Maahanmuuttovirasto

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy marjatiloilla – kausityöntekijät jättäneet poikkeuksellisen vähän hakemuksia

Jaa
Kausityöntekijät ovat jättäneet tänä vuonna huomattavasti vähemmän hakemuksia kuin viime vuonna. Joka kesä Suomen marja- ja vihannesviljelmillä ja maatiloilla työskentelee tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Suomeen on tullut kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta.

Kaikkiaan kausityötodistuksia on tänä vuonna myönnetty 4 456, joista 4 242 Ukrainan kansalaisille. Koko viime vuonna kausityötodistuksia myönnettiin 13 870, joista 13 287 ukrainalaisille. Suurin osa kausityötodistuksista myönnetään joka vuosi kevään ja kesän aikana.

– Hakemuksia on jätetty alle kolmasosa viime vuoteen verrattuna. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa luonnollisesti paljon kausityöntekijöiden määrään, sillä suurin osa heistä on ukrainalaisia, kertoo lupa- ja kansalaisuusyksikön johtaja Pauliina Helminen.

Lähes kaikki kausityötodistuspyynnöt on käsitelty.

Valtaosa kausityöntekijöistä tulee Suomeen töihin lyhyeksi jaksoksi kesällä. He hakevat Maahanmuuttovirastosta kausityötodistuksen, jolla voi työskennellä Suomessa 90 päivää. Tätä pidempään työskentelevät hakevat kausityöntekijän oleskelulupaa.

Myös kausityöntekijän oleskelulupien määrä on laskussa. Kausityöluvan 3-6 kuukautta kestävään työhön on saanut tammi-kesäkuussa 692 (2021: 1 619). Lisäksi 6–9 kuukautta kestävään työhön on myönnetty 262 lupaa (2021: 403).

– Kausityöntekijät hakevat lupia eniten puutarhamarjojen poimintaan. Kausityötä tehdään toki myös muilla aloilla ja pitkin vuotta, kuten lomakohteissa ja syksyllä turkistarhoilla, kertoo Helminen.

Tilapäistä suojelua hakevat ja saavat voivat työskennellä vapaasti Suomessa

Suomi myöntää tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille. Venäjän hyökkäyksen jälkeen Suomessa on jätetty 32 776 tilapäisen suojelun hakemusta. Päätöksiä hakemuksiin on 13.7.2022 mennessä tehty 31 284.

– Tilapäistä suojelua hakeneet ukrainalaiset saavat työskennellä vapaasti Suomessa. Osa heistä on hyvin todennäköisesti työllistynyt myös maatiloille, kertoo Helminen.

Tilapäisen suojelun hakijoista noin 68 % on täysi-ikäisiä, heistä 20 153 on työikäisiä ja työikäisistä noin 75 % naisia.

Tilapäisen suojelun hakemukset tehdään poliisille tai rajavartiolaitokselle. Työnteon voi aloittaa heti, kun poliisi tai rajaviranomainen on rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen.

Lisätietoja medialle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lupa- ja kansalaisuusyksikön johtaja Pauliina Helminen, p. 0295 433 059, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttovirasto
PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto

Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi

Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto

Migration to Finland increasingly seamless and controlled25.10.2024 11:02:08 EEST | Press release

According to the current Government Programme, migration to Finland must be streamlined and controlled. The Finnish Immigration Service has contributed significantly to advancing both objectives. The Finnish Immigration Service has now conducted automation-supported post-decision monitoring of residence permits for one year, while successfully accelerating the processing of residence permit applications made on the basis of work or studies.

Invandring till Finland har blivit smidigare och mer kontrollerad25.10.2024 11:00:50 EEST | Pressmeddelande

Enligt regeringsprogrammet ska invandring till Finland vara både smidig och kontrollerad. Migrationsverket har främjat dessa mål på ett betydande sätt. Verket har utfört efterhandskontroll av uppehållstillstånd med hjälp av automatisering i ett års tid och samtidigt lyckats snabba upp behandlingen av ansökningar om uppehållstillstånd som lämnats in på grund av arbete eller studier.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye