Yhteistyöllä tehoa järvikunnostuksiin
Yhdistys auttaa ja tukee
Alkavassa yhteistyömallissa Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys vastaa ja neuvoo kunnostusta koskeviin yhteydenottoihin ja avustaa kunnostuksen alustavien käynnistämismahdollisuuksien tarkasteluissa, mm. hanketoimijan selvittämisessä. Tämän jälkeen yhdistys voi tehdä esiselvityksen mm. kohteen ongelmista ja kunnostustarpeesta sekä kunnostuksen tavoitteista ja toteutusvaihtoehdoista. Mikäli kunnostuskohteen hanketoimija ja osalliset päättävät käynnistää kunnostushankkeen esiselvitykseen perustuen, yhdistys voi avustaa hankkeen rahoituksen järjestämisessä, kilpailuttamisessa, toimeksiantojen toteutuksen ohjauksessa sekä hankkeen luvanvaraisuuden selvittämisessä ja lupahakemuksen laatimisessa.
Yhdistyksen tuki ja apu hankkeen suunnittelussa ja alkuun saattamisessa ovat kunnostajille maksutonta. Mikäli hankkeelle myönnetään valtion harkinnanvaraista kunnostusavustusta, voidaan tarkentavia selvityksiä tai lupahakemuksia osarahoittaa edellä mainituilla avustuksilla. Yhdistyksen tarjoamilla palveluilla pyritään madaltamaan kynnystä hankkeen aloittamiseksi ja saamaan aikaan vaikuttavampi sekä suunnitelmallisempia hankkeita. Pohjois-Savon ELY-keskukseen voi edelleen ottaa yhteyttä vesistökunnostusasioissa ja ELY-keskus auttaa sekä neuvoo hanketoimijoita omalta osaltaan.
Pohjois-Savon vesistökunnostukseen toimintamalli
Pohjois-Savoon on luotu valtakunnallisen vesiensuojelun tehostamisohjelman vesistökunnostusten asiantuntija- ja toimijatoimijaverkostojen vahvistamishankkeessa vesistökunnostusten toimintamalli, jonka keskiössä on Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys ry:n tiivistyvä yhteistyö. Nyt laaditun toimintamallin tyyppistä yhteistyötä ei ole aiemmin kokeiltu Suomessa. Kokeilun tulosten perusteella päätetään yhteistyön jatkamisesta.
Kunnostuksen ja kunnostusneuvonnan tarpeesta
Yli 50 hehtaarin kokoiset järvet ja valuma-alueeltaan yli 100 km2:n laajuiset joet ovat luokiteltu vesienhoidon suunnittelua ja toteutusta varten. Pohjois-Savon luokitelluista järvistä 78 % (308) on erinomaisessa tai hyvässä tilassa. Tyydyttävässä tai välttävässä tilassa on 89 järveä.
Luokiteltujen järvien lisäksi useilla pienemmillä järvillä ja lammilla vedenlaatu on heikentynyt ja niitä koskevia kunnostusyhteydenottoja on Pohjois-Savon ELY-keskukseen tullut runsaasti. ELY-keskus on myös selvittänyt kunnostustarpeita huhtikuussa 2020 toteutetulla VAIKUTA VESIIN! -kyselyllä. Kyselyn vastauksista (n= 123) välittyi kiinnostus, innostus ja myös odotukset vesistökunnostuksiin koko maakunnan alueella. Lähes 90 % vastanneista katsoi, että vesistökunnostushankkeita on tarpeen tehostaa. Erityisesti vesistökunnostusten neuvonnassa, suunnittelussa ja toteutuksessa todettiin olevan tehostamistarvetta. Kyselyn vastauksissa tehtiin 88 kunnostuskohde-ehdotusta, joista 41 koski järvikohdetta ja 12 virtavesikohdetta. Kohde-ehdotuksia tuli koko maakunnan alueelta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vesistökunnostuksissa yhteyttä voi ottaa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa:
- Vesitalousasiantuntija Sanna Katajamäki (puh. 0295 026 804)
- Vesienhoidon asiantuntija Arja Saarelainen (puh. 0295 016 201)
- Johtava vesienhoidon asiantuntija Veli-Matti Vallinkoski (puh. 0295 026 854)
(sähköposti etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi)
Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys ry:ssä:
- Ympäristöasiantuntija Ismo Laakso (puh. 050 344 0446)
- Toiminnanjohtaja Jukka Koski-Vähälä (puh. 0500 848 171)
(sähköposti vesistokunnostus@skvsy.fi)
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio
0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 31.12.202431.12.2024 13:49:41 EET | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,16. Taso on 6 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Joulukuun alusta muutos on +11 cm. Viimeinkin nopea pinnannousu alkoi. Noin 15 m3/s varovaiset lisäjuoksutukset otettiin käyttöön joulukuun puolessa välissä, jotta talven aikana ei tapahtuisi suuria pinnankorkeusvaihteluita. Iisalmen reitillä virtaama on ajankohdalle tyypillisesti vähenevä. Säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä on tarkoitus vakauttaa vesipinnat sunnilleen kesäkorkeuksiin. Nilsiän reitin ja Juojärven vedenkorkeudet ovat säännöstelylupien puitteissa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 20 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,94. Pinta on Haukivedelläkin noussut joulukuussa muutaman sentin. Saimaalla lisäjuoksutus on lopetettu ja nyt ollaan pyrkimässä luonnontilaista vesitasetta kohti juoksuttamalla luonnonmukaista purkautumista vähemmän. Säännöstelemättömällä R
Marraskuussa Pohjois-Savossa 12 566 työtöntä työnhakijaa23.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Pohjois-Savossa oli marraskuun lopussa 12 566 työtöntä työnhakijaa, mikä on 922 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuosi sitten (7,9 %). Näistä lomautettuja oli 1 544, mikä on 87 lomautettua enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan (6,0 %).
Maatilat investoivat viime vuosia huomattavasti enemmän Pohjois-Savossa19.12.2024 07:41:55 EET | Tiedote
Maatalouden investointitukia on haettu vuonna 2024 kappalemäärällisesti lähes kaksinkertainen määrä ja euromäärällisesti yli kolminkertainen summa aikaisempaan vuoteen verraten. Eniten investointeja myönnettiin Kuopion alueelle Pohjois-Savossa. Suurin osa myönnetystä avustuksesta kohdistui lypsykarjatalouden rakentamisinvestointeihin.
Pohjois-Savon TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025 – Asiakkailta ei vaadita toimenpiteitä11.12.2024 10:50:06 EET | Tiedote
Ensi vuoden alusta lukien Pohjois-Savon TE-palveluista vastaavat Keski-Savon, Kuopion ja Ylä-Savon työllisyysalueet. Uudistuksen yhteydessä TE-toimistot lakkaavat. Pohjois-Savon TE-toimistosta ja ELY-keskuksesta siirtyy työllisyysalueille yli 180 asiantuntijaa. Asiakkailta ei vaadita toimenpiteitä, mutta asioinnissa tapahtuu loppuvuodesta muutoksia.
Pohjois-Savon ELY-keskus päivitti työlupalinjaustaan2.12.2024 09:59:48 EET | Tiedote
Alueellisen työlupalinjauksen tarkoituksena on tukea työvoiman saatavuutta Pohjois-Savon ELY-keskuksen alueella huomioiden alueen työmarkkinoiden erityispiirteet. ELY-keskuksen laatima alueellinen työlupalinjaus linjaa ne ammattialat, joilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut ja joihin on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme