Lahopuu ei haittaa metsässä kulkijoita

Tutkimuksessa selvitettiin, vaikuttavatko maassa lahoavat puunrungot ulkoilijoiden esteettiseen kokemukseen ja miten hyvin maapuu hyväksytään osaksi ulkoilumetsiä.
Tutkijat haastattelivat yhteensä lähes 300 ulkoilijaa kaupunkimetsissä eri puolilla Helsinkiä. Tutkimusalat erosivat lahopuun tuoreuden suhteen: osa haastateltavista näki pitkälle lahonneita, osin sammaloituvia puunrunkoja, toiset tuoreita, vielä oksaisia runkoja, ja kolmannet metsäalan, joissa ei ollut maapuita lainkaan.
Tutkimuksessa oletettiin, että mikäli maapuu häiritsisi ulkoilijoita, tämä näkyisi kyselyn tuloksissa esteettisen kokemuksen heikentymisenä. Esteettinen kokemus ei kuitenkaan heikentynyt.
Vastaajien esteettinen kokemus ei eronnut merkittävästi kolmen tutkimusalatyypin välillä. Tämä osoittaa, että ulkoilijat eivät kokeneet lahopuurunkoja häiritsevinä kaupunkimetsissä. Kyselyyn osallistuneilta kysyttiin myös suoraan, mitä mieltä he ovat maahan jätetyistä puista. Vastaukset olivat erittäin myönteisiä, eli vastaajat hyväksyivät lahopuun osana virkistysmetsiään.
Erityistä tutkimuksessa on, että se tehtiin paikan päällä metsässä. Useimmat tämän tyyppiset tutkimukset ovat perustuneet valokuvien arviointiin tai tietokoneanimaatioihin. Oikeassa metsässä tehty tutkimus tarjosi tietoa virkistyskäyttäjien moniaistisesta kokemuksesta pelkkään näköhavaintoon perustuvan kokemuksen sijaan.
Tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksen ja Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen yhteistyönä. Tutkimus julkaistiin Landscape and Urban planning lehdessä, volyymi 123/2014.
Lisätietoja:
Tohtorikoulutettava Kaisa Hauru
Ympäristötieteiden laitos
kaisa.hauru@helsinki.fipuh. 044 3384763
Yliopistotutkija
Susanna Lehvävirta
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS
susanna.lehvavirta@helsinki.fipuh. 050 5762952
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura HiisivuoriTiedottaja, LUOMUS
Puh:+358 50 576 2960laura.hiisivuori@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme