Työvoiman kysyntä Kainuussa ennätyksellisen vilkasta
Kainuussa ilmoitettiin Työmarkkinatorille helmikuun aikana 1 485 uutta avointa työpaikkaa, mikä on enemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen. Viime vuoden helmikuussa tehdystä edellisestä ennätyksestä tuli kasvua 7 paikkaa.
Ammattiryhmissä uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten asiantuntijoille (316) sekä palvelu- ja myyntityöntekijöille (313). Lisäystä vuoden takaisesta tuli kappalemääräisesti eniten asiantuntijoilla (+186) sekä maanviljelijöillä, metsätyöntekijöillä ym. (+123). Paikkamäärän supistuminen oli suurinta ryhmällä muut työntekijät (-102) sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöillä (-94).
Tekijöistä on pulaa alalla kuin alalla ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää informaatio- ja tietoliikenneteknologian asiantuntijoita, avustavia keittiö- ja ruokatyöntekijöitä sekä suojelu- ja vartiointityöntekijöitä. Haastavaa oli löytää myös muun muassa metsä- ja kalatalouden työntekijöitä, siivoojia sekä terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä.
Työttömyys pienentyi hieman vuoden takaisesta
Työttömiä työnhakijoita oli helmikuun lopussa 3 022, mikä on 37 henkeä vähemmän (-1 %) kuin vuotta aiemmin. Koronakriisiä edeltävään vuoden 2020 helmikuun loppuun verrattuna työttömyys laski 303 hengellä (-9 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2020 helmikuusta oli ELY-keskusalueista suurinta. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 3 % ja kasvoi kolmen vuoden takaisesta 4 %.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 9,8 %. Tämä on 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten ja 0,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kolme vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista kahdeksanneksi matalin, koko maassa se oli 9,7 %.
Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen merkittävästi koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta oli suurimman osan vuodesta 2022 jo vuoden 2019 tasoa matalammalla. Helmikuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 551, mikä on vähemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilastossa ja 6 % vähemmän (-38) kuin vuoden 2020 helmikuussa. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 27 % (-199).
Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.
Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 26. huhtikuuta 2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen
p. 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu
Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma
p. 0295 039 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus
Perusteltu päätelmä Nordic Talc Oy:n Suomussalmen talkkihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta6.11.2024 09:30:00 EET | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on antanut YVA-lain mukaisen perustellun päätelmänsä Nordic Talc Oy:n Suomussalmen talkkihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Arviointiselostuksen katsotaan oleellisin osin täyttävän YVA-lain ja -asetuksen sisältövaatimukset. Perustellussa päätelmässä erityistä huomiota kiinnitettiin Portinvaaran Natura-alueeseen kohdistuviin vaikutuksiin, kaivannaisjätteiden hallintaan sekä vesistö- ja pohjavesivaikutuksiin.
Kainuun kehitysnäkymät monilta osin positiiviset, vaikka haasteitakin löytyy29.10.2024 12:20:06 EET | Tiedote
Kainuun syksyn 2024 Alueelliset kehitysnäkymät ja Työvoimabarometri on julkaistu. Työvoimabarometri keskittyy alueiden ja toimialojen keskeisiin tulevaisuuden näkymiin ja työvoimatarpeisiin. Alueelliset kehitysnäkymät ovat ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien ja seutukuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä.
Avustushakuja auki ELY-keskuksissa22.10.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
ELY-keskuksissa avautuu 22.10. useita rakennettuun ja luonnonympäristöön liittyviä avustushakuja. Haettavissa on avustuksia muun muassa rakennusperinnön hoitoon, luonnonhoitoon ja vesistöjen kunnostamiseen. Hakuajat päättyvät 2.12.2024.
Työttömien määrä kasvoi syyskuussa 12 % sekä Kainuussa että koko maassa22.10.2024 08:00:09 EEST | Tiedote
Pitkään jatkunut haasteellinen taloustilanne näkyy niin Kainuun kuin koko maan työttömyyskehityksessä. Syyskuussa Kainuun työttömyysaste 9,2 % oli alueista viidenneksi matalin. Pitkäaikaistyöttömyys nousi jälleen selvästi. Työvoiman kysyntä jatkui heikkona.
Leväkesä 2024 oli rauhallinen Kainuussa16.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen leväseuranta toteutettiin kesäkuun alusta syyskuun loppuun asti. Kainuussa leväesiintymiä seurattiin reaaliaikaisesti viikoittain 22 kohteessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme