ELY-keskukset

Vaikuta Läntisen Suomen vesihuollon tulevaisuuteen (Varsinais-Suomi, Satakunta, Pirkanmaa, Kanta-Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa)

Jaa
Läntisen Suomen alueella on työstetty yhteistä koko vesihuoltokenttää koskevaa vesihuoltostrategiaa. Strategialuonnos ja ensimmäinen sen toteuttamiseen tähtäävä toimenpideohjelma ovat nyt kommentoitavana. Kaikilla halukkailla on vielä hyvä mahdollisuus vaikuttaa alueen vesihuollon tulevaisuuteen.
Kuva: Minna Nummelin
Kuva: Minna Nummelin

Läntisen Suomen vesihuoltostrategia on laadittu Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjamaan, Pohjanmaan, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakuntien alueille kaikkien vesihuoltotoimijoiden yhteiseksi strategiaksi. Strategian tavoitteena on turvata laadukas, toimiva, erilaisiin riskeihin varautunut, energiatehokas ja kohtuuhintainen vesihuolto Läntisen Suomen asukkaille vuonna 2050. 

Läntisen Suomen vesihuolto ensiluokkaista vuonna 2050

Strategiassa laadittiin visio ja tavoitetilat, joihin vesihuollon kehittämisessä pyritään vuoteen 2050 mennessä. Vision mukaan vuonna 2050 Läntisen Suomen vesihuoltopalvelut ovat ensiluokkaisia ja reagoivat toimintaympäristön muutoksiin.

Tavoitetilaa on kuvattu neljällä pääteemalla:

  1. Vesihuollon arvo yhteiskunnan elintärkeänä toimintona on tunnistettu ja vastuu koetaan yhteiseksi​. Vesihuolto huomioidaan kaikessa alueen kehittämisessä ja varautumisessa. Vesihuollon kehittämisen ja ohjauksen tulee olla asiantuntevaa ja tavoitteellista ja vesihuoltoon tulee varata riittävät taloudelliset resurssit.​
  2. Kaikille vesihuollon asiakkaille on varmistettu turvallinen ja laadukas vesihuolto​. Käytettävä talousvesi on laadultaan korkeatasoista ja jätevesien käsittely tehokasta sekä vesihuollon omaisuuden hallinta on kestävää. Lisäksi vesihuoltopalveluiden tulee toimia kaikissa olosuhteissa.​
  3. Vesihuolto mahdollistaa alueen kehittymisen​. Hyvillä vesivaroilla, tehokkaalla jätevesien käsittelyllä ja toimivilla vesihuoltopalveluilla mahdollistetaan alueen elinkeinotoiminnan kehittyminen. ​Vesihuolto mahdollistaa uudenlaisia ansaintamahdollisuuksia. Vesivarat ovat hyvälaatuisia ja niiden virkistyskäyttömahdollisuudet ovat monipuolisia.​
  4. Alue on monipuolisen vesiosaamisen ja kestävän vesihuoltotoiminnan edelläkävijä​. Alueen vesihuolto-osaaminen on laaja-alaista ja jatkuvasti kehittyvää. Osaaminen on vahvaa eri toiminnan tasoilla ja se tukeutuu uusimman teknologisen ja tietoteknisen osaamisen hallintaan sekä ennakointiin.​ Vesihuolto on muuntautumiskykyistä, energiatehokasta ja hiilineutraalia.

Keväällä pidettyjen sidosryhmätilaisuuksien pohjalta valittiin kuusi painopistealuetta, joiden pohjalta työstettiin strategian tavoitteeseen tähtääviä toimenpiteitä. Nämä tärkeäksi koetut painopistealueet olivat: resurssit, vesihuolto-omaisuus, toimintavarmuus, osaaminen, terveys ja ympäristönsuojelu sekä energiaviisaus ja resurssitehokkuus.

Toimenpideohjelman avulla kohti parempaa vesihuoltoa

Nyt laaditussa strategian toteutumiseen tähtäävässä ensimmäisessä toimenpideohjelmassa, toimenpideohjelma 2030, on keskitytty seuraavan noin kymmenen vuoden sisällä toteutettavaksi suunniteltuihin toimenpiteisiin. Toimenpideohjelmaan tulevia toimenpiteitä esiteltiin syyskuun loppupuolella järjestetyissä sidosryhmätilaisuuksissa. Toimenpideohjelmaa muokattiin tilaisuudessa saadun palautteen perusteella.

Valmistuneessa toimenpideohjelmassa toimenpiteet on ryhmitelty kahdeksan eri keinovalikoiman alle. Keinoja ovat:

  • Arvostuksen lisääminen ja vastuiden ymmärtäminen
  • Yhteistyön lisääminen
  • Vesihuolto-osaamisen lisääminen
  • Laadukkaiden vesihuoltopalveluiden tuottaminen
  • Kestävien ja muuntautumiskykyisten vesihuoltopalveluiden tuottaminen
  • Laitosten talouden vahvistaminen
  • Lainsäädännön ja valvonnan kehittäminen
  • Digitalisaation ja ostopalveluiden laajempi hyödyntäminen.

Palautetta strategiasta ja toimenpideohjelmasta voi antaa perjantaihin 19.11.2021 saakka strategian nettisivujen kautta:
www.ymparisto.fi/lantisensuomenvesihuoltostrategia2050.

Lisätietoja antaa:

Johtava vesitalousasiantuntija Jyrki Lammila
Varsinais-Suomen ELY-keskus
puh. 0295 022 890

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Virola
Hämeen ELY-keskus
puh. 0295 025 245

Johtava vesitalousasiantuntija Riitta Syvälä
Pirkanmaan ELY-keskus
puh. 0295 036 389

Vesihuoltoryhmän päällikkö Nico Karlström
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
puh. 0295 027 647

Sähköpostiosoittet muotoa: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Minna Nummelin
Kuva: Minna Nummelin
Lataa
Kuva: Minna Nummelin
Kuva: Minna Nummelin
Lataa
Kuva: Minna Nummelin
Kuva: Minna Nummelin
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye