Vyöhykkeiden Reittiopas kertoo, millä lipulla matkustat ensi keväänä

HSL-alueella otetaan ensi keväänä käyttöön uudet vyöhykkeet ja uudet matkaliput. Tänään avatusta vyöhykkeiden Reittioppaasta voi käydä katsomassa, minkä vyöhykkeiden läpi omat päivittäiset matkat uudistuksen jälkeen kulkevat tai millä vyöhykkeellä esimerkiksi uusi opiskelupaikka sijaitsee.
Reittiopas kertoo myös, mikä lippu kullekin matkalle kannattaa ostaa.
Kokeile vyöhykkeiden Reittiopasta täällä: reittiopas.fi/uudetvyohykkeet
Näin tarkistat vyöhykkeesi
Mitkä vyöhykkeet? Vyöhykkeiden Reittioppaan etusivulta näkee yleiskatsauksen ABCD-vyöhykerajoista HSL-alueella.
Millä vyöhykkeillä liikun? Kokeile reittihaulla, minkä vyöhykkeiden läpi kuljet matkallasi. Jos matkaat esimerkiksi Puistolasta Vantaan Ylästöön, voit matkustaa joko pelkästään B vyöhykkeellä, A ja B-vyöhykkeillä tai B- ja C-vyöhykkeillä. Tieto vyöhykkeistä näkyy reittihaun vieressä.
Minkä lipun tarvitsen? Esimerkiksi Helsingin Puistolasta Vantaan Ylästöön matkatessasi voit valita parhaiten sopivan reitin ja lipun. Reitistä riippuen matkalle voi ostaa joko AB- tai BC-lipun. A, B ja C-vyöhykkeillä matkustusoikeus ostetaan aina kahdelle vyöhykkeelle.
Tieto vyöhykerajoista tulee kaikille pysäkeille, linjakarttoihin ja HSL-sovellukseen
Kun uudet vyöhykkeet otetaan käyttöön, myös HSL-sovelluksen Reittiopas kertoo, minkä lipun matkustaja matkalleen tarvitsee. Reitillä tarvittavan lipun voi ostaa suoraan HSL-sovelluksesta.
HSL:n verkkosivuilla on kartta jossa näkyy eri paikkojen sijoittuminen vyöhykkeille. Vyöhykerajat näkyvät myös painetuissa linjakartoissa. Pysäkeillä ja asemilla vyöhyketieto näkyy pysäkkikilvissä ja julisteissa.
Metrossa ja junassa kuulutukset kertovat milloin vyöhyke vaihtuu. Bussien sisänäytöt kertovat kunkin pysäkin vyöhykkeen.
Kulkuvälineessä matkakortinlukija tietää, millä vyöhykkeellä matkustaja on ja mitä lippuja hän voi ostaa kyseiseltä vyöhykkeeltä.
Uusiin vyöhykkeisiin siirrytään ensi keväänä
Kun uudet vyöhykkeet otetaan HSL-alueella käyttöön ensi keväänä, nykyisten kuntarajoihin perustuvien matkustusalueiden tilalle tulevat kirjaimilla ABCD nimetyt vyöhykkeet. Ne piirtyvät noin 10 kilometrin levyisiksi kaariksi Helsingin keskustan ympärille. Pääkaupunkiseutu eli Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa muodostaa ABC-alueen ja sen ulkopuolella olevat HSL:n jäsenkunnat eli Kerava, Sipoo, Tuusula, Kirkkonummi ja Siuntio vyöhykkeen D.
Myös liput uudistuvat. Kuntarajoihin perustuvien sisäisten, seutu- ja lähiseutulippujen sijaan ensi keväästä alkaen HSL-alueella matkustetaan vyöhykelipuilla. Vyöhykkeillä A, B ja C kunnan sisäistä lippua vastaa jatkossa AB- tai BC-lippu ja seutulippua ABC-lippu.
Lue lisää uusista vyöhykkeistä täältä: hsl.fi/uudetvyohykkeet.
Yhteyshenkilöt
Eeva Jakobsson, projektipäällikkö, puhelin: 045 632 2800
Mari Flink, HSL:n osastonjohtaja, puhelin: 040 715 0440
Ossi Berg, informaatiosuunnittelija, puhelin: 040 753 6651
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne
Suomalainen joukkoliikenne yhä kärkikastia kansainvälisessä BEST-tutkimuksessa – HSL-alue piti neljännen sijansa vuonna 20244.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan eri kaupunkien asukkaat arvioivat BEST-vertailussa kotialueensa joukkoliikennettä. HSL-alue piti vuonna 2024 neljännen sijansa kaupunkien välisessä vertailussa ja päihitti muut pohjoismaiset pääkaupunkiseudut monissa laatutekijöissä. HSL-alueen saama NPS-luku on vuodesta 2021 ollut vertailussa kolmanneksi paras. Pitkän aikavälin tarkastelussa eniten kehitystä näkyy HSL-alueen vastaajien tyytyväisyydessä tarjontaan, tiedonsaantiin sekä matkustusmukavuuteen.
Rantaradan junaliikenteessä katkoja keväällä, kesällä ja syksyllä2.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Väyläviraston ratatyöt katkaisevat rantaradan junaliikenteen keväällä, kesällä ja syksyllä vuonna 2025. HSL-junaliikenteessä on viiden viikon katko juhannuksen jälkeen 23.6.–27.7. Lisäksi junaliikenteessä on lyhyempiä yhden ja kahden vuorokauden katkoja viikonloppuisin toukokuussa ja syksyllä. Katkot vaikuttavat lähijunaliikenteeseen Leppävaarasta länteen Kauklahden, Kirkkonummen ja Siuntion suuntaan. Katkojen aikana junaliikennettä korvataan busseilla. Rantaradan työt liittyvät Espoon kaupunkirata -hankkeeseen, joka jatkuu vuoteen 2029 asti.
HSL:n asiakaspalvelupiste muuttaa kauppakeskus Triplaan31.3.2025 13:23:33 EEST | Tiedote
HSL:n asiakaspalvelupiste muuttaa Helsingin päärautatieasemalta Pasilaan, kauppakeskus Triplaan. Uusi palvelupiste aukeaa tiistaina 29.4. Nykyinen palvelupiste on avoinna viimeistä kertaa Helsingin päärautatieasemalla lauantaina 26.4.
Helsingin ja Espoon kaupunkipyörät täyttävät 10 vuotta – vuosien aikana on tehty jo yli 20 miljoonaa matkaa27.3.2025 09:25:07 EET | Tiedote
Kaupunkipyöräkausi alkaa jälleen 1.4., ja tänä vuonna sitä vietetään Helsingissä ja Espoossa juhlatunnelmissa! Kaupunkipyörät täyttävät nimittäin pyöreitä tulevan kauden ollessa jo niiden kymmenes.
Nyt lähimaksu käytössä koko HSL:n liikenteessä20.3.2025 09:22:00 EET | Tiedote
Lähimaksulla voi nyt maksaa kaikkissa HSL:n liikennevälineissä: busseissa, lähijunissa, ratikoissa ja metrossa sekä Suomenlinnan lautalla. Lippu myös kelpaa kaikissa HSL:n liikennevälineissä, eli nyt lipulla voi vaihtaa sinisiin busseihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme