Väitös 5.9.2020: Osaatko pohtia oikein? Historian essee on vaativa tekstilaji (Paldanius)

Tutkimuksessa selvisi, että essee vaatii opiskelijalta eri osista muodostuvan tekstin rakentamisen taitoa sekä historian kielen, lähteiden analysoinnin ja oman pohdinnan esittämisen hallintaa.
Suomessa ei ole aikaisemmin juuri tutkittu muissa kuin äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineessa kirjoitettavien tekstien kielellisiä piirteitä. Paldaniuksen tutkimus osoittaa, että monipuoliset kirjoitustaidot ovat oleellisia kaikissa oppiaineissa. Väitös tarjoaa konkretiaa sen pohjaksi, millaisiin asioihin kirjoittamisen ohjauksessa tulisi historian oppiaineessa kiinnittää huomiota.
Opetuksen tavoitteiden kannalta erityisen kiinnostava on kielellinen analyysi, joka paljastaa, millä tavoin lähteen sisältöä toistava ja lähdettä tulkitseva kirjoitustapa eroavat kielellisesti.
Toinen keskeinen tulos on kuvaus siitä, kuinka opiskelun esseissä oleellinen ja hankalaksikin koettu pohdinta toteutuu tekstissä: osassa esseitä pohdinta muistuttaa mielipidemäistä ja suostuttelemaan pyrkivää argumentointia, jossa hyödynnetään kirjoittajan omaa kokemusmaailmaa historiallisen tiedon sijaan. Historian esseeseen paremmin soveltuva pohdinta sen sijaan rakentuu analyyttisemmin historian tapahtumia ja kysymyksen eri näkökulmia arvioiden.
Tutkimus on laadullista kielitieteellistä tekstintutkimusta. Sen aineistona on 52 suomalaisesta lukiosta kerättyä esseevastausta, jotka on kirjoitettu historian kurssikokeessa syksyllä 2015. Esseitä analysoitiin tekstilajiteorian ja systeemis-funktionaalisen kieliteorian menetelmien avulla.
Tutkimus on toteutettu osana Koneen Säätiön (2015–2018) ja Suomen Akatemian (2016–2020) rahoittamaa, historian tekstitaitoja tarkastelevaa Engaging in disciplinary thinking: historical literacy practices in Finnish general upper secondary schools (HisLit) -tutkimushanketta (www.hislit.fi).
FM Hilkka Paldaniuksen Suomen kielen väitöskirjan "Kuka aloitti kylmän sodan? Lukion historian aineistopohjaisen esseen tekstilaji tiedonalan tekstitaitojen näkökulmasta" tarkastustilaisuus pidetään 5.9.2020 alkaen klo 12.00. Vastaväittäjänä toimii professori Anne Mäntynen (Helsingin yliopisto) ja kustoksena on professori Minna-Riitta Luukka (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Yleisö voi seurata tilaisuutta verkosta, osoite on https://r.jyu.fi/dissertation-paldanius-050920.
Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi soittaa esittää tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymyksensä, on 040 805 3205.
Julkaisun tiedot:
Teos on julkaistu sarjassa JYU Dissertations numerona 227, 100 s. ISSN 2489-9003; 227, ISBN 978-951-39-8175-4 (PDF). Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8175-4
Taustatiedot:
Hilkka Paldanius on kotoisin Lapinlahdelta ja kirjoittanut ylioppilaaksi Kuopion yhteiskoulun musiikkilukiosta vuonna 2007. Hän valmistui filosofian maisteriksi suomen kieli pääaineenaan Jyväskylän yliopistosta vuonna 2014. Väitöstutkimuksen teon ohessa hän on opettanut muun muassa tieteellistä kirjoittamista ja soveltavaa kielitiedettä Jyväskylän yliopistossa. Hän on parhaillaan suomen kielen oppiaineen yliopisto-opettajana Turun yliopiston kieli- ja käännöstieteiden laitoksella.
Lisätietoja:
Hilkka Paldanius, puh. 0449877517, hilkka.paldanius@utu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen1.4.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.
Korona-aika auttoi toisia esikoisperheitä kukoistamaan, samalla se lannisti toiset, tutkimus kertoo1.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, kuinka osa esikoislapsensa koronarajoitusten aikaan saaneista perheistä löysi selviytymiskykyisyytensä ja sopeutui vallitseviin olosuhteisiin, samalla kun osa perheistä kertoi jääneensä kasaantuvien stressitekijöiden alle – pahimmillaan ilman tukea.
Jyväskylän yliopiston tilinpäätös 2024: Tutkimuksessa ja koulutuksessa menestystä, taloudessa käänne parempaan31.3.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli tutkimuksen ja koulutuksen osalta menestyksekäs. Vertaisarvioitujen julkaisujen määrä jatkoi kasvua. Myös kilpaillussa tutkimusrahoituksessa vuosi oli tuloksekas. Euroopan tutkimusneuvosto myönsi yliopistoon tieteellisiä läpimurtoja tavoittelevalle kokeneelle tutkijalle tarkoitetun ERC Advanced Grant -hankerahoituksen.
Väitös: Biomolekyylit auttavat ymmärtämään järvien ekologiaa (Litmanen)31.3.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkimuksen mukaan tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja järvivesien kunnostustoimenpiteitä tarkasteltaessa tulisi keskittyä yksittäisten lajien sijaan koko ravintoverkon toimintaan.
Tutkimus paljastaa: Urashokit voivat johtaa työpaikan vaihtoon sote-alalla31.3.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkimuksessa selvitettiin sote-alan työntekijöiden kokemia urashokkeja ja niiden vaikutuksia työuraan. Tutkimus paljastaa, että urashokit voivat muuttaa työntekijöiden suhtautumista työhön ja jopa johtaa työpaikan tai alan vaihtoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme