Uudistuvan Olympiastadionin suunnittelijat valittu
Suunnittelun kilpailutus- ja hankintaprosessi
Hankkeen kilpailutus- ja hankintaprosessi toteutettiin syksyllä 2012 pää- ja arkkitehtisuunnittelun, rakennesuunnittelun, LVIA-suunnittelun ja sähkösuunnittelun osalta. HKR-Rakennuttajan työryhmä on suorittanut tarjousten laatuarvioinnin yhteistyössä tilaajan (Stadion-säätiö) ja valtiovarainministeriön edustajien (Senaatti) kanssa tarjouspyyntö-asiakirjojen ja hankintalain mukaisesti.
Pää- ja arkkitehtisuunnittelun toteuttaa monialaisten osaajien työyhteenliittymä
Pää- ja arkkitehtisuunnittelun toteuttajiksi on valittu arkkitehtitoimistot K2S ja NRT asiantuntijoinaan Wessel de Jonge architecten ja White arkitekter. Kansainvälisellä työyhteenliittymällä on laaja ja monipuolinen kokemus erityyppisten ja erikokoisten rakennushistoriallisesti merkittävien hankkeiden suunnittelusta ja projekteista. Nyt mukana olevien toimistojen referenssit kattavat laajasti korkeatasoisen perusparantamisen sekä liikuntapaikka- ja stadionsuunnittelun niin kotimaassa kuin ulkomailla.
Pääsuunnittelijana toimii arkkitehti SAFA Kari Raimoranta (Arkkitehdit NRT Oy).
Projektin arkkitehtisuunnittelusta vastaavana projektipäällikkönä toimii arkkitehti SAFA Kimmo Lintula (Arkkitehtitoimisto K2S Oy). Projektiarkkitehtina toimii arkkitehti SAFA Tom Lindholm (Arkkitehdit NRT Oy). Kansainvälistä asiantuntemusta hankkeeseen tuo Wessel de Jonge (Wessel de Jonge architecten BNA BV) ja Frederik Källström (White arkitekter AB).
Uudistamisen rakennesuunnittelusta valittiin vastaamaan Finnmap Consulting ja sähkö- ja LVIA-suunnittelusta Projectus Team Oy.
Suunnittelutyö käynnistyy helmikuussa 2013
Suunnittelutyö käynnistyy Olympiastadionin tammikuussa 2012 valmistuneen tarveselvityksen pohjalta. Avainsanoja suunnittelun lähtökohdiksi ovat avoin, kutsuva, ihmisen kokoinen, kannustava ja vuorovaikutteinen. Suunnittelutyön aikana kuullaan stadionin käyttäjiä ja sidosryhmiä laajasti. Suunnittelukokonaisuuteen kuuluu myös asemakaavan muutostyö. Käytännössä rakentamistyöt käynnistyvät loppuvuodesta 2015 ja tavoitteena on, että hanke on valmis vuoden 2018 aikana. Aikataulu on alustava ja tarkentuu suunnittelun edetessä.
Olympiastadionin uudistamista seuraa ja valvoo nimetty ohjausryhmä ja erillinen rakentamistoimikunta. Ohjausryhmässä ovat edustettuina Helsingin Kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö, valtiovarainministeriö, Stadion-säätiö, Senaattikiinteistöt sekä asiantuntijat Museovirastosta ja HKR-Rakennuttajalta.
Lisätietoja:
Stadion-säätiön
Toimitusjohtaja Maija Innanen
maija.innanen@stadion.fi / p. 040-5305522
www.stadion.fi
Suunnittelusta vastaava projektipäällikkö
Kimmo Lintula Arkkitehtitoimisto K2S Oy
kimmo.lintula@k2s.fi / p. 040-5647576
www.k2s.fi
Taustatietoa suunnittelijoista
KARI RAIMORANTA (arkkitehti SAFA TKK 1979, s. 1945)
Arkkitehtitoimisto Arkkitehdit NRT Oy:n osakas. Toiminut vastaavana yhtiömiehenä mm. seuraavissa toimiston töissä: Puolustusministeriön (Kaartin kasarmin päärakennuksen) peruskorjaus, Jakomäen uimahallin peruskorjaus ja laajennus, Tapiolan uimahallin peruskorjaus ja laajennus (työ sai Europa Nostra-mitalin v. 2008), Tennispalatsin muutos- ja peruskorjaus ja Helsingin kauppakorkeakoulun päärakennuksen peruskorjaus. Osallistunut useisiin palkittuihin arkkitehtuuriprojekteihin ja toiminut arkkitehtijäsenenä arkkitehtuurikilpailuiden arvostelulautakunnissa.
KIMMO LINTULA (arkkitehti SAFA, TKK 2001, s. 1970)
Arkkitehtitoimisto K2S Oy:n osakas. Opettajana TKK:n arkkitehtiosastolla ja taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 1999 – 2010. Tärkeimpiä töitä mm. Olympiastadionin katos, Sipoon lukio – Enter, Kampin kappeli ja Sibeliustalo. Useita palkintoja kotimaisissa ja kansainvälisissä arkkitehtuurikilpailuissa.
TOM LINDHOLM (arkkitehti SAFA TKK 1986, s. 1955)
Arkkitehdit NRT Oy:n palveluksessa vuodesta 1984 lähtien. Toiminut projektinvetäjänä ja pääsuunnittelijan useissa vaativissa peruskorjaus, muutos- ja lisärakennustöissä (valmistuva Helsingin Kulttuuritalon peruskorjaus, puolustusministeriön Kaartin kasarmin päärakennuksen peruskorjaus, Suomen Pankin päärakennuksen ja Snellmaninkatu 6:n peruskorjaus ja laajennus sekä Helsingin kauppakorkeakoulun päärakennuksen peruskorjaus.
WHITE ARKITEKTER AB / FREDERIK KÄLLSTRÖM
White arkkitehdit on monialainen 60 vuotta vanha 600 työntekijän toimisto.He ovat erikoistuneet kestävän kehityksen mukaisiin suunnitteluratkaisuihin. Arkkitehti Frederik Källström (kokemusvuodet 16) on vastannut Tele2 nimisen urheilu-, konsertti- ja tapahtuma-areenan suunnittelusta Tukholmaan vuosina 2000-2012. Hanke valmistuu 2013.
WESSEL DE JONGE ARCHITECTEN BNA BV / WESSEL DE JONGE
Kansainvälisesti merkittävien suojeltujen restaurointi- ja perusparannushankkeisiin erikoistunut arkkitehtitoimisto. Toimisto on suunnitellut lukuisia uusiokäytön mahdollistavia perusparannushankkeita merkittäviin modernin arkkitehtuurin rakennuksiin. Wessel de Jonge (kokemusvuodet 27) on luonut kestävän kehityksen mukaisia perusparantamisstrategioita joilla varmistetaan modernia rakentamista vastaavat ominaisuudet alkuperäiset arvot säilyttävässä rakentamistavassa. Merkittävin uusiokäyttöön restauroitu kohde on Van Nelle Design Factory Rotterdam 2008 (1920-luvun modernismia).
Taustatietoa Olympiastadionin uudistamisesta
Olympiastadion uudistetaan vastaamaan tulevien vuosikymmenien tarpeita
Toiminta-ajatus on, että uudistettu Olympiastadion on Suomen tärkein suurtapahtumien areena sekä liikunnan, urheilun, kulttuurin, viihteen ja turismin kohtauspaikka. Lisäksi stadion voi toimia valtakunnallisten urheilujärjestöjen kotipesänä ja valtakunnallisena olympiavalmennuskeskuksena. Stadionilla on hankkeen valmistuttua liikunta-, yleisöpalvelu-, ravintola-, urheilumuseo-, kokous-, toimisto-, varasto- ja teknisiä tiloja, katetut katsomot sekä yleisurheilun ja jalkapallon kansainväliset vaatimukset täyttävät suorituspaikat. Stadion on kansalaisten käytössä ja sitä ympäröi viihtyisä Olympiapuisto.
Olympiastadion suunnitellaan arkkitehtuuriltaan korkeatasoiseksi ja toiminnallisesti moderniksi kokonaisuudeksi. Vaadittavien nykyaikaisten toimintojen, palveluiden ja turvallisuusnäkökulmien mahdollistamiseksi stadionin tonttia laajennetaan. Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja laatutasoltaan hyviksi, elinkaarikestäviksi ja muuntojoustaviksi. Uudistettu kokonaisuus täyttää huippu-urheilun sekä suurtapahtumien vaatimukset.
Stadion-säätiön tammikuussa 2012 valmistunut tarveselvitys kartoitti Olympiastadionin nykytilan ja tulevaisuuden tarpeet liittyen rakenteisiin, tiloihin, ympäristöön sekä asiakas- ja yleisöpalvelumahdollisuuksiin. Tarveselvitystyöryhmän työ perustui vuonna 2010 valmistuneeseen kuntotutkimukseen, rakennushistorialliseen selvitykseen, Stadion-säätiön tulevaisuustyöhön 2010, paikalla tehtyyn inventointiin sekä stadionin sidosryhmien laajoihin kuulemisiin. Nykyisessä kunnossa stadionilla olisi käyttöikää viisi, korkeintaan kymmenen vuotta.
Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti 16. toukokuuta 2012, että perusparannus- ja uudistamishanke voidaan aloittaa tehdyn tarveselvityksen ja sen sisältämän tilaohjelman pohjalta. Olympiastadionin perusparannus on kirjattu Jyrki Kataisen hallituksen hallitusohjelmaan. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Olympiastadionin perusparannushankkeen rahoittamista koskevan yhteistyösopimuksen 28.11.2012.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Stadion-säätiö
Olympiastadionille uudet Ekokompassi- ja STF-sertifikaatit22.1.2025 10:00:56 EET | Tiedote
Ympäristövastuullisuus ja kestävä kehitys ovat keskeisiä tekijöitä Olympiastadionin toiminnassa. Vastuullisuustyöstä kertovat Ekokompassi- ja Sustainable Travel Finland -sertifikaatit. Stadionin ympäristövastuullisuuden edistäminen ei rajoitu vain sertifikaattien saamiseen, vaan se näkyy arjen käytännöissä ja pitkäjänteisissä kehitystoimenpiteissä.
Olympiastadion Helsinki Cupin päänäyttämönä 20259.1.2025 12:00:00 EET | Tiedote
Kansainvälisen juniorijalkapalloilun 50-vuotisjuhlavuoden otteluita pelataan Olympiastadionin nurmella 7.–12.7.2025
Olympiastadion kutsuu ekaluokkalaiset tornivierailulle6.11.2024 12:55:55 EET | Tiedote
Olympiastadion palkittiin 31.10. Helsingin Matkailusäätiön Helsinki Travel Award -tunnustuksella. Helsingin Olympiastadionia hallinnoiva Stadion-säätiö haluaa juhlistaa palkintoa kutsumalla kaikki elokuussa 2024 koulunsa aloittaneet helsinkiläiset ekaluokkalaiset maksuttomalle vierailulle Olympiastadionin torniin vuoden 2025 aikana. Vierailu toteutetaan koululuokittain.
TAHTO (Urheilumuseo) vuokra ja Olympiastadion23.9.2024 16:27:26 EEST | Tiedote
Mediassa on käyty tänään keskustelua TAHTO (Urheilumuseo) vuokrasta. Stadion säätiö korjaa osaltaan esitettyjä tietoja ja nostaa esiin taustoja asialle.
Kesän suurkonsertit antoivat kävijöille unohtumattomia elämyksiä ja toivat Helsinkiin 114 miljoonaa euroa – Coldplay ja Metallica isoimmat vetonaulat20.8.2024 10:00:09 EEST | Tiedote
Olympiastadionilla kesä- ja heinäkuussa järjestetyt seitsemän stadionkonserttia toivat Helsinkiin merkittäväa taloudellista hyötyä, kun tapahtumakävijät käyttivät vierailujensa aikana yhteensä 114 miljoonaa euroa. Kävijät olivat tapahtumiin poikkeuksellisen tyytyväisiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme