Uutuuskirjassa pohditaan, mitä pyhiinvaellus on kokemuksena, matkana mielenmaisemissa ja Suomessa
Valo askeleillani -teoksessa pyhiinvaellusta lähestytään pohdiskellen ja ihmetellen. Pyhiinvaellus on vaeltamista pyhiin paikkoihin, mutta myös syvällisen läsnäolon sävyttämää kulkemista niin metsäpoluilla kuin kulttuurimaisemassa. Se on vaellusta, joka kutsuu katsomaan tuttua tuorein silmin, oivaltamaan uutta, näkemään merkityksiä ja pysähtymään ihmeen äärellä.
”Sana vaellus herättää mielikuvan pitkästä matkasta, mutta tässä kirjassa vaeltamisella tarkoitetaan mitä tahansa kulkemista omien voimavarojen ehdoilla. Pyhiinvaelluksessa tärkeintä ei ole kuljetun matkan pituus vaan sisäinen halu olla pyhiinvaeltaja”, tekijät sanovat. Pyhiinvaellus on ikiaikaista ja nykyaikaista yhtä aikaa. Se pohjaa ikivanhaan perinteeseen mutta elää ja uusiutuu tässä ajassa.
Kiihkeässä maailmanajassamme pyhiinvaellus on myös vastakulttuurin ele. Se on pysähtymistä ja suunnanmuutos kiireettömyyteen, yksinkertaisuuteen ja vapauteen.
”Jo kaipuu pyhiinvaellukselle on ensimmäinen askel”, toteaa Annastiina Papinaho. ”Pyhiinvaellukselle lähdön syitä on yhtä monta kuin vaeltajia.”
”Pyhiinvaeltajan ei tarvitse jatkuvasti henkistyä, oivaltaa, kehittyä tai saavuttaa mitään erityistä – sehän olisikin uuvuttavaa. Suorittamisen sijaan voi suostua tapahtumattomuuteen”, Larissa Riihihuhta sanoo.
Teoksessa tutkitaan pyhiinvaeltajan seitsemää avainsanaa. Ne ovat kiireettömyys, vapaus, huolettomuus, hengellisyys, jakaminen, yksinkertaisuus ja hiljaisuus. ”Avainsanat viitoittavat tietä pyhiinvaeltajan mielenmaisemaan. Ne vihjaavat, että kokemus pyhästä ei ole kahlittu tiettyyn paikkaan pitkän matkan päässä vaan voi kietoutua yllättävän tavallisiin hetkiin”, tekijät kirjoittavat.
”Kysymmekin, miltä pyhiinvaellus tuntuu. Olemme kirjaa työstäessämme kysyneet tätä itseltämme, ja kutsumme lukijan mukaan pohdintoihin.”
Pohdittavia kysymyksiä ovat lisäksi muun muassa: Mitä annettavaa pyhiinvaelluksella voi olla tavalliselle elämänmatkalaiselle? Mitä kohden lähdemme tekemään matkaa, kun vaellamme pyhiin? Missä voi vaeltaa? Mitä piirteitä on kotimaisella pyhiinvaelluksella?
Upein luontokuvin kuvitettu teos tarjoaa elämyksellisiä matkakertomuksia ja tuoreita näkökulmia kotimaan matkailijoille – niin luontokohteista kuin historiallisista paikoista kiinnostuneille. Teoksen lopussa on poimintoja uusista ja vanhoista kotimaisista vaellusreiteistä.
Ilari Aalto, Annastiina Papinaho, Larissa Riihihuhta & Usva Torkki (kuvitus): Valo askeleillani. Pyhiinvaelluksella Suomessa. Kirjapaja 2022. 272 s. Kansi Satu Kontinen. Kl 17.3; 42. ISBN 9789523545380
Ilari Aalto on raisiolainen arkeologi ja keskiajan tutkija, jolle pyhiinvaellukset ovat löytöretkiä vuosisatojen takaiseen todellisuuteen.
Annastiina Papinaho on turkulainen uskontotieteilijä, hiljaisuuden ystävä ja arjen ihmettelijä. Hän on Suomen ensimmäisen pyhiinvaelluskeskuksen projektipäällikkö.
Larissa Riihihuhta on naantalilainen kirjastoammattilainen, matkailuopas ja pyhiinvaellusopas, jonka sydäntä lähellä on tarinallistaminen, osallistaminen ja perhe-elämän hidastaminen.
Usva Torkki on tamperelainen valokuvaaja, jolle niin kuvaamisessa kuin pyhiinvaelluksessakin tärkeää on rauhallinen havaitseminen.
Lisätietoja ja haastattelut: Marja-Liisa Saraste | viestintäpäällikkö | p. 040 553 4757| marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Annastiina Papinaho | p. 040 707 3317 | annastiina.papinaho@evl.fi
Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marja-Liisa SarasteViestintäpäällikköKirjapaja, Publiva Oy
Kirjapaja, Publiva Oy
Minna VatjaMediakoordinaattoriKirjapaja, Publiva Oy
Puh:09 6877 4543minna.vatja@kirjapaja.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kirjapajan kustannusohjelmassa on monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat. Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja
Samuel Salovuori: Yksilökeskeisyys vääristää aidon yksilöllisyyden31.10.2024 08:17:00 EET | Tiedote
Yksilökeskeisyys on parhaimmillaan vapautta, rajoitteiden poissaoloa ja mahdollisuuksien runsautta, mutta usein ihminen ei sen keskellä tiedä, mihin ja miten tuota vapautta käyttäisi. Tehdessään epätietoisena elämänsä isoja valintoja hän ahdistuu ja kokee riittämättömyyttä. Kaiken epävarmuuden takana on elämän suuria kysymyksiä: kuka oikein olen ja mitä lopulta kaipaan kaikkein eniten?
Ariel Neulaniemi: Elämänmakuisia tarinoita kitaran kotiutumisesta kirkkoon20.8.2024 08:17:00 EEST | Tiedote
”Aina se sama puro virtaa, mutta aina se löytää jotenkin eri tavalla uomansa.” Toimittaja ja muusikko Ariel Neulaniemi on koonnut suomalaisen kristillisen populaarimusiikin eli suomigospelin vaiheikkaat vuosikymmenet yksiin kansiin uutuusteokseensa Suomigospelin tarina (Kirjapaja 2024). Haastatteluissa, aikalaiskuvauksissa ja valokuvissa suomigospelin tarinaa kertovat itse tekijät ja kokijat vuosikymmenten varrelta.
Johanna Mantere: Raskaudessa kasvaa sekä vauva että vanhempi14.8.2024 08:09:00 EEST | Tiedote
Lapsen odotus on kokonaisvaltainen matka, joka voi alkaa jo kauan ennen kuin viivat piirtyvät raskaustestiin. Raskaudenajan tukea hallitseva lääketieteellinen kieli korostaa terveyden seurantaa ja riskien hallintaa, mutta mitä kaikkea jää piiloon?
Tiia Trogen: Leikki kuuluu kaikille ja hyödyttää kaikkia7.5.2024 07:21:00 EEST | Tiedote
Ihminen on elinikäinen leikkijä pikkuvauvaiästä isovanhemmuuteen asti. Leikki on myös avain moniin lapsen kasvattajan kohtaamiin haasteisiin. Uudella Leiki kanssani -kirjallaan Tiia Trogen haluaa sekä rohkaista aikuisia leikkimään että lisätä tietoa leikin eri muodoista ja hyödyistä. ”Leikin ei tulisi kuulua vain lapsuuteen vaan sen tulisi olla aina osa elämää. Leikin muoto usein muuttuu, mutta tarve leikkiä ei katoa”, Trogen painottaa.
Inka Ikonen: Kertomus turvattoman lapsen kasvusta turvalliseksi vanhemmaksi24.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote
”Lapsen syntymä aloitti minun matkani oman itseni syntysijoille.” Inka Ikosen uusi kirja Sinussa näen minut on intiimi ja avoin kertomus niistä kokemuksista ja tunteista, joita lapsen syntymä voi vanhemmassa nostaa esiin. Äidiksi tuleminen pakotti Ikosen käymään perusteellisesti läpi elettyä elämäänsä ja tekemään pitkän, paikoin kivuliaan matkan omaan itseen. Lapsesta tuli peili, jota vasten oma elämä asettui katsottavaksi. Kirjoittaja käy läpi paitsi uuden tilanteen esiin nostamia vaikeita tunteita ja muistoja, myös eri tapoja, joilla hän on niitä työstänyt. Yksi keskeinen viesti onkin tunteiden näkyväksi tekeminen ja niiden rohkea kohtaaminen. Kirja itsessään on kaikessa omakohtaisuudessaan jo esimerkki tästä. Tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, painottaa kirjailija.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme