ELY-keskukset

Valmisteilla opas numeeristen mallien hyödyntämisestä teollisuuslaitosten ympäristövaikutusten arvioinnissa

Jaa
Kainuun ELY-keskuksen koordinoimassa ympäristöministeriön rahoittamassa hankkeessa laaditaan opas erilaisten mallinnustarkastelujen hyödyntämiseen ja tulkintaan teollisuuslaitosten päästöjen ja ympäristövaikutusten arvioinnissa YVA- ja lupamenettelyissä.

Hankkeen toteuttajia ovat Kainuun ELY-keskuksen lisäksi Suomen ympäristökeskus ja Geologian tutkimuskeskus sekä konsultit. Oppaan laatimiseen osallistetaan työpajatyöskentelyn kautta myös eri sidosryhmiä. Opas valmistuu loppuvuodesta 2022.

Opas tarjoaa viranomaisille päätöksenteon tueksi tietoa, miten mallinnustuloksia ja niihin liittyviä epävarmuuksia tulisi tulkita YVA- ja lupamenettelyissä

Oppaan tavoitteena on parantaa YVA-selostusten ja lupahakemusten laatua sekä tukea ja sujuvoittaa YVA- ja lupamenettelyjä tuomalla mallinnusten hyödyntämiseen ja tulkintaan liittyvä paras tieto viranomaisten, toiminnanharjoittajien ja konsulttien saataville.

Opas tarjoaa tietoa miten, milloin ja kuinka kattavasti teollisissa hankkeissa tulisi mallintaa toiminnasta aiheutuvien päästöjen (melu, vesi, pöly, ilma, haju) leviämistä ja niistä muodostuvia ympäristövaikutuksia. Oppaassa käsitellään mallinnusprosesseja, mallinnusten tietotarpeita, virhelähteitä ja epävarmuuden arviointia sekä mallinnustulosten ja epävarmuuden kuvaamista laadittavissa asiakirjoissa.

Oppaassa kuvataan miten eri teollisuusalojen erityispiirteet tulisi huomioida eri päästöjen ja vaikutusten mallinnuksessa sekä esitellään tapauskohtaisia esimerkkejä hyvistä käytännöistä mallinnuksen hyödyntämisestä ympäristövaikutusten arvioinnissa.

Oppaan tarkoituksena on selkeyttää sen arvioimista, perustuuko mallinnus riittäviin tausta- ja lähtötietoihin, soveltuvatko käytetyt mallit kohteeseen ja sen erityispiirteisiin, onko mallinnuksen tulos luotettava ja miten mallinnuksessa ja tulosten tulkinnassa on huomioitu eri virhelähteet ja epävarmuus.

Taustalla on kasvanut tarve teollisuushankkeiden päästöjen ja koko elinkaaren aikaisten ympäristövaikutusten yhä tarkempaan selvittämiseen, mikä on lisännyt mallinnusten hyödyntämistä, niiden painoarvoa ja samalla tuonut esille epävarmuustekijöiden merkityksen päätöksenteossa.

Mallinnus on usein keskeisessä roolissa erityisesti ilmaan ja vesistöihin kohdistuvien vaikutusten arvioinnissa eri teollisuuden aloilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Johtava ympäristöasiantuntija Soile Nieminen
p. 0295 023 818, soile.nieminen@ely-keskus.fi


Ympäristöasiantuntija Joni Kivipelto
p. 0295 023 904, joni.kivipelto@ely-keskus.fi


Suomen ympäristökeskus
Tutkija Janne Juntunen,
p. 0295 251 240, janne.juntunen@syke.fi


Geologian tutkimuskeskus
Tutkija Tatu Lahtinen,
p. 0295 032 148, tatu.lahtinen@gtk.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

SeaMoreEco-hanke kartoittaa rannikkovesiä ja kehittää kunnostustoimenpiteitä (Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa)26.6.2024 12:15:25 EEST | Tiedote

Pohjoisen Pohjanlahden matalat merialueet ovat tärkeä osa Itämerta, sillä alueiden biologinen monimuotoisuus on laaja. Samalla nämä matalat merialueet ja niiden lajit ovat alttiita ihmistoiminnan sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Nyt toista vuotta käynnissä oleva SeaMoreEco-hanke pyrkii kehittämään tehokkaita menetelmiä näiden arvokkaiden elinympäristöjen kartoittamiseksi sekä hoitamiseksi.

Saaristomerellä runsaasti sinilevähavaintoja, esiintymiä myös Lounais-Suomen sisävesillä (Varsinais-Suomi, Satakunta)20.6.2024 12:20:58 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet tällä viikolla runsaasti monin paikoin Saaristomerta, ja havaintoja on tullut myös Lounais-Suomen järviltä. Sinilevää on havaittu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa. Havaintoja on tallennettu myös Rotarien seurantaan sekä Vesi.fi-palveluun. Lämpimällä säällä leväesiintymät voivat runsastua entisestään, tuulinen sää puolestaan sekoittaa vesimassaa ja estää laajojen levälauttojen muodostumista.

Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet kääntyneet laskuun, tulvahuiput takana myös muualla Vuoksen vesistöalueella (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)19.6.2024 11:06:25 EEST | Tiedote

Kuiva toukokuu ja suuret juoksutukset ovat kääntäneet Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet laskuun. Tulvahuiput jäivät selvästi aiemmin keväällä ennustettua alemmas. Saimaa on kuitenkin edelleen 55 cm ja Pielinen 25 cm ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden yläpuolella. Vesistöalueen muut järvet ovat jo pääosin lähellä tavanomaisia kesäkorkeuksia tai niiden alapuolella. Uhkaava tulvatilanne oli muistutus siitä, että tulviin varautumiseen tulee kiinnittää vesistöalueella huomiota myös tulevaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye