Särki ja lahna risteytyneet Kanta-Hämeessä
Kalatutkijat ovat jo vuosia havainneet eräässä tummavetisessä järvessä Evon luonnonpuistossa tavallista runsaampia määriä särjen ja lahnan risteymiä. Särkilahnat kasvavat aikuisen kalan mittoihin ja niitä jää usein saaliiksi järvellä harjoitettavissa tutkimuksissa.
Helsingin yliopiston kalabiologian ja genetiikan tutkijat ovat selvittäneet mystisten särkilahnojen alkuperää. Dosentti Anna Kuparisen johtamassa tutkimuksessa havaittiin geneettisten analyysien ja erityisesti äidin kautta periytyvän mitokondrio-DNA:n avulla, että kaikissa löydetyissä särkilahnaristeymissä isänä on särki ja äitinä lahna.
Kaikki tutkitut kalat olivat ensimmäisen sukupolven risteymiä. Tutkijat eivät löytäneet todisteita, että särkilahnat kykenisivät lisääntymään luonnossa.
– Luonnossa monet lajit kykenevät kyllä risteytymään, mutta yleensä syntyvät poikaset eivät selviä kovin vanhoiksi. Risteymät eivät tyypillisesti myöskään kykene lisääntymään, selittää Anna Kuparinen.
Yleisiä Irlannissa, yleistymässä meilläkin?
Särkilahnan risteymät ovat poikkeuksellisen yleisiä Irlannissa, jonne särkeä ja lahnaa on istutettu. Suomi puolestaan kuuluu lajien luontaiseen levinneisyysalueeseen, ja risteymät ovat täällä harvinaisempia.
Enimmäkseen risteymäkaloja havaitaan tummavetisissä järvissä, jossa kalojen välinen kilpailu ravinnosta on kovaa. Vaikuttaisikin siltä, että ympäristöllisillä olosuhteilla on huomattava vaikutus särkien ja lahnojen risteytymiselle.
– Jos ympäristö muuttuu ja olosuhteet ovat risteymien kannalta suotuisat, särkilahnoja saattaa tulevaisuudessa löytyä sellaisistakin järvistä, jossa niitä ei ole ennen havaittu, Anna Kuparinen toteaa.
Tutkimus on julkaistu arvostetussa Journal of Fish Biology -lehdessä. Tiivistelmä (englanniksi)
Lisätiedot:
Anna Kuparinen, Helsingin yliopisto, ympäristötieteiden laitos, puh. 040 731 3120
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Esihistoriallisen ajan metsästäjä-keräilijät kuulivat kallioon maalattujen hirvien puhuvan25.11.2024 09:54:11 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat suorittivat akustisia impulssivastemittauksia 37 kalliomaalauskohteen edustalla ja havaitsivat, että samat kallioseinämät, joihin on maalattu hirvien, ihmisten ja veneiden kuvia, heijastavat myös tehokkaasti ääntä.
Lintujen talviruokintapaikkojen määrät vähenevät20.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan entistä harvempi suomalainen ruokkii lintuja. Suurimmat syyt ruokinnan vähenemiseen ovat havainnot rotista ja taloyhtiöiden tiukentuneet säännöt. Yksittäisillä ruokintapaikoilla linnuille tarjotaan kuitenkin entistä enemmän ja monipuolisempaa ruokaa.
Psykiatrisen diagnoosin synty potilaan ja ammattilaisen välillä tehtävä näkyvämmäksi19.11.2024 11:33:33 EET | Tiedote
Usein menettely psykiatristen häiriöiden antamisen taustalta häivytetään, vaikka käsitys persoonallisuushäiriön diagnoosista rakentuu potilaan ja ammattilaisen välisessä vuorovaikutuksessa.
Nuorten psykoottistyyppiset oireet kytkeytyvät masennukseen ja itsetuhoisuuteen15.11.2024 09:35:39 EET | Tiedote
Psykoottistyyppiset oireet, kuten epäluuloisuus ja epätavalliset ajatukset, ovat yleisiä nuorilla, jotka lähetetään nuorisopsykiatriseen hoitoon, ja ne liittyvät usein masennukseen ja itsetuhoisuuteen. Tutkijat korostavat niiden systemaattisen arvioinnin tärkeyttä osana nuorten hoitoa.
Mitokondrioiden kierrätys keski-iässä voi olla ratkaisevan tärkeää aivojen terveydelle14.11.2024 11:34:59 EET | Tiedote
McWilliams Lab -tutkimusryhmän uusi tutkimus korostaa keski-iän merkitystä aivojen terveydelle olennaisena ajanjaksona. Sen aikana tapahtuu merkittäviä muutoksia siinä, miten solut poistavat vaurioituneita mitokondrioita. Puutteet tässä kierrätysprosessissa on yhdistetty Parkinsonin ja Alzheimerin taudin kaltaisiin hermorappeumatauteihin, mutta viime aikoihin asti tämän prosessin tutkiminen ikääntyvissä nisäkäsaivoissa on ollut haastavaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme