Turvakotien asiakasmäärä jatkoi kasvuaan viime vuonna – moni asiakas on kokenut väkivaltaa pitkään
Keskeisin tekijä asiakasmäärän kasvussa on THL:n asiantuntijan mukaan palvelun parantunut saavutettavuus.
”Asiakasmäärä kasvoi 2019 kuusi prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vuodesta 2015 lähtien asiakasmäärä on kasvanut joka vuosi. Kasvua selittää ainakin se, että palvelu on entistä useamman saatavilla, kun turvakotien verkostoa on laajennettu ja turvakotipaikkojen kokonaismäärä on siten noussut,”, toteaa turvakotipalveluista vastaava THL:n kehittämispäällikkö Joonas Peltonen.
Turvakotijaksojen kestoissa on suuria eroja. Asiakkaat olivat turvakodissa viime vuonna keskimäärin 17 vuorokautta. Asumusvuorokausia kertyi koko turvakotiverkostossa yhteensä yli 92 000.
”Jakson pituus määrittyy aina asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden perusteella. Asiakkaista hieman yli puolet oli turvakodissa ensimmäistä kertaa”, Peltonen kuvailee.
Väkivalta on harvoin uusi ilmiö asiakkaan elämässä
Turvakotitilastosta ilmenee, että suurin osa asiakkaista on kokenut väkivaltaa kauan.
”Vuosittain muutama sata asiakasta ilmoittaa väkivallan olleen läsnä elämässä alle kuukauden ennen turvakotiin hakeutumista. Viime vuonna asiakkaista noin 700 ilmoitti väkivallan kestäneen peräti yli viisi vuotta”, Peltonen kertoo.
Valtaosa turvakotien aikuisista asiakkaista on naisia. Miehiä turvakodeissa oli viime vuonna asiakkaina yhteensä 208. Iältään aikuiset olivat yleisimmin 25-44-vuotiaita. Lapset sen sijaan olivat yleisimmin alle nelivuotiaita.
Turvakotiverkostoa kasvatetaan yhä
Viime vuonna turvakotiverkostoon kuului kaikkiaan 28 turvakotia. Yksi uusi turvakoti on jo tänä vuonna avattu Keravalle.
THL avaa 8.6.2020 haun uusille turvakodeille ja harvaan asutuille aluille tarkoitetuille etäturvakodeille. Turvakotiverkostoa kasvatetaan samoista lähtökohdista kuin aiemmin. Verkostoa halutaan ensisijaisesti vahvistaa alueilla, joilta palvelut puuttuvat kokonaan sekä alueilla, joissa palvelua ei ole tarpeeseen ja asukasmäärään suhteutettuna hyvin saatavilla.
”Vaikka turvakotien määrää on pystytty viime vuosina lisäämään huomattavasti, emme ole vielä siinä tilanteessa, että meillä olisi tarpeeseen nähden riittävästi helposti saavutettavia turvakoteja. Turvakotiverkoston kapasiteettia tullaan edelleen kasvattamaan”, Peltonen sanoo.
Lisätietoja
Lue lisää Turvakotipalvelut 2019 –raportista
THL
Joonas Peltonen
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 7947
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Hengitystieinfektioita on runsaasti liikkeellä – muista nämä viisi keinoa tartuntojen vähentämiseksi myös jouluna18.12.2024 12:56:30 EET | Tiedote
Hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia ja bakteereita on tällä hetkellä runsaasti liikkeellä Suomessa. Esimerkiksi influenssaepidemia on käynnistymässä ja koronatapausten määrä on hieman noussut. Tutut infektioiden torjuntakeinot pätevät myös tänä jouluna.
THL viikolla 51/202412.12.2024 16:05:46 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 12.12. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ma 16.12. Hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa syksyllä 2024. Perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn tuloksia syksyltä 2024. Jatkossa tilastoraportti julkaistaan kerran vuodessa. Lisätiedot: tiina.puhakka(at)thl.fi, puh. 029 524 7673 ma 16.12. Neuvoloiden asiakaspalautekyselyiden tulokset. Lisätiedot: elina.suontama(at)thl.fi, puh. 029 524 7392 Blogit ke 18.12. Terveisiä Piritorilta! THL:n asiantuntijat jalkautuivat Helsingissä turvattomaksi koetuille alu
Rekommendationer för barns och ungas användning av digitala enheter på fritiden tas fram – THL och UBS bildar expertnätverk för samarbete12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande
Det gemensamma målet för Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Utbildningsstyrelsen (UBS) är att hitta balanserade metoder för att förebygga skadeverkningar orsakade av digitala enheter och digitalt innehåll samt skapa rekommendationer för fritiden som beaktar välfärds- och säkerhetsaspekterna. Detta kräver en gemensam diskussion och förståelse för fenomenet samt konkreta metoder. Nu bildar THL och UBS ett expertnätverk inför arbetet genom en öppen inbjudan.
Lasten ja nuorten vapaa-ajan digilaitteiden ja -sisältöjen käyttöön laaditaan suositukset – THL ja OPH kokoavat asiantuntijoista verkostoa12.12.2024 02:00:00 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Opetushallituksen (OPH) yhteisenä tavoitteena on etsiä tasapainoisia keinoja digilaitteiden ja -sisältöjen haittojen ehkäisemiseksi ja rakentaa vapaa-ajalle suositukset, jotka huomioivat hyvinvoinnin ja turvallisuuden näkökulmat. Tähän tarvitaan yhteistä keskustelua ja ymmärrystä ilmiöstä sekä konkreettisia keinoja. THL ja OPH kokoavat nyt työhön mukaan asiantuntijaverkostoa avoimella kutsulla.
Ihmisen ja luonnon hyvinvointi kansallisen päätöksenteon tavoitteeksi – THL julkaisi ehdotuksen hyvinvointitaloudellisesta ohjausmallista12.12.2024 02:00:00 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut ehdotuksen hyvinvointitaloudellisesta ohjausmallista ja seurantaindikaattoreista. Kyse on mallista, jonka avulla voidaan suunnitella politiikkatoimia ja seurata, millaisia vaikutuksia niillä on paitsi talouteen, myös sosiaaliseen ja ekologiseen kestävyyteen. Ohjausmalli tuo kestävyyden näkökulmaa esimerkiksi hallitusohjelman ja valtion budjetin laatimiseen. Mallissa ehdotetaan esimerkiksi tulevaisuusvaltuutetun nimeämistä sekä laajan kansalaiskuulemisen toteuttamista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme