Jyväskylän yliopisto

Useita rahoituksia Jyväskylän yliopiston virustutkimukseen

Jaa
Laajaa kiinnostusta herättänyt BIOPROT-projekti sai Business Finlandilta miljoonarahoituksen. Hankkeen tavoitteena on kehittää aiempaa käyttäjäystävällisempiä ja ekologisempia suojaimia sekä parantaa suojavarusteiden tuotannon omavaraisuutta. Lisäksi Suomeen halutaan luoda kansainvälisesti kilpailukykyistä liiketoimintaa.

BIOPROT-projektissa kehitetään biopohjaisia ja antimikrobisia suojavarusteita

LUT-yliopiston johtama projekti Biopohjaisten ja antimikrobisten materiaalien kehittäminen ja käyttö suojavarusteissa (BIOPROT) on kolmen Co-creation-projektin yhteenliittymänä muodostettu uusi Co-innovation-projekti ja saanut kahden vuoden rahoituksen. Projektin tarkoituksena on kehittää uusia, kestävän kehityksen mukaisia ja turvallisia materiaaleja, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi infektioiden torjunnassa. Tutkimuksessa keskitytään etenkin hengityksensuojaimiin ja kirurgisiin suu-nenäsuojaimiin sekä teollisuuden käyttöön tarkoitettuihin uudelleenkäytettäviin suojaimiin.

Terveydenhuollossa päivittäin käytettävät suojavälineet, kuten kertakäyttöiset kirurgiset suu-nenäsuojaimet, leikkausliinat tai työvaatteet, on valmistettu pääasiassa synteettisistä, fossiiliperäisistä raaka-aineista Aasiassa.

”Suomesta löytyy tehokkaita, luonnosta peräisin olevia antiviraaleja, joita voidaan hyödyntää maskien ja pintojen funktionalisoinnissa. Tällaisia funktionaalisia biopohjaisia maskeja ei ole vielä tarjolla, joten meillä on tässä tilaisuus olla edelläkävijöitä”, antimikrobista työpakettia johtava professori Varpu Marjomäki taustoittaa.

BIOPROT-projektissa yhdistyy kolme innovatiivista teknologiaa: biopohjaiset materiaalit, luonnonpohjaiset antiviraaliset ratkaisut sekä digitaalisuus. Kilpailuetua muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin verrattuna tavoitellaan materiaaleihin lisättävillä luonnonmukaisilla ja viruksia tappavilla komponenteilla. Tuotteita kehitetään tiiviissä yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Tutkimusten mukaan pitkäaikainen maskin käyttö voi aiheuttaa hiilidioksidin kertymistä elimistöön sekä muun muassa päänsärkyä tai kohonnutta hengitystiheyttä. Siksi turvallisuuteen kiinnitetään nyt erityistä huomiota.

Tavoitteena kehittää uusia tuotteita mahdollisimman nopeasti

BIOPROT-projektin tarkoituksena on luoda Suomeen kansainvälisesti kilpailukykyistä liiketoimintaa, parantaa huoltovarmuutta ja tehdä suojavarusteista entistä ekologisempia, tehokkaampia ja turvallisempia käyttää. Business Finland rahoittaa 5,2 miljoonan euron arvoisesta projektista 60 prosenttia. Mukana on 15 organisaatiota.

Business Finlandin johtava asiantuntija Raimo Pakkanen painottaa, että projekti tukee erinomaisesti talouden kasvua ja kestävää kehitystä Suomessa.

”BIOPROT toteutetaan tiiviissä yhteistyössä tutkimusorganisaatioiden ja yritysten kanssa. Odotamme, että projekti tuottaa tutkimustuloksia, joiden avulla yritykset pystyvät kehittämään innovatiivisia ja kestävän kehityksen mukaisia, biopohjaisiin raaka-aineisiin perustuvia tuotteita kansainvälisille markkinoille”, Pakkanen sanoo.

Rahoitusta saivat tutkimusorganisaatiot LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu, VTT, Jyväskylän yliopisto, Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto sekä yritykset Lifa-Air, Teknikum, Teknos ja Premix. Työpanoksellaan mukana ovat lisäksi Suominen Corporation, Berner, HUS, Mehiläinen ja Optitune.

Jane & Aatos Erkon rahoittamassa projektissa kehitetään turvallisia ja laajakirjoisia antiviraaleja

Jane & Aatos Erkon säätiön lähes puolen miljoonan euron rahoituksen turvin Varpu Marjomäen ryhmässä tehdään perustutkimusta jo löydettyjen lupaavien antiviraalisten molekyylien parissa. Tutkimus toteutetaan yhdessä Helsingin yliopiston professorin Sarah Butcherin kanssa. Tutkimuksessa selvitetään, mihin näiden molekyylien antiviraaliset mekanismit perustuvat. Tutkimuksessa käytetään erilaisia solu- ja molekyylibiologian keinoja ja Marjomäen ryhmässä viime aikoina kehitettyjä uusia menetelmiä.

Sarah Butcher on virus-rakennetutkimuksen huippuosaaja ja valtakunnallisen cryo-elektronimikroskopiapalvelun vetäjä Helsingin yliopistossa. Cryo-elektronimikroskopialla saadaan selville suoraan virukseen sitoutuvien molekyylien tarkat kiinnittymiskohdat atomien tarkkuudella. Tämä tieto auttaa ymmärtämään, miten molekyylit voivat vähentää virusten infektiokykyä. Tiedon avulla molekyylejä voidaan muokata vielä tehokkaammiksi.

Tutkimukseen osallistuu myös tärkeitä kansainvälisiä yhteistyökumppaneita mm. Pasteur-instituutista Pariisista ja Rooman Sapienza-yliopistosta. Rahoitus on vuosille 2023–2024.

Business Finlandin Co-creation-rahoitus valmistelee biopohjaisten antiviraalisten pinnoitteiden kehittelyä

Varpu Marjomäen tutkimusryhmä ja LUT-yliopiston professori Rama Layekin tutkimusryhmä sai Business Finlandin kuuden kuukauden Co-creation-rahoituksen. Rahoituksen turvin tutkimusryhmät kehittävät isomman Co-innovation-projektin, johon osallistuu useita yrityksiä. Tarkoituksena on kehittää biopohjaisia ja turvallisia antiviraalisia pinnoitteita korvaamaan luonnon kannalta haitallisia tuotteita.

Nämä juuri saadut rahoitukset täydentävät Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimusta Metsän antiviraalit, joka alkoi tämän vuoden syksyllä ja jatkuu seuraavat neljä vuotta. Projektissa tutkitaan yhdessä Luonnovarakeskuksen kanssa metsästä löytyvien antiviraalisten aineiden potentiaalia vähentää virusten infektiokykyä myös sidottuna erilaisiin pintoihin. Tutkimuksessa selvitetään näiden luonnon bioaktiivisten aineiden ominaisuuksia, niiden rakennetta ja antiviraalisten vaikutusten mekanistisia perusteita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varpu Marjomäki
Professori, bio- ja ympäristötieteiden laitos
varpu.s.marjomaki@jyu.fi
040 563 4422

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väärällä tiedolla vaikuttaminen toi Vuoden Uno -palkinnon Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluun - Misinformaation tutkimukseen merkittävä rahoitus Strategisen tutkimuksen neuvostolta20.11.2024 12:38:30 EET | Tiedote

Professoriliiton Jyväskylän osasto on myöntänyt Vuoden Uno -palkinnon viestinnän johtamisen professori Vilma Luoma-aholle syyskokouksessaan 19.11.2024. Samana päivänä Strategisen tutkimuksen neuvosto “sinetöi” nimityksen myöntämällä Luoma-ahon tutkimusryhmälle lähes 500 000 euron rahoituksen liittyen tekoäly- ja informaatiovaikuttamiseen. Vuodesta 2014 lähtien Jyväskylän yliopistossa kahdessa eri tiedekunnassa professorina työskennellyt Luoma-aho on tehnyt monipuolista ja ansiokasta tutkimusta muun muassa viestinnän luotettavuuden, vaikuttavuuden sekä misinformaation parissa.

Flerspråkiga barns hemspråk kan också beaktas i tvåspråkig undervisning20.11.2024 09:05:00 EET | Tiedote

Anu Palojärvi vid Jyväskylä universitet har i sin doktorsavhandling undersökt hur en expertlärare, som arbetar med tvåspråkig (finsk-svensk) undervisning på daghem med flerspråkiga barn, tänker och agerar. Resultaten tyder på att utvecklande av tvåspråkig undervisning och inkludering av de flerspråkiga barnens hemspråk kan ske samtidigt. En skicklig lärare kan därför både stödja inlärning av nya språk genom tvåspråkig undervisning och visa uppskattning för och ge utrymme åt de flerspråkiga barnens hemspråk, vilket gör undervisningen mer socialt rättvis.

Monikielisten lasten kotikielet voidaan huomioida myös kaksikielisessä opetuksessa20.11.2024 09:00:50 EET | Tiedote

KM Anu Palojärvi selvitti väitöstutkimuksessaan kaksikielistä pedagogiikkaa (suomi-ruotsi) varhaiskasvatuksessa toteuttavan eksperttiopettajan ajattelua ja toimintaa monikielisten lasten kanssa. Tulosten perusteella kaksikielisen opetuksen kehittäminen ja monikielisten lasten kotikielien mukaan ottaminen toimintaan voivat tapahtua samanaikaisesti. Taitava opettaja voi siis tukea sekä uusien kielten oppimista kaksikielisellä opetuksella että osoittaa arvostusta ja antaa tilaa monikielisten lasten kotikielille, mikä tekee opetuksesta sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa.

Läheinen ihminen voi vahvistaa tai horjuttaa sijoitetun nuoren selviytymiskykyä19.11.2024 12:10:00 EET | Tiedote

Sijoitettuna olleiden nuorten aikuisten selviytyminen on vaihtelevaa, ja läheisillä ihmissuhteilla on ratkaiseva merkitys heidän resilienssinsä kehittymisessä. Jyväskylän yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus tarkastelee perhesijoitettuna olleiden nuorten aikuisten resilienssiä heidän läheisten ihmissuhteiden ja niihin liittyvien jännitteiden, selviytymiskeinojen ja toimijuuden näkökulmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye