Uusi kirja nuorisotyöntekijöille. Ota huoli puheeksi, harjoita tunnetaitoja
Kirja-arvostelu: Mielenterveys voimaksi – käsikirja nuorisotyön ammattilaisille
Anna Erkon ja Marjo Hannukkalan kirjoittama ja Suomen Mielenterveysseuran julkaisema Mielenterveys voimaksi -kirja tarjoaa tietoa ja toimintaideoita nuorten mielenterveyden edistämiseen nuorisotyössä. Kirja kannustaa nuorisotyöntekijöitä tunnistamaan ja hyödyntämään kaikki ne arkiset tilanteet, joissa nuorten mielenterveyttä voidaan vahvistaa.
Kirjan mukaan nuorten mielenterveyttä voidaan edistää harjoittelemalla tunnetaitoja ja kehittämällä selviytymistaitoja, vahvistamalla itsetuntemusta, lisäämällä kestävyyttä sietää arjen pettymyksiä ja vastoinkäymisiä sekä opettamalla joustavuutta ristiriitojen ratkaisemisessa. Mielenterveys nähdään taitoina, joita voidaan tietoisesti kehittää.
Nuorten mielenterveystaitojen lisäksi kirja antaa tietoa nuorten mielenterveysongelmista kuten masennuksesta, syömishäiriöistä tai itsetuhoisuudesta. Kirja kannustaa nuorisotyöntekijää ottamaan huolensa puheeksi nuoren kanssa ja tarjoaa siihen myös konkreettisia neuvoja. Tärkeää on, että kirjan tekijät opastavat nuorisotyöntekijää yhteistyöhön nuoren vanhempien kanssa. Nuorta on vaikea auttaa ilman vanhempien mukana oloa. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään myös kouluterveydenhuollon tai lastensuojelun kanssa.
Kirjan sisällys on monipuolinen ja se on sujuvasti kirjoitettu. Kirjassa on myös käsitehakemisto. Kirja sisältää runsaasti harjoituksia ja työkaluja mielenterveysasioiden käsittelyyn yksittäisen nuoren tai nuorten ryhmän kanssa. Osa kirjan toiminnallista harjoituksista ja myös keskustelun aiheista edellyttää kuitenkin kokenutta ohjaajaa ja tuttua, turvallista ryhmää. Esimerkiksi seurusteluun, omaan kehoon tai seksuaalisuuteen liittyvien teemojen käsittely ei onnistu missä tahansa ryhmässä. Kirjassa olisi voitu käsitellä enemmänkin ryhmän ohjaamista ja turvallisen ryhmän rakentamista, vaikka lähdeviitteitä toki annetaan.
Kirja opastaa lukijan mielenterveyttä tukevien toimintamallien ja kirjallisuuslähteiden äärelle. Se toimii ensimmäisen lukukerran jälkeen käsikirjana, johon voi palata myöhemminkin.
Marie Rautava
ohjelmajohtaja, PsL erikoispsykologi
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mielenterveys voimaksi – käsikirja nuorisotyön ammattilaisille
Kirjoittajat: Anna Erkko (KM, psykologian opettaja) ja Marjo Hannukkala (KL, aineenopettaja, työnohjaaja)
Julkaisija: Suomen Mielenterveysseura (Käsikirja on kehitetty opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella Mielenterveystaidot nuorisotyöhön -hankkeissa (2011–2013). Lisäksi kirjan tuottamiseen on käytetty Suomen Mielenterveysseuran saamia lahjoitusvaroja.
Julkaistu: Huhtikuu 2013
Lisätietoja
Lasten ja nuorten mielenterveystyön johtaja Marjo Hannukkala, Suomen Mielenterveysseura
040 5811 068, marjo.hannukkala@mielenterveysseura.fi
Projektisuunnittelija Anna Erkko, Suomen Mielenterveysseura
040 678 7652, anna.erkko@mielenterveysseura.fi
Fiksu satsaa mielenterveyteen.
Suomen Mielenterveysseura on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö. Seura edistää Suomessa asuvien mielenterveyttä, tekee ehkäisevää mielenterveystyötä ja rakentaa vapaaehtoisen kansalaistoiminnan edellytyksiä mielenterveyden alalla. www.mielenterveysseura.fi www.facebook.com/mielenterveys www.twitter.com/mielenterveys
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö. MIELI ry edistää Suomessa asuvien mielenterveyttä, tekee ehkäisevää mielenterveystyötä ja rakentaa vapaaehtoisen kansalaistoiminnan edellytyksiä mielenterveyden alalla. Mieli.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi28.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
MIELI Kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa27.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 MIELI Kriisipuhelimessa ihmisten hätään pystyttiin vastaamaan aikaisempaa useammin. Tämän mahdollisti vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrän kasvu. Jatkossa vapaaehtoisten määrää pyritään lisäämään entisestään valtakunnallisella verkkokoulutuksella.
Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle20.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme