Tutkimus: Työuran alkuvaiheen ongelmat näkyvät myöhemmin työkyvyttömyytenä
Helsinki Health Study -tutkimuksen keskeinen havainto liittyy nuoriin, alle 35-vuotiaisiin työntekijöihin. Havainnon mukaan työuran alkuvaiheen työkyvyttömyyden voidaan nähdä ennustavan työkyvyttömyyttä myöhemmin työuran aikana.
”Vaikka alle 35-vuotiaat työntekijät käyttävät työterveyshuollon palveluja yleisesti ottaen vähän, osalla nuorista työntekijöistä käynnit ovat yleisiä ja toistuvia. Tämä kymmenen prosentin joukko käyttää peräti 40 prosenttia palveluista”, tutkija Jaakko Harkko Helsingin yliopistosta kertoo.
Harkko painottaa, että työsuhteen ensimmäisinä vuosina paljon terveyspalveluita käyttävien joukon tunnistaminen tarjoaa mahdollisuuksia toimenpiteiden kohdentamiselle.
”Kaupunki on käynnistänyt hankkeen nuorten ja työuran alussa olevien tukemiseksi. Hankkeessa pyritään vaikuttamaan niihin tekijöihin, joiden avulla nuorten työntekijöiden työhyvinvointia voidaan vahvistaa”, työhyvinvointipäällikkö Titi Heikkilä Helsingin kaupungilta kertoo.
Helsingin työntekijät sairastavat aiempaa vähemmän
Tutkimus osoittaa lisäksi, että sairauspoissaoloilla ja elintavoilla on selvä yhteys. Esimerkiksi liikuntaa harrastavilla ja harrastamattomilla on selviä eroja unen laadussa ja toimintakyvyssä.
”Tällä hetkellä noin 40 prosenttia työntekijöistä liikkuu riittävästi. Mikäli työntekijät liikkuisivat enemmän, voitaisiin lyhyiden sairauspoissaolojen vähenemisen kautta saavuttaa noin 1,2 milj. euron säästöt vuodessa suorina palkkakustannuksina mitattuna”, dosentti Noora Kanerva Helsingin yliopistosta kertoo.
Tutkimuksen tulosten mukaan sairauspoissaoloja kertyy enemmän niille, joilla on lukumääräisesti enemmän epäterveelliseksi laskettavia elintapoja. Yksittäisistä elintavoista tupakointi, huono unenlaatu sekä vähäinen liikunta aiheuttavat suurimmat kustannukset.
Helsingin kaupungin henkilöstön sairauspoissaolot vähenivät merkittävästi vuoden 2017 aikana. Vähenemistä tapahtui nimenomaan lyhyiden sairauslomien määrässä, ja työpäiviä oli yli 55 000 enemmän kuin edellisvuonna. Sairauspoissaolojen vähenemisen kautta Helsingin kaupunki saavutti yli 10 miljoonan euron säästöt.
Kutsu medialle
Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto järjestävät tutkimuksen pohjalta seminaarin 11.10. klo 12.30–15.45 kaupungintalon valtuustosalissa (os. Pohjoisesplanadi 11–13). Media on lämpimästi tervetullut paikalle.
Lisätietoa tutkimuksesta Helsinki Health Study
Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osastolla tehtävä Helsinki Health Study -tutkimus on seurannut Helsingin kaupungin työntekijöitä vuodesta 2000 lähtien. Tutkimus tuottaa uutta tieteellistä tietoa työn ja muun elämän vaikutuksista terveyteen, toimintakykyyn ja hyvinvointiin. Tutkimuksen tulosten kautta on löydetty niitä tekijöitä, jotka ennustavat työntekijän työssä jaksamista ja työkyvyttömyyttä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopisto:
– tutkija Jaakko Harkko, puh. 050 331 6069, jaakko.harkko@helsinki.fi
– dosentti Noora Kanerva, puh. 040 827 2356, noora.kanerva@helsinki.fi
Helsingin kaupunki:
– työhyvinvointipäällikkö Titi Heikkilä, puh. 040 336 0781, titi.heikkila@hel.fi
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Työllisten määrän kasvu pääkaupunkiseudulla perustuu pitkälti ulkomaalaistaustaiseen väestöön18.12.2024 14:13:01 EET | Tiedote
Pääkaupunkiseudun asukkaista on ulkomaalaistaustaisia jo useampi kuin joka viides. Suomeen muualta muuttaneiden tilanne työmarkkinoilla on keskimäärin heikompi kuin suomalaistaustaisilla. Silti viime vuosina tapahtunut työllisten määrän kasvu perustuu miltei täysin alueen ulkomaalaistaustaisiin. Monissa ammattiryhmissä Suomeen muuttaneiden antama työpanos on korvaamaton. Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten keskuudessa nuorten naisten tilanne on usein parempi kuin samaan väestöryhmään kuuluvien miesten.
Helsingin kaupunginhallitus sai tilannekatsauksen kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan kohdistuneesta tietomurrosta17.12.2024 09:30:00 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan kohdistuneen tietomurron tekninen selvittäminen aloitettiin välittömästi tilanteen tultua kaupungin tietoon 30. huhtikuuta. Tämän jälkeen kaupunki on edistänyt lukuisia toimenpiteitä tiedonhallinnan, tietoturvan ja tietosuojan parantamiseksi.
Konsernijaosto käsitteli Helsingin tapahtumasäätiön ja HAM Helsingin taidemuseosäätiön ajankohtaiskatsauksia16.12.2024 19:58:05 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto kuuli 16. joulukuuta Helsingin tapahtumasäätiön ja HAM Helsingin taidemuseosäätiön ajankohtaiskatsaukset.
Kaupunginhallitus hyväksyi Helsingin ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman16.12.2024 19:08:47 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 16. joulukuuta ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman. Lisäksi kaupunginhallitus myönsi rahoituksen nuorten kesätyöntekijöiden palkkaamiseksi Siisti kesä -hankkeeseen sekä päätti esittää ELY-keskukselle Porvarinlahden etelärannan luonnonsuojelualueen perustamista.
Yhä useampi asuu muualla mutta työskentelee Helsingissä13.12.2024 13:22:54 EET | Tiedote
Helsingin kuntarajojen yli työskentely yleistyi koronapandemian myötä. Kuntarajat ylittävä työssäkäynti kuitenkin vaihtelee muun muassa ammattiryhmittäin. Ammatin luonteesta ja etätyömahdollisuuksista riippuu, millaisia valintoja työssäkäyvät tekevät asuin- ja työpaikkojensa sijainnin suhteen, mutta kaikkiaan näyttää siltä, että Helsingissä työskentely on houkuttelevaa monelle niin Helsingissä kuin sen ulkopuolella asuvalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme