
Väestön varoittamista testataan joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina
Kokeiluajankohta on aiemmin vaihdellut eri pelastuslaitosten alueilla. Käytäntöjä halutaan yhtenäistää muun muassa väestölle tiedottamisen selkeyttämiseksi ja yksinkertaistamiseksi. Valtaosa pelastuslaitoksista siirtyy nyt uuteen kokeiluaikaan. Tampereen aluepelastuslaitos testaa hälyttimet joka maanantai kello 12.
Väestöhälytinjärjestelmää pidetään yllä tositilanteiden varalta, ja järjestelmän toimivuutta testataan säännöllisesti soittamalla kokeilumerkki. Kokeilumerkki on yhtämittainen tasainen hälyttimen ääni, joka kestää 7 sekuntia. Kokeilumerkki ei edellytä ihmisiltä toimenpiteitä. Tiedustelusoittoja ei saa soittaa hätänumeroon 112.
Seitsemän sekuntia kestävän testimerkin lisäksi muita väestöhälyttimillä annettavia äänimerkkejä ovat yleinen vaaramerkki ja vaara ohi -merkki, joita käytetään ainoastaan tositilanteissa. Yleisellä vaaramerkillä voidaan nopeasti varoittaa ja ohjata vaara-alueella olevia ihmisiä. Merkin jälkeen tulee aina ohjeita ja tietoa hälytyksen syystä radiosta ja TV:stä.
Yleiseen vaaramerkkiin liittyy aina viranomaistiedote radiossa ja TV:ssä
Yleinen vaaramerkki kertoo ihmisiä uhkaavasta välittömästä vaarasta. Se on yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva ääni, jossa nousevan ja laskevan jakson pituudet ovat 7 sekuntia.
Yleisen vaaramerkin kuultuaan ihmisten tulee:
• siirtyä heti sisätiloihin
• sulkea ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihto
• kuunnella radiota ja noudattaa annettavia ohjeita
• välttää puhelimen käyttöä, jotta linjat eivät tukkeudu
• poikkeusoloissa siirtyä välittömästi suojatiloihin
Vaara ohi -merkki on ilmoitus yleistä vaaramerkkiä koskevan varoitustilan päättymisestä, kun uhka tai vaara on poistunut. Vaara ohi -merkki on yhtämittainen ja tasainen, minuutin kestävä ääni.
Yleiseen vaaramerkkiin liittyy aina hätätiedote. Se luetaan kaikilla radiokanavilla ja näytetään YLE:n, MTV3:n ja Nelosen teksti-TV:n sivulla 112 sekä televisio-ohjelmissa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä. TV:n hätätiedotejärjestelmää testataan kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina kello 11.20. Radion hätätiedotejärjestelmää kokeillaan vuosittain 11.2.
Lisätietoja:
Turvallisuusasiantuntija Jari Pouta, SPEK, puh. (09) 4761 1358, 040 733 0797
Tiedotuspäällikkö Veijo Kajan, Tampereen aluepelastuslaitos, puh. 040 543 0353
Juhani Porthan, Sisäasiainministeriö, (09) 1604 2987, ja 0500 602 948
Pelastuslaitokset: yhteystiedot www.pelastustoimi.fi/pelastuslaitokset
www.pelastustoimi.fi/turvatietoa/yleinen-vaaramerkki/
www.pelastustoimi.fi -etusivulla on animaatio Opi yleinen vaaramerkki
Tietoja julkaisijasta

Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI
09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Paloturvallisuusviikko 24.11. – 1.12. muistuttaa: Joka päivä syttyy 4 asuntopaloa sähkölaitteen takia5.11.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Jokasyksyinen Paloturvallisuusviikko järjestetään 24.11.–1.12. Kerromme kampanjaviikon aikana kodin vaaran paikoista, joista yleisimpiä ovat: • sähkölaitteet, joista syttyy päivittäin 4 tulipaloa • liesipalot, noin puolet edellisistä • kiukaat, joihin liittyviä paloja on useammin kuin viikottain.
FBK-verksamheten tilldelades Finnish Security Awards-priset11.10.2018 09:00:06 EEST | Pressmeddelande
Den finska FBK-verksamheten tilldelades priset Finnish Security Awards Årets frivilliga inom säkerhetsbranschen 2018. Detta pris berör varje frivillig brandkårsförening i Finland och varje brandman, brandkårsungdom, brandkårskvinna och brandkårsveteran som är aktiv i dem. Priset tilldelades på tidningens Turvallisuus ja riskienhallinta årliga Finnish Security Awards-festgala.
VPK-toiminta sai Finnish Security Awards -palkinnon11.10.2018 09:00:05 EEST | Tiedote
Suomalainen VPK-toiminta palkittiin Finnish Security Awards Turvallisuusalan Vapaaehtoinen 2018 -palkinnolla. Tämä palkitseminen koskettaa jokaista Suomen vapaaehtoista palokuntayhdistystä ja jokaista niissä toimivaa palokuntalaista, palokuntanuorta, palokuntanaista ja palokuntaveteraania. Palkinto jaettiin Turvallisuus ja riskienhallinta -lehden vuosittaisessa Finnish Security Awards -juhlagaalassa.
Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33:17 EEST | Tiedote
Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.
”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35:24 EEST | Tiedote
Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.