Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Turvakotien asiakasmäärä jatkoi kasvuaan viime vuonna – moni asiakas on kokenut väkivaltaa pitkään

Jaa
Turvakodit vastaanottivat viime vuonna yhteensä 5 354 asiakasta, joista lapsia oli vajaa puolet. Turvakotien asiakasmäärä on kasvanut 75 prosenttia vuodesta 2015, jolloin turvakotilaki astui voimaan ja turvakotipalvelut muuttuivat valtion rahoittamiksi.
Turvakotiverkoston asiakasmäärän kehitys vuosina 2015-2019.
Turvakotiverkoston asiakasmäärän kehitys vuosina 2015-2019.

Keskeisin tekijä asiakasmäärän kasvussa on THL:n asiantuntijan mukaan palvelun parantunut saavutettavuus.

”Asiakasmäärä kasvoi 2019 kuusi prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vuodesta 2015 lähtien asiakasmäärä on kasvanut joka vuosi. Kasvua selittää ainakin se, että palvelu on entistä useamman saatavilla, kun turvakotien verkostoa on laajennettu ja turvakotipaikkojen kokonaismäärä on siten noussut,”, toteaa turvakotipalveluista vastaava THL:n kehittämispäällikkö Joonas Peltonen.

Turvakotijaksojen kestoissa on suuria eroja. Asiakkaat olivat turvakodissa viime vuonna keskimäärin 17 vuorokautta. Asumusvuorokausia kertyi koko turvakotiverkostossa yhteensä yli 92 000.

”Jakson pituus määrittyy aina asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden perusteella. Asiakkaista hieman yli puolet oli turvakodissa ensimmäistä kertaa”, Peltonen kuvailee.

Väkivalta on harvoin uusi ilmiö asiakkaan elämässä

Turvakotitilastosta ilmenee, että suurin osa asiakkaista on kokenut väkivaltaa kauan.

”Vuosittain muutama sata asiakasta ilmoittaa väkivallan olleen läsnä elämässä alle kuukauden ennen turvakotiin hakeutumista. Viime vuonna asiakkaista noin 700 ilmoitti väkivallan kestäneen peräti yli viisi vuotta”, Peltonen kertoo.

Valtaosa turvakotien aikuisista asiakkaista on naisia. Miehiä turvakodeissa oli viime vuonna asiakkaina yhteensä 208. Iältään aikuiset olivat yleisimmin 25-44-vuotiaita. Lapset sen sijaan olivat yleisimmin alle nelivuotiaita.

Turvakotiverkostoa kasvatetaan yhä

Viime vuonna turvakotiverkostoon kuului kaikkiaan 28 turvakotia. Yksi uusi turvakoti on jo tänä vuonna avattu Keravalle.

THL avaa 8.6.2020 haun uusille turvakodeille ja harvaan asutuille aluille tarkoitetuille etäturvakodeille. Turvakotiverkostoa kasvatetaan samoista lähtökohdista kuin aiemmin. Verkostoa halutaan ensisijaisesti vahvistaa alueilla, joilta palvelut puuttuvat kokonaan sekä alueilla, joissa palvelua ei ole tarpeeseen ja asukasmäärään suhteutettuna hyvin saatavilla.

”Vaikka turvakotien määrää on pystytty viime vuosina lisäämään huomattavasti, emme ole vielä siinä tilanteessa, että meillä olisi tarpeeseen nähden riittävästi helposti saavutettavia turvakoteja. Turvakotiverkoston kapasiteettia tullaan edelleen kasvattamaan”, Peltonen sanoo.

Lisätietoja

Lue lisää Turvakotipalvelut 2019 –raportista

THL

Joonas Peltonen
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 7947
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Kuvat

Turvakotiverkoston asiakasmäärän kehitys vuosina 2015-2019.
Turvakotiverkoston asiakasmäärän kehitys vuosina 2015-2019.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Jätevesitutkimus: kokaiinin käyttö lisääntynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella, amfetamiinin käyttö kasvussa suuressa osassa maata28.6.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

Kokaiinia käytetään yhä enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, osoittaa THL:n tuore jätevesitutkimus. Pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä käytön kasvu on viime aikoina taittunut, mutta useissa kaupungeissa pääkaupunkiseudun ulkopuolella kokaiinin käyttömäärät ovat mittaushistorian korkeimpia. Myös amfetamiinin käyttömäärät ovat useissa kaupungeissa merkittävästi kasvaneet verrattuna edelliseen valtakunnalliseen seurantaan, joka toteutettiin vuonna 2022.

THL kehittäisi perusterveydenhuoltoa osana hyvinvointialueiden toimintaa Kela-korvausten noston sijaan26.6.2024 08:40:00 EEST | Tiedote

Hallitus esittää yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten nostamista. Esityksen tavoitteena on parantaa perusterveydenhuollon saatavuutta ja purkaa perusterveydenhuollon hoitojonoja. Lisäksi tavoitteena on siirtää painopistettä ennaltaehkäisevään ja varhaishoitoon sekä edistää eri ammattiryhmien välistä tarkoituksenmukaista työnjakoa. THL:n arvioi lausunnossaan, että tavoitteet ovat kannatettavia, mutta niiden toteutuminen esityksen mukaisin toimin ei ole varmaa.

Lintuinfluenssarokotukset alkavat – rokotetta tarjotaan niille, joilla on suurentunut riski saada tartunta25.6.2024 13:16:00 EEST | Tiedote

THL on yhteistyössä Ruokaviraston kanssa laatinut suosituksen lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmistä. Rokotetta tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Tällaisia ovat: turkistarhoilla turkiseläimiin kosketuksissa olevat henkilöt siipikarjan parissa työskentelevät, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan, pois lukien teurastamoiden työntekijät sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuvat henkilöt, kuten eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät lintujen rengastajat luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa työskentelevät kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijät virkaeläinlääkärit laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye