Vastaa: Kuinka käytät musiikkia poikkeusaikana?

Kun koronavirus riehui Italiassa ensi kertaa tappaen tuhansia ihmisiä, kodeissaan karanteenissa olevat italialaiset kohtasivat surunsa ja pelkonsa odottamattomalla tavalla: laulun keinoin. Kuvat italialaisista soittamassa ja laulamassa toisilleen parvekkeilla ovat koskettavia, mutta ne ovat vain yksi esimerkki eri tavoista, joilla ihmiset kääntyvät musiikin puoleen kriisin aikana.
Stressin, ahdistuksen ja surun käsittely on tärkeä syy musiikin kuluttamiselle. Useimmat meistä voivat samaistua musiikkiin tavalla tai toisella. Tutkijoille Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella toimivassa Monitieteisen musiikintutkimuksen tutkijaryhmässä (FinMus) ei tullut yllätyksenä, että ihmiset käyttävät musiikkia vointinsa edistämiseen pandemian aikana.
”Tiedämme aiemmista tutkimuksista, että musiikki on tehokas työkalu mielialan kohentamiseen ja tunteiden säätelyyn. On todettu, että jotkut musiikin kuuntelun tavat ovat tehokkaampia kuin toiset ja linkitettävissä jopa mielenterveyteen”, selvittää tutkijatohtori Margarida Baltazar.
FinMus-tiimi on luonut verkkokyselyn, johon vastaaminen kestää noin 30 minuuttia. Siinä kysytään vastaajien elinolosuhteista, stressitasoista ja kuinka he ovat käyttäneet musiikkia viimeisten muutaman viikon aikana. ”Haluamme saada vastauksia kaikilta, huolimatta siitä koetko tilanteen vaikuttaneen tapoihisi kuluttaa musiikkia vai ei. Toivomme vastaajia ympäri maailman”, sanoo tutkijatohtori ja musiikkiterapeutti Emily Carlson.
Pandemialla on vaikutuksia myös mielenterveyteen
COVID-19-viruksen aiheuttama kuume, yskä ja voimattomuus ovat jo tunnettuja, mutta pandemian vaikutuksen mielenterveyteen ovat jääneet epäselviksi.
”Pandemian vaikutukset henkiseen hyvinvointiin saattavat monin tavoin olla jopa fyysisiä oireita laaja-alaisempia, sillä hekin, jotka eivät ole saaneet tartuntaa joutuvat kohtaamaan stressiä, ahdistuneisuutta, surua ja eristäytymistä,” kertoo Carlson. ”Tiedämme musiikin auttavan, mutta tarvitsemme lisää tietoa ymmärtääksemme, kuinka ihmiset sitä kuluttavat ja kuinka tehokasta se on.”
Kaikkien YouTube-konserttien ja Facebookin Live-tapahtumien keskellä voisi olettaa, että ihmiset kuluttavat nyt enemmän musiikkia stressinlievityksenä. Yllättävää siis on, että suoratoistopalvelimet kuten Spotify ovat raportoineet ihmisten kuunnelleen vähemmän viime aikoina.
”Elämme todella poikkeuksellisissa olosuhteissa, joissa ihmiset tekevät etätöitä ja viettävät päivänsä neljän seinän sisällä hoitaen lapsia, kykenemättä menemään konsertteihin tai viettämään aikaa ystäviensä kanssa musiikkia kuunnellen”, selittää professori Suvi Saarikallio. Saarikallio on asiantuntija musiikin tunnesäätelyn käytössä ja uuden tutkimusprojektin johtaja. ”Yksi musiikin päätehtäviä on tuoda ihmisiä yhteen, joten on tärkeää ymmärtää miten tämä toimii karanteenioloissa.”
Tietoa kyselystä:
Kyselyyn vastanneet voivat halutessaan osallistua myös tutkimuksen toiseen vaiheeseen, joka keskittyy selvittämään, miten jokapäiväinen musiikin kuuntelu on muuttunut sosiaalisen eristäytymisen vuoksi. Voit osallistua käyttäen MuPsych-sovellusta, joka on ladattavissa Google Play-kaupasta. Toiseen vaiheeseen osallistuminen edellyttää siis Android-puhelinta.
”Kun alat kuunnella musiikkia, sovellus kysyy sinulta kysymyksiä mielialasta ja siitä, mitä teet sillä hetkellä”, tutkijatohtori ja MuPsych-tutkimuksen koordinaattori William Randall kertoo. ”Aineiston pohjalta voimme tarjota räätälöityä palautetta kuuntelutavoistasi, siitä kuinka musiikki vaikuttaa tunteisiisi, ja tehdä suosituksia perustuen mielialaasi ja toimintaasi.”
Voit osallistu kyselyyn tästä linkistä: https://www.surveygizmo.eu/s3/90227877/covid19music
Kansainvälisen kyselyn kieli on englanti.
Yhteystiedot:
Emily Carlson, emily.j.carlson@jyu.fi puh. +358 40 805 4323 (englanniksi)
Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos, Jyväskylän yliopisto
Suvi Saarikallio, suvi.saarikallio@jyu.fipuh. +358 50 536 1900
Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos, Jyväskylän yliopisto
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Muuttolintujen kevät -sovellus saatavissa nyt myös Ruotsissa8.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
Suomessa jo kolmatta vuotta käytössä ollut Muuttolintujen kevät -sovellus on herättänyt runsaasti mielenkiintoa Ruotsissa. Sovellus tunnistaa tekoälyn avulla pihassa visertelijän ja mahdollistaa oman lajilistan keräämisen sovellukseen. Nyt sovellus julkaistaan myös Ruotsin Apple- ja Android-sovelluskaupoissa.
Paikallaanololle altistava perimä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä8.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Ihmisen taipumus paikallaanoloon voi olla evoluution suosima käyttäytymisen piirre, mutta siitä huolimatta aktiivisuuteen pyrkiminen on tärkeää, muistuttaa Jyväskylän yliopiston uusin tutkimus. Tutkijat osoittivat ensimmäistä kertaa, että geeniperimä, joka altistaa paikallaanololle, on yhteydessä suurempaan riskiin sairastua yleisimpiin sydän- ja verisuonitauteihin. Suuri geneettinen alttius paikallaanoloon voi lisätä sairastumisriskiä jopa 20 %.
Maahanmuuttaneille eväitä työhön ja opiskeluun maksuttomasta suomen kielen koulutuksesta – tervetuloa hakuinfoon 9.4.2025!7.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
JYU.INTEGRA-koulutus on maksuton suomen kielen koulutus. Koulutus on tarkoitettu korkeakoulutetuille ja korkeakoulukelpoisille maahanmuuttaneille, joiden tavoitteena on jatkaa keskeytyneitä opintojaan tai täydentää jo opiskelemaansa tutkintoa korkeakoulussa.
Suuri linturetki -tempaus 7.4. saa koululaiset liikkeelle Helsingistä Sodankylään4.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Linnut ja luonto kiinnostavat suomalaisia. Peruskoululaisten Suuri linturetki -tempaukseen on ilmoittautunut lähes 4 000 osallistujaa 76 paikkakunnalta.
Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme