usein toistuva humalajuominen viikonloppuisin. Kuusi prosenttia hyväksyisi kohtuukäyttäjälle humalajuomisen myös arkena, jos siitä ei aiheudu suurempaa haittaa työnteolle. Nuoret suhtautuvat humalajuomiseen sallivammin kuin vanhemmat. Alle 35-vuotiaista ja opiskelijoista noin neljännes ajattelee, että viikonloppuihin rajoittuva humalajuominenkin voi olla kohtuukäyttöä.
”Tissutteluun” suomalaiset suhtautuvat lähes yhtä kriittisesti kuin humalajuomiseen. Vain reilu kymmenesosa suomalaisista (12 %) ajattelee, että kohtuukäyttäjä voi ottaa muutaman lasillisen useana arki-iltana viikon mittaan. Sillä ei ole eroa, juodaanko nuo lasilliset kotona vai ravintolassa.
Ruokailun yhteydessä nautittuun viiniin tai olueen ei suhtauduta aivan yhtä kriittisesti – 42 prosenttia suomalaisista ajattelee, että kohtuukäyttäjä voi nauttia viiniä tai olutta aterialla useammankin kerran viikossa. Miesten ja naisten näkemyksissä on kuitenkin iso ero: miehistä 54 prosenttia ja naisista vain 30 prosenttia näkee, että viini tai olut sopii kohtuukäyttäjän ruokapöytään. Pääkaupunkiseudulla ruokaviiniä pidetään todennäköisemmin kohtuukäyttönä (53 %) kuin muualla Suomessa.
Kuinka usein sitten kohtuukäyttäjälle sallitaan krapula? Tavallisimmin suomalaiset ajattelevat, että kohtuukäyttäjä voi olla krapulassa pari kertaa vuodessa (34 %). Lähes yhtä moni (30 %) pitää krapulaa kerran kuukaudessa kohtuullisena. Kuusi prosenttia ajattelee, että kohtuukäyttäjä voi olla krapulassa viikoittainkin.
Alkoholinkäyttöön suhtaudutaan kriittisesti, mutta se koetaan yksityisasiaksi
Kaksi kolmesta suomalaisesta (66 %) sanoo, että heitä joskus nolottaa ajatella, miltä suomalainen alkoholinkäyttö näyttää ulkomaalaisten silmin. Lähes joka toinen (46 %) kantaa joskus huolta siitä, miten alkoholinkäyttö vaikuttaa omaan tai läheisen terveyteen. Vain harva (17 %) uskoo, että alkoholi tosiasiassa on terveellisempää kuin yleensä väitetään. Mutta vaikka suomalaiset suhtautuvat ilmeisen kriittisesti alkoholiin, se myös koetaan vahvasti yksityisasiaksi. Kaksi kolmesta (62 %) on vähintään jokseenkin samaa mieltä siitä, että alkoholinkäyttö on jokaisen yksityisasia.
Miesten ja naisten asenteissa on selvä ero – miehet suhtautuvat naisia selvästi vapaamielisemmin useinkin toistuvaan alkoholinkäyttöön. Samoin merkittävä ero on siinä, miten alkoholinkäytöstä ajatellaan pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa. Kolmas selkeä ero on eri ikäryhmien ajatuksissa kohtuukäytöstä. Nuoremmissa vastaajaryhmissä humalajuominenkin hyväksytään osaksi kohtuukäyttöä useammin kuin yli 35-vuotiaiden ikäryhmissä.
– Tässä toki taustalla voi olla ero myös elämäntilanteessa. Humalajuomisen ei ehkä nuorena koeta haittaavan arkielämää samalla tavalla kuin vanhempana. Mutta kun Suomessa on tavattu toivoa, että alkoholikulttuuri muuttuisi fiksummaksi uusien sukupolvien myötä, ei ole kovin hyvä uutinen, että nuorissa ikäryhmissä humalajuomisen ”normaalius” nousee näin selkeästi edelleen esiin, harmittelee EHYT ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.
– Mutta yleisesti ottaen suomalaisten tiukka suhtautuminen alkoholin kohtuukäytön rajoihin yllätti ainakin EHYT ry:n. Voisi tiivistää, että suomalaisten mielestä kohtuukäyttäjän sopii juoda korkeintaan neljä annosta suunnilleen joka toinen viikko. Pari kertaa vuodessa – ehkä juhannuksena ja pikkujoulujen jälkeen – saa sitten vähän kärsiä krapulastakin, Sari Aalto-Matturi toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sari Aalto-Matturi
toiminnanjohtaja EHYT ry
p. 0400 508 234
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
Kannanotto: Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta17.4.2025 09:31:41 EEST | Tiedote
Verkossa tapahtuva rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat avautumassa ulkomaisille yhtiöille rahapelilainsäädännön uudistamisen myötä. Rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt vaativat, että osa peliyhtiöiden rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Oikeuskanslerin mukaan korvamerkinnästä on perusteltua säätää lailla.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Tiedote: Uusi tupakkalaki tarvitaan – 16,6 mg/g nikotiiniraja lisää myrkytysten riskiä16.1.2025 08:31:04 EET | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on antanut lausuntonsa hallituksen esityksestä laiksi tupakkalain muuttamisesta. Uusi tupakkalaki tulee saattaa voimaan mahdollisimman pian, mutta lakia pitäisi kiristää. Tunnusomaiset maut ja tuoksut, myös minttu ja mentoli, tulisi kieltää säännönmukaisesti kaikissa tuotteissa. Lisäksi uusien tuotteiden nikotiiniraja tulisi laskea lääkelain piirissä olevien korvaustuotteiden tasolle ja kaikkien nikotiinituotteiden ostoikäraja pitäisi nostaa 20 ikävuoteen. Tuotteisiin tulee asettaa lapsiturvalliset sulkimet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme