Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.

Surukonferenssi järjestetään Tampereen yliopistolla 24.–25.4.2025. Surevan kohtaaminen –toiminnan asiantuntija Sirpa Mynttinen pitää konferenssissa luennon surevan kohtaamisesta työyhteisössä.
Mynttisen mukaan työpaikoilla on hyvä varautua jo ennalta surevan kohtaamiseen.
“Surevan kohtaamista ja tukemista pitäisi miettiä työyhteisössä ennen kuin tilanne on akuutti. Työpaikoilla kannattaa kirjata ylös esimerkiksi se, miten työntekijää muistetaan, kuinka otetaan osaa suruun ja millaisia tukitoimia on tarjolla”, hän sanoo.
Mynttisen mukaan työhön paluuta on tärkeää pysähtyä suunnittelemaan yhdessä työntekijän kanssa. Hän sanoo, että asioita kannattaa kysyä suoraan työntekijältä.
“On hyvä selvittää, mikä on työntekijän oma kokemus työkyvystä: tarvitseeko hän esimerkiksi työajan joustoa. Olennaista on myös sopia yhdessä, mitä tapahtuneesta kerrotaan työpaikalla”, hän kertoo.
Mynttisen mukaan esihenkilöllä on vastuu siitä, että surevan kohtaamiseksi tehty suunnitelma toteutuu.
“Esihenkilö on viestinviejä surevan toiveiden välittämisessä. Hän vastaa myös sairauslomakäytännöistä, tiedottaa työterveyden tuesta ja huolehtii muutoinkin työssä jaksamisen tuesta.”
Suru näkyy työssä monella tavalla
Surun kohtaaminen työssä näkyy Surukonfrenssissa monesta näkökulmasta.
Torstaina kuullaan traumapsykoterapeutti Minna Salmen keynote-luento traumaattisen menetyksen kokeneen ihmisen auttamisesta ja erikoislääkäri, dosentti Heini Harve-Rytsälän näkökulmia ensihoitolääkärin työstä.
Perjantain keynote-luennolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen puhuu itsemurhien ehkäisystä työpaikalla.
MIELI ry:n johtava koulutusasiantuntija Marjukka Laukkanen pitää perjantain päätteeksi luennon siitä, miten auttaja voi pitää huolta omasta jaksamisestaan ja oman työnsä rajoista.
Surukonferenssi lisää tietoutta surusta
Konferenssin tavoitteena on lisätä tietoutta surusta ja surevan tukemisesta sekä tuoda esille suomalaista kuolemaan liittyvää tutkimustietoa. Konferenssin kautta halutaan myös tarjota läheisensä menettäneille ja surevia työssään kohtaaville mahdollisuus vuorovaikutukseen.
Konferenssi on suunnattu sosiaali- ja terveydenhoitoalan, opetus- ja kasvatusalan ja seurakuntien työntekijöille, muille surevia työssään kohtaaville sekä läheisensä menettäneille. Konferenssi on tarkoitettu myös surua ja kuolemaa tutkiville tahoille ja asiantuntijoille.
Konferenssi toteutetaan yhteistyössä MIELI Suomen Mielenterveys ry:n, HUOMA Henkirikoksien uhrien läheiset ry:n, KÄPY Lapsikuolemaperheet ry:n, Nuoret Lesket ry:n Suomalaisen Kuolemantutkimuksen seuran, Surevan kohtaaminen -toiminnan, Surunauha ry:n sekä Tampereen yliopiston kanssa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Terhi Kantanen
koordinaattori@huoma.fi
050 401 2230
Linkit
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö. MIELI ry edistää Suomessa asuvien mielenterveyttä, tekee ehkäisevää mielenterveystyötä ja rakentaa vapaaehtoisen kansalaistoiminnan edellytyksiä mielenterveyden alalla. Mieli.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
MIELI Kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa27.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 MIELI Kriisipuhelimessa ihmisten hätään pystyttiin vastaamaan aikaisempaa useammin. Tämän mahdollisti vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrän kasvu. Jatkossa vapaaehtoisten määrää pyritään lisäämään entisestään valtakunnallisella verkkokoulutuksella.
Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle20.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
Sekasin-chat hakee tekoälystä ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin15.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Sekasin-chatissä on otettu käyttöön mielenterveystyön ammattilaisten kouluttama tekoäly ihmisavun rinnalle. Kyseessä on yksi Euroopan ensimmäisistä puhtaasti mielenterveystyöhön rakennetuista generatiivista tekoälyä hyödyntävistä chatbot-ratkaisuista.
Nuoriin liittyvät yhteydenotot kriisikeskuksiin ovat olleet tänä vuonna yhä murheellisempia4.12.2024 08:58:38 EET | Tiedote
Nuorten ja heidän läheistensä yhteydenotoissa MIELI ry:n kriisiauttamiseen toistuu nyt huoli avun saamisesta. Tilanteet vaihtelevat, mutta yleisesti aiheet ovat vakavia: syömishäiriöitä, itsetuhoisuutta, viiltelyä ja päihteitä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme