Varhaiskasvatuksen yhteydenpito koteihin poikkeustilan aikana suojasi vanhempia uupumiselta

COVID-19 –pandemian vuoksi noin kolme neljäsosaa varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa olleista lapsista siirtyi kotihoitoon maaliskuussa. Samalla kun koulut toteuttivat tehtäväänsä etäopetuksella, varhaiskasvatuksen yhteydenpidosta poikkeustilan vuoksi kotiin jääneisiin lapsiin ja heidän vanhempiinsa ei kansallisella tasolla annettu erityisiä ohjeita. Jyväskylän yliopistossa toteutetun Vanhemmuuden voimavara- ja kuormitustekijät poikkeusaikana (VoiKu-COVID-19) –kyselytutkimuksen perusteella näyttää kuitenkin siltä, että yhteydenpito perheisiin oli tavallista, vaikka lapset olivatkin kotona.
- Kyselyyn vastasi hieman yli 1100 vanhempaa. Heistä yli 500:lla oli varhaiskasvatusikäinen lapsi, joka oli kotihoidossa poikkeustilan aikana. Näistä vanhemmista 82 % raportoi varhaiskasvatuspalvelujen olleen yhteydessä perheeseen. Vanhemmista 9 % taas vastasi, että yhteydenpitoa ei ollut ollut, mutta näin oli ollut hyvä, kun taas yhtä lailla 9 % vanhemmista olisi yhteydenpitoa toivonut. Yhteydenpitoa olisivat toivoneet etenkin alle esiopetusikäisten lasten vanhemmat, kertoo varhaiskasvatustieteen professori Maarit Alasuutari.
Vanhemmista kuitenkin vain noin kolmannes arvioi yhteydenpidon jonkin verran tai erittäin hyödylliseksi lapsen tai itsensä kannalta, ja yllättäen liki kolmannes taas ei pitänyt sitä lainkaan hyödyllisenä. Esiopetusikäisten ja tätä nuorempien lasten vanhempien kokemukset erosivat selvästi toisistaan. Esiopetusikäisten lasten vanhemmista 51 % piti yhteydenpitoa hyödyllisenä, kun taas nuorempien lasten vanhemmista vain 25 %. Hyödyttömäksi sen arvioi esiopetusikäisten lasten vanhemmista 17 %, nuorempien lasten vanhemmista taas 38 %.
Vanhemmat kokivat yhteydenpidon sitä hyödyllisemmäksi, mitä useammalla tavalla varhaiskasvatus oli pitänyt yhteyttä perheisiin.
- Kyselyn perusteella yleisin yhteydenpito oli käytännössä sitä, että lapsen varhaiskasvatus- tai esiopetuspaikka antoi neuvoja, ohjeita tai ideoita lapsen päivittäiseen toimintaan, kertoo Maarit Alasuutari. Tavallista oli myös, että varhaiskasvatus tai esiopetus oli lähettänyt vanhemmille ja lapsille esimerkiksi Wilman, Daisyn tai muun vastaavan järjestelmän kautta useampia kirjeitä tai tervehdyksiä. Vanhemmista 42 % oli myös saanut kehotuksen olla yhteydessä, mikäli he kaipaisivat tukea lapsensa kanssa. Lähes yhtä moni vanhempi vastasi, että poikkeusaikana oli käyty lapsen varhaiskasvatussuunnitelmakeskustelu tai keskustelu lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelmasta verkkovälitteisesti tai puhelimitse. Kaikki mainitut yhteydenpidon tavat olivat jonkin verran yleisempiä esiopetusikäisten kuin tätä nuorempien lasten vanhempien kohdalla.
Alustavat tulokset osoittavat, että mitä useammalla tavalla varhaiskasvatuksesta oltiin yhteydessä perheisiin ja mitä hyödyllisemmäksi vanhemmat tämän kokivat, sitä vähemmän heillä oli uupumusoireita. Erityisesti varhaiskasvatuksesta tarjottu ruoka-apu, apu lapsen päiväjärjestyksen suunnitteluun ja edellä mainittu kehotus ottaa yhteyttä, mikäli vanhempi kaipasi tukea, näyttävät suojanneen vanhempaa uupumusoireilta.
- Tätä havaintoa ja siihen mahdollisesti yhteydessä olevia muita tekijöitä analysoimme tulevaisuudessa vielä tarkemmin yhteistyössä psykologian professori Kaisa Aunolan ja tutkijatohtori Matilda Sorkkilan kanssa, jotka ovat VoiKu-COVID-19 -hankkeen vastuututkijoita. Kyselyn avoimien kysymysten vastaukset perheen tarvitsemasta tuesta tuovat esimerkiksi esiin sen, kuinka ruoka-apu on voinut olla merkityksellistä vanhemmalle niin poikkeusajan kaikkinaisen koti- ja lastenhoitotyön lisääntymisen kuin taloudellisen tiukkuuden vuoksi.
Kaikkineen vanhempien vastaukset tuen tarpeista kertovat, kuinka haastava aika poikkeustila perheille on voinut olla. Parhaimmillaan varhaiskasvatus on tarjonnut tukea, mutta kaikkien kohdalla näin ei ole ollut, kuten eräs vastaaja kirjoitti: Päiväkodilta olisin toivonut enemmän yhteydenpitoa ja huolehtimista niistä lapsista ketkä ovat kotona. Meitä vanhempia helpottaisi paljon jos päiväkoti olisi järkännyt etänä edes tunnin ohjelmaa päivittäin, vaikka virtuaalikokouksen tai jonkun tervehdysten vaihtamisen päivittäin zoomissa. Ruokatoimitus kotiin lapselle olisi ollut kanssa ihan kiva.
Yhteystiedot:
Professori Maarit Alasuutari
maarit.alasuutari@jyu.fi
Puh: +358 408053513
Professori Kaisa Aunola
kaisa.aunola@jyu.fi
+358 408053481
Tutkijatohtori Matilda Sorkkila
matilda.sorkkila@jyu.fi
Puh. +358 408054709
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.
Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme