Etelä-Savon ELY-keskus-logo

Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella. Vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta sekä ELY-keskusten vesihuoltotehtävistä keskitetysti koko Suomen alueella. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus on edistänyt tarpeettomien vesistörakenteiden poistoa 80 000 eurolla28.6.2024 09:55:45 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus on myöntänyt harkinnanvaraista avustusta vesitaloushankkeisiin vuosien 2022–2023 välisenä aikana 81 422 euroa kahdeksalle eri hankkeelle. Avustusta on myönnetty hankkeiden suunnitteluvaiheeseen ja aluehallintoviraston vesitalouslupamaksuihin. Avustettujen hankkeiden tavoitteena on ollut löytää ratkaisu alkuperäisen käyttötarkoituksen menettäneiden vesistörakenteiden poistamiseen ja/tai korvaamiseen esimerkiksi pohjapatoratkaisulla.

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi 250 000 eurolla avustuksia vesistöjen kunnostukseen27.6.2024 08:21:38 EEST | Tiedote

Etelä-Savossa myönnettiin avustuksia vesistökunnostuksiin yhteensä 250 000 euron edestä, 18 eri hankkeelle. Euromääräisesti yli puolet koko avustussummasta menee hankkeille, joiden suunnitelmat ja toimenpiteet koskevat kokonaisia valuma-alueita. Lukumäärällisesti eniten tuetaan kuitenkin toimenpiteiden toteutukseen keskittyviä hankkeita, kuten hoitokalastusta ja vesikasvillisuuden niittoa. Avustetuilla hankkeilla edistetään vesistöjen monipuolista käyttöä ja hyvää ekologista tilaa. Avustuksia myönnettiin ympäristöministeriön ELY-keskuksille osoittamien avustusmäärärahojen puitteissa.

​​Etelä-Savon ELY-keskus on kehottanut Järvisydän Oy:tä lopettamaan Kaarnetsaaren laiturin käytön toistaiseksi​25.6.2024 13:01:22 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus on 21.6.2024 kehottanut Järvisydän Oy:tä pidättäytymään sen Rantasalmen Haukiveden Kaarnetsaareen rakentaman laiturin käytöstä toistaiseksi. Kyseessä on veneellä tapahtuvan asiakaskuljetuksen mahdollistava laituri. Laiturilla ei ole siltä edellytettyä vesilupaa ja luvan hakuprosessi on kesken. Vesilain määräysten mukaan hanketta ei saa aloittaa ennen kuin siihen oikeuttava päätös on saanut lainvoiman. Hankkeen aloittamiseksi luetaan rakentamisen lisäksi myös laiturin käyttäminen.

Juhannusviikon sinilevätilanne pysynyt maltillisena Etelä-Savossa20.6.2024 14:46:32 EEST | Tiedote

Etelä-Savon sinilevätilanne on pysynyt maltillisena. Pysyvillä sinilevien havaintopaikoilla on juhannusviikolla havaittu hieman sinilevää Kyyveden Mökäresaarilla sekä Heiniössä Pieksämäellä. Lisäksi Järvi-meriwikiin on tehty kansalaishavaintoja sinilevätilanteesta, joissa on pääsääntöisesti todettu hieman sinilevää. Usein levähavainnot ovat lisääntyneet juhannuksen jälkeen, painottuen heinäkuulle sekä elokuun alkuun. Sinilevien kasvua edistävät lämpimät pintavedet ja aurinkoinen sää.

Saimaan tulva nousemassa korkealle, mutta Etelä-Savon länsiosissa tulvahuippu on pääosin ohitettu14.5.2024 12:21:25 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnan länsiosissa tulvat ovat kääntyneet tai kääntymässä laskuun. Tulvat ovat Etelä-Savossa nousseet tänä keväänä jopa harvinaisen korkealle. Tavallista isompia tulvia on mitattu kaikilla maakunnan havaintoasemilla. Maakunnan länsiosissa Kyyvedellä ja Iso-Naakkimalla mitattiin korkeuksia, joita on viimeksi tavattu 1980-luvulla. Mäntyharjun Pyhävesi ja Kallavesi nousivat korkeudelle, jolla järvet ovat viimeksi olleet 1950-luvulla. Näiden järvien tulvahuiput on nyt ohitettu ja ne ovat kääntyneet laskuun.

Etelä-Savon maakunnan vesihuoltosuunnitelma 2040 laadinta etenee14.5.2024 08:36:41 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnassa suunnitellaan laajassa sidosryhmäyhteistyössä vesihuoltopalvelujen toimintavarmuuden lisäämistä. Tavoitteena on syventää ylikunnallista yhteistyötä sekä tunnistaa kestävät ja teknistaloudelliset ratkaisut, joilla vaikutetaan koko maakunnan ja kuntien vesihuollon kehittymiseen ja turvaamiseen. Lisäksi ratkaisuilla edistetään maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia. Vuoteen 2040 ulottuva suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2024.

Norppakin tarvitsee aurinkoa ja haluaa loikoilla rauhassa13.5.2024 10:12:18 EEST | Tiedote

Liikkuessasi vesillä saatat nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee keväällä kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva norppa kaipaa rauhaa, koska se ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen. On syytä muistuttaa, että norppien tahallinen häiritseminen karvanvaihtoaikana on myös luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä.

Etelä-Savon isojen järvien tulvat jatkavat laajenemistaan30.4.2024 13:16:33 EEST | Tiedote

Mäntyharjun reitin isojen järvien (Puula, Kyyvesi ja Vuohijärvi) vedenpinnat jatkavat nousuaan ja niiden tulva-alueet laajenevat. Säännöstellyn Puulan vedenkorkeus on nousemassa harvinaisen korkealle tasolle toukokuun aikana. Vedenpinnan ennakoidaan nousevan nykyisestä korkeudestaan vielä 10–20 senttimetriä. Edellisen kerran Puula on tulvinut näin korkealle vuonna 2012, jolloin tulva muun muassa peitti alavat ranta-alueet alleen ja irrotti laitureita kiinnityksestään.

Kyyveden tulva nousemassa harvinaisen korkealle Etelä-Savossa22.4.2024 16:58:02 EEST | Tiedote

Viime viikon sateet ja tälle viikolle ennustetut sateet jatkavat tulvatilanteen pahenemista Etelä-Savossa. Yöpakkasten vuoksi lumien sulaminen on toistaiseksi ollut verkkaisempaa, mutta alkuviikolle ennustettujen sateiden jälkeen lauhtuva sää sulattaa lumia nopeasti ja sulamisvesien virtaus vesistöihin kiihtyy. Mäntyharjun reitin latvajärven Kyyveden ennustetaan nousevan tasolle, joka on harvinaisen korkea jopa sen koko 114 vuotta jatkuneen mittaushistorian aikana.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Viimeinen
  • >>

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella. Vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta sekä ELY-keskusten vesihuoltotehtävistä keskitetysti koko Suomen alueella. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye