Yksittäistapaus-lyhytelokuvasarja osaksi yliopiston opetusohjelmaa. Kutsu medialle: Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennus 29.1.2020 klo 14.00–16.00
– Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta haluaa näkyä edelläkävijänä, jossa osana opetussuunnitelmia käsitellään ja opitaan kohtaamaan väkivaltailmiötä, opettajakoulutuslaitoksen johtaja Sirpa Eskelä-Haapanen kertoo.
– Teeman käsittely liittyy pitkäaikaiseen monitieteiseen väkivaltatutkimukseen, psykologian laitoksen johtaja Juha Holma lisää. Yliopiston opintotarjontaan kuuluu myös vapaasti valittava monitieteinen väkivaltatutkimuksen opintokokonaisuus, joka on saanut hyvän vastaanoton.
Yliopistosta valmistuu vuosittain satoja opettajia ja psykologeja kouluille eri asteille. Ainejärjestötoimijat ovat yhteistyössä ylioppilaskunnan kanssa olleet aktiivisia tämän kokonaisuuden syntymisessä. Opiskelijat ovat olleet mukana Yksittäistapaus -lyhytelokuvasarjan tuottamien kampanjamateriaalien testauksessa ja vaikuttaneet siihen, että sisältö saadaan osaksi opintoja.
– On todella innostavaa, että opiskelijoiden toiveet otetaan Jyväskylän yliopiston kasvatustieteissä ja psykologiassa hyvin vastaan ja koulutusta kehitetään yhdessä. Kasvatustyö on avainasemassa, kun vaikutetaan yhteiskuntaan, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen asiantuntija Juulia Saukkonen toteaa.
Iltapäivässä monipuolisesti elokuvaa ja tutkimusta
Ruusupuiston tilaisuuden avaa vararehtori Marja-Leena Laakso. Näyttelijä Krista Kosonen kertoo kampanjasta ja kokemuksistaan kouluvierailuista. Sukupuoleen liittyvä vallankäyttö on esillä taiteen, tutkimuksen ja opetuksen näkökulmista.
Yleisölle tarjotaan traileri 11 lyhytelokuvan Yksittäistapaus-elokuvasarjasta. Yksittäistapaus on viidentoista elokuvantekijän viidentoista elokuvantekijän, taiteilijan, tutkijan ja yhteiskuntavaikuttajan toteuttama kokonaisuus, joka tuo esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä niin yksityiselämässä kuin yhteiskunnassa. Lisäksi nähdään lyhytelokuva Pikku juttu, joka on yksi elokuvasarjan teoksista.
Apulaisprofessori Marita Husso käyttää puheenvuoron ERASE GBV -hankkeesta, jossa tutkitaan sukupuolistunutta väkivaltaa, vastuullisuutta ja eettisesti kestävää toimijuutta kouluissa ja kasvatusalalla.
ERASE GBV -hankkeen tavoitteena on opetus- ja kasvatusalan työntekijöiden sekä koulujen muun henkilökunnan tietoisuuden lisääminen sukupuolistuneen väkivallan kohtaamista koskevissa käytännöissä sekä siihen puuttumisen käytäntöjen kehittäminen. Yksittäistapaus on myös mukana hankkeessa.
Tilaisuudessa yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.
Lisätietoa kampanjasta
Yksittäistapaus-lyhytelokuvat julkaistaan Yle Areenassa 26.1.2020 ja samalla aukeaa verkkosivusto yksittaistapaus.fi, jolla keskustelu -ja tukimateriaalit ovat saatavilla ilmaiseksi.
Yksittäistapauksen aikaisemmin julkaistut vaikuttavuuskampanjan kumppanit ovat Opetushallitus, Tasa-arvovaltuutettu, Loisto setlementti ry: Helsingin Tyttöjen Talo ja Poikien Talo, jotka ovat olleet mukana kehittämässä keskustelumateriaalia. Rakentavan keskustelun menetelmän kampanjaan tuo Erätauko-säätiö. Yle on Yksittäistapauksen mediakumppani.
Elokuvien käsikirjoittajina ja/tai ohjaajia ovat Reetta Aalto, Maryan Abdulkarim, Tine Alavi, Alli Haapasalo, Ulla Heikkilä, Sonya Lindfors, Inari Niemi, Raisa Omaheimo, Anna Paavilainen, Kirsikka Saari, Aino Suni, Saara Särmä, Miia Tervo, Elli Toivoniemi ja Jenni Toivoniemi.
Yksittäistapauksen yhdestätoista tarinasta kuusi on ollut pohjana pitkälle elokuvalle Tottumiskysymys.
Yksittäistapaus-traileri http://link.yle.fi/yksittaistapaus_01
Tilaisuuden ohjelma ja suoran lähetyksen linkki tarkentuvat tapahtumakalenteriin: https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2020/01/201dminka-nakee-voi-muuttaa201d-yksittaistapaus-lyhytfilmikampanja-osaksi-yliopiston-opetusohjelmaa
Lisätietoa:
Kampanjasta ja Krista Kososen haastattelupyynnöt:
Kampanjapäällikkö Sini Hormio, puh. 040 749 5886, sini@tuffifilms.com
Pressimateriaalia https://drive.google.com/drive/folders/1-wwD7PQwf8h8u4_KxgYKY09ntjEFj-qH?usp=sharing
Sirpa Eskelä-Haapanen, puh. +358 40 805 4956, sirpa.eskela-haapanen@jyu.fi
Marita Husso, puh. 0400-849345, marita.husso@tuni.fi
ERASE GBV -hanke https://www.tuni.fi/fi/tutkimus/sukupuolistunut-vakivalta-vastuullisuus-ja-eettisesti-kestava-toimijuus-kouluissa-ja
Juulia Saukkonen +358 50 307 0540, sopo-asiantuntija@jyy.fi
Juha Holma, puh. +358408053488, juha.m.holma@jyu.fi
Tiedottaja Anitta Kananen, puh. 040 846 1395, anitta.kananen@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenTiedottaja
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu muutti viisivuotiaiden lasten kasvuympäristöä varhaiskasvatuksessa20.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Vuosina 2021–2024 toteutetun kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun seurannassa arvioidaan paitsi lasten oppimisvalmiuksien kehittymistä myös kokeilun yhteyksiä esiopetus- ja varhaiskasvatustoiminnan järjestämiseen. Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet varhaiskasvatuksen laadun rakennetekijöitä kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun kokeilu- ja verrokkiryhmissä.
Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeille 2,5 miljoonan euron EU:n Horisontti Eurooppa -rahoitus19.12.2024 09:15:00 EET | Tiedote
Horisontti Eurooppa (Horizon Europe) on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vuosille 2021–2027. Ohjelman tavoitteena on luoda Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja vahvistamalla EU-alueen tieteellistä osaamista, tukemalla uusien teknologioiden ja innovaatioiden kehitystä ja käyttöönottoa yrityksissä ja etsimällä ratkaisuja suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin Euroopassa. Jyväskylän yliopiston hankkeet saivat ohjelmasta rahoitusta 2,5 miljoonaa euroa. Hankkeet käynnistyvät alkuvuodesta.
Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivat muodostaa positiivisen kehän19.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan taipumus kokea positiivisia tunteita myötävaikutti siihen, että ihmiset olivat koronarajoitusten aikaan fyysisesti aktiivisia tai jopa lisäsivät aktiivisuuttaan. Masennusoireiden yhteys fyysiseen aktiivisuuteen oli päinvastainen. Tulokset viittaavat siihen, että mielen hyvinvointi voi auttaa ylläpitämään liikunnallisesti aktiivista elämäntapaa. Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivatkin muodostaa positiivisen kehän.
ERC-miljoonarahoituksella pyritään luomaan yhtenäistävä matemaattinen teoria Charles Darwinin 1800-luvulla kehittämästä seksuaalivalinnan teoriasta18.12.2024 07:10:00 EET | Tiedote
Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden apulaisprofessori Jussi Lehtoselle merkittävän ERC Consolidator Grant -rahoituksen. Viisivuotinen rahoitus on arvoltaan noin 1,8 miljoonaa euroa. Matemaattiseen evoluutiobiologiaan kuuluva tutkimus keskittyy yhtenäistämään kiisteltyä seksuaalivalinnan tutkimuskenttää kehittämällä yhtenäisen matemaattisen viitekehyksen, joka kattaa kaikki seksuaalivalinnan merkittävät teoriat.
Tiedeilta Tieteen päivillä 2025: Lukeminen on portti ihmisyyteen – lukumotivaation nousu vaatii uusia oivalluksia16.12.2024 13:38:27 EET | Tiedote
Mitä hyötyä lukemisesta on? Mitä se tarjoaa aivoille ja ihmisen hyvinvoinnille? Miksi lukeminen estää ulkopuolisuutta? Tiedeillassa lukumotivaatiota pohditaan lukutaidon ja aivotutkimuksen näkökulmista. Kokemukset kentältä havainnollistavat ratkaisevia onnistumisen kokemuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme