KiinteistöliittoKiinteistöliitto

Taloyhtiö - muista tarkastaa korjausurakan vakuutusturva

Jaa
Murtovaras ”korjauspuuhissa” arvoesineet taskussaan, tulipalo työmaalla tai asunnot vedenvallassa. Taloyhtiön on varauduttava riskeihin varmistamalla taloyhtiön vakuutusturva korjaushankkeen ajaksi.

”Tärkeää on sopia siitä, kuka tarkastaa taloyhtiön korjaushankkeen aikaisen vakuutusturvan”, korosti vanhempi lakimies Kristel Pynnönen Korjaushanke haltuun –seminaarissa Oulussa tiistaina.

Esimerkiksi taloyhtiön hallituksen kannattaa miettiä oman vakuutusturvansa taso korjaushankkeen aikana. Laajaan kiinteistövakuutukseen kuuluu yleensä hallituksen vastuuvakuutus, joka korvaa hallituksen päätöksillään aiheuttamat taloudelliset vahingot.

Hallituksen vastuuvakuutuksessa on korjaushankkeessa ongelmalista se, että korvaussummat ovat yleensä kovin pieniä. ”Hallituksen kannattaa miettiä, haluaako se korottaa oman vastuuvakuutuksensa korvausmäärää”, kertoi Pynnönen.

Ennen kuin hanke pyörähtää käyntiin, on taloyhtiön muistettava tehdä ns. riskilisäilmoitus vakuutusyhtiölle. Ilmoitus on tehtävä kaikista korjaushankkeista, joihin liittyy vakuutuksen kannalta jokin lisäriski.

”Vakuutusyhtiöllä on lisääntyvän riskin takia oikeus periä taloyhtiöltä lisämaksua. Lisämaksu perustuu ajatukseen, että jos taloyhtiössä korjaushankkeen aikana tehdään tulitöitä, vakuutusyhtiö saa paremman suojan tulipaloriskin varalta”, Pynnönen sanoi.

Korjaushankkeiden keskiössä on rakennustyövakuutus, jolla vakuutetaan rakenteilla tai korjattavana oleva rakennus. Rakennustyövakuutus korvaa rakennustyössä työn kohteelle aiheutuneet äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot ehdoissa luetelluin rajoituksin. ”Suosittelen, että rakennustyövakuutuksen ottaa urakoitsija, ei taloyhtiö”, sanoi Pynnönen.

On tärkeää, että taloyhtiöt tuntevat kiinteistövakuutuksensa ja asukkaat kotivakuutuksensa ehdot sekä vakuutusten periaatteet. Monet asukkaat tekevät korjaushankkeen aikana omia huoneistokohtaisia remontteja, minkä vuoksi heidän on tärkeää varmistaa, että kotivakuutukseen kuuluu myös vastuuvakuutus. Colemont vakuutusmeklareiden myyntijohtaja Antero Miikin mukaan se takaa, ettei asukas joudu korvaamaan huolimattomuudellaan tai varomattomuudellaan naapureille aiheuttamaansa vahinkoa.

Taloyhtiön kiinteistövakuutus turvaa taloyhtiön rakenteet eli seinät, katot ja lattiat ja vakuuttaa ne. Asukkaan ottama kotivakuutus tuo suojaa irtaimiston lisäksi äkillisten ja ennalta arvaamattomien vahinkojen kuten vuotovahinkojen varalta.

Lisätietoja: Kiinteistöliitto, vanhempi lakimies Kristel Pynnönen (puh. numero vain toimitusten käyttöön) puh. 040 5796978.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöliitto
Kiinteistöliitto
Annankatu 24, 3. krs
00100 HELSINKI

09 1667 6761http://www.kiinteistoliitto.fi

Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

 

Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto

Taloyhtiöiden korjauksiin vauhtia puoliväliriihen päätöksillä10.4.2025 11:13:58 EEST | Tiedote

Vaikea talouskehitys heikentää kotitalouksien ja taloyhtiöiden tilannetta, mikä leikkaa mahdollisuuksia ryhtyä välttämättömiin korjaushankkeisiin ja puhtaan siirtymän kannalta tärkeisiin perusparannushankkeisiin. Asumismenot ovat nousseet 2020-luvun alkuvuosina noin viidenneksellä. Työttömyyden tuntuva nousu ja monet kansainvälisen talouden heilahtelut ovat lisänneet epävarmuutta, mikä on myrkkyä myös taloyhtiöiden korjauksille. Korjaaminen onkin vähentynyt vuosina 2023 ja 2024, ja kuluvan vuoden kehitys on vielä epävarma.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye