ELY-keskukset

Valkoposkihanhien muutossa huippuvaihde

Jaa
Valkoposkihanhien muutto on suurin piirtein puolivälissä. Hanhet ovat keskittyneet Etelä- ja Pohjois-Karjalan pelloille. Tulevalle viikolle ennustetaan hyvää muuttosäätä.
Valkoposkihanhia Tohmajärven Sääperillä 11.5.2023. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Tohmajärven Sääperillä 11.5.2023. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Kuluneen viikon aikana hyvät muuttosäät ja lämmin kevät ovat nopeuttaneet valkoposkihanhien muuttoa jo edelle keskimääräistä aikatauluaan.

Viikon aikana muuttoa tapahtui joka päivä ja yli kymmenentuhannen paikkakohtaiseen hanhimäärään päästiin viitenä päivänä. Suurimpia muuttajamääriä olivat 9.5. Helsingin Skatanniemessä 18 600 hanhea ja Santahaminassa 12 900 hanhea. Savonlinnan Punkaharjulla havaittiin 10.5. yhteensä 17 500 hanhea, 13.5. yhteensä 16 600 hanhea ja 14.5. yhteensä 24 100 hanhea.

Suurimmat muuttoparvet ovat edellisvuosiin verrattuna varsin vaatimattoman kokoisia johtuen hanhien levittäytymisestä tavallista laajemmalle alueelle sekä maantieteellisesti että ajallisesti. Tähän on vaikuttanut myös pimeällä tapahtuvan muuton suuri osuus.

Paikalliset hanhiparvet ovat olleet näyttävämpiä. Jaksolla havaittiin yli 10 000 hanhen parvia yhteensä 14 eri paikalla Etelä- ja Pohjois-Karjalassa sekä Orimattilan Artjärvellä.

Suurin arvioitu määrä hanhia havaittiin 12.5. Parikkalan Saaressa, noin 40 000 hanhea. Yli 20 000 hanhea on arvioitu Pohjois-Karjalassa Liperin Ahonkylässä 11.–12.5., Tohmajärven Värtsilässä 11.5., Kiteen Puhoksessa 12.5. sekä Joensuun Reijolassa 15.5.

15.5. laskettiin pelkästään Pyhäselän pitäjässä lähes 70 000 paikallista valkoposkihanhea. Koko Etelä- ja Pohjois-Karjalan valkoposkihanhimäärä lienee nyt muutama satatuhatta hanhea, mutta tarkempaan arvioon ei päästä ilman kattavia laskentoja.

GPS-lähettimin valjastettujen hanhien paikannukset kertovat samaa keskittymistä: 12 hanhea on Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, mutta muualla Suomessa ei ole ensimmäistäkään.

Yli 10 lähetinhanhea on jo jättänyt Suomen ollen nyt mobiiliverkon ulkopuolella Venäjällä. Osa hanhista on muuttanut suoraan talvialueiltaan arktiselle alueelle. Kaksi GPS-lähetinhanhea on muuttanut eteläisempää reittiä Aunukseen. Virossa on tätä kirjoitettaessa yksi GPS-lähetinhanhi. Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja Hollannissa on vielä kymmenisen GPS-lähettimellä varustettua valkoposkihanhea.

Muutto on suurin piirtein puolivälissä. Valkoposkihanhet ovat keskittyneet Etelä- ja Pohjois-Karjalan pelloille. Todennäköisesti muutto etenee myös nopeaan tahtiin.

Ilmatieteen laitoksen Jarmo Koistinen ennustaa hyvää muuttosäätä tulevalle viikolle:

"Säät suosivat valkoposkihanhien päämuuttoa seuraavan viikon aikana useana päivänä.  Keskiviikkona on voimakas lounainen muuttotuuli Saksasta Baltian yli Itä-Suomeen asti. Torstaina Suomen yli kulkee matalapaine, jonka sivu- ja vastatuulet, sateet sekä matalat pilvimassat lamauttavat muuttoa ja pitävät linnut pelloilla. Perjantaista alkaen vahvistuu uusi lämmin korkeapaine Suomeen, minkä alueella vallitsee viikonlopun tienoilla erinomainen sää valkoposkihanhien päämuutolle."

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuotiseen tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä talvehtimisalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin pesimäalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen sekä hollantilaistutkimuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.

Lähteet ja linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
mika.pirinen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 214


Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
jari.kontiokorpi(at)ely-keskus.fi
p. 050 312 8596

Kuvat

Valkoposkihanhia Tohmajärven Sääperillä 11.5.2023. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Tohmajärven Sääperillä 11.5.2023. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa
Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-satelliittihanhien paikannukset aamulla 16.5.2023. Kuva © Google Maps, Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-satelliittihanhien paikannukset aamulla 16.5.2023. Kuva © Google Maps, Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Bedömning av havsmiljöns tillstånd: Små förbättringar i tillståndet av Finlands havsområden, helhetsbilden fortfarande dålig28.8.2024 09:02:27 EEST | Tiedote

Finlands miljöcentral, miljöministeriet och Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland informerar om en ny webbpublikation: Östersjöns tillstånd är fortfarande i huvudsak dåligt. I alla havsområden stör övergödningens inverkan naturens mångfald och näringsvävens funktion. Den skadliga utvecklingen håller dock möjligtvis på att brytas. Även om förändringen inte är stor jämfört med den föregående tillståndsbedömningen som publicerades 2018, syns en liten förändring till det bättre i uppföljningen på längre sikt.

Meriympäristön tila-arvio: Suomen merialueiden tilassa pieniä parannuksia, kokonaiskuva edelleen heikko28.8.2024 09:02:27 EEST | Tiedote

Suomen ympäristökeskus, ympäristöministeriö ja Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus tiedottavat uudesta verkkojulkaisusta: Itämeren tila on edelleen pääosin heikko. Kaikilla merialueilla rehevöitymisen vaikutukset häiritsevät luonnon monimuotoisuutta ja ravintoverkon toimivuutta. Haitallinen kehitys saattaa olla kuitenkin taittumassa. Vaikka muutos ei ole suurta verrattuna edelliseen, vuonna 2018 julkaistuun tila-arvioon, pidemmän aikavälin seurannassa näkyy pientä muutosta parempaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye