MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi
Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.

Järjestöjen valtionavustusjärjestelmä on sosiaalisena innovaationa mahdollistanut elinvoimaisen kansalaisyhteiskunnan, jossa suomalaiset yhdessä rakentavat hyvinvointia ja ottavat vastuuta. Sosiaali- ja terveysalan järjestöissä toteutuu vuosittain noin 10 miljoonaa kohtaamista ja niissä toimii noin puoli miljoonaa vapaaehtoista. Esimerkiksi MIELI ry:n ja sen jäsenyhdistysten ylläpitämässä kriisityössä kohdataan vaikeassa elämäntilanteessa olevia yli 150 000 kertaa vuodessa. Järjestöjen hyvinvointia vahvistava ja ongelmia ehkäisevä työ ehkäisee tarvetta julkisiin palveluihin ja vähentää niistä yhteiskunnalle kertyviä kustannuksia.
Valtiontalouden sopeuttamistoimien osana päätetyt mittavat valtionavustusleikkaukset tulevat väistämättä vaikuttamaan kansalaisyhteiskunnan elinvoimaisuuteen ja toimintakykyyn. Hallituskauden alkupuoliskolla leikkaukset näyttäytyivät välttämättömänä osana mittavia säästötoimia. Puolivälitarkastelussa linjatun kasvupaketin yhteydessä päätetyt lisäleikkaukset sote-järjestöjen valtionavustuksiin eivät enää ole ymmärrettäviä.
MIELI ry:n liittokokous vetoaa Petteri Orpon hallitukseen järjestöleikkauksien kohtuullistamiseksi. Järjestöavustukset eivät ole vain lukuja budjettikirjassa. Ne vaikuttavat suoraan ihmisten hyvinvointiin ja samalla kansantalouteen. Leikkaus sote-järjestöiltä ei säästä, vaan lisää yhteiskunnan kustannuksia. Mielenterveyden vähintään 11 miljardin euron kustannukset suomalaiselle yhteiskunnalle koostuvat merkittäviltä osin sosiaaliturvamenoista ja tuotannonmenetyksistä. Pahoinvoinnin kustannuksista on mahdollista säästää, mutta vain panostamalla ongelmien ehkäisyyn, johon hallitus nyt kohdistaa uusia leikkauksia.
Järjestöt osallistuvat säästötalkoisiin tehokkaammin jatkamalla kuin vähentämällä toimintaansa. Avustusleikkauksia tulisi nyt kohtuullistaa ja ottaa aikalisä niiden kokonaisvaikutusten selvittämiseksi, kuunnellen erityisesti niitä ihmisiä, joita varten sote-järjestöt työtään tekevät. Jos leikkausten vaikutuksia ei arvioida huolellisesti, seurauksena voi olla odottamattomia ja ei-toivottuja vaikutuksia.
Maan hallitus on useassa yhteydessä linjannut tahtotilakseen järjestöjen hallinnollisen taakan keventämisen ja yleisavustuspainotuksen lisäämisen avustustoiminnassa. Puoliväliriihessä hallitus on uutena nostanut selvityksen kohteeksi avustusvalmistelun rakenteet sosiaali- ja terveysministeriössä. On tärkeää, että selvitykset tehdään ja uudistukset valmistellaan yhteistyössä järjestökentän kanssa hallitun sopeutumisen mahdollistamiseksi ja sen turvaamiseksi, että muutokset tukevat järjestöjen tuloksellista työtä terveyden ja hyvinvoinnin, osallisuuden ja vakauden vahvistamiseksi.
MIELI ry:n liittokokous järjestettiin Helsingissä sunnuntaina 27. huhtikuuta 2025. Kokous hyväksyi liiton strategian vuosille 2025-2030 ja otti kantaa kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sirpa PietikäinenPuheenjohtaja, MIELI Suomen Mielenterveys ry
Puh:050 466 6222Kuvat

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
MIELI Kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa27.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 MIELI Kriisipuhelimessa ihmisten hätään pystyttiin vastaamaan aikaisempaa useammin. Tämän mahdollisti vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrän kasvu. Jatkossa vapaaehtoisten määrää pyritään lisäämään entisestään valtakunnallisella verkkokoulutuksella.
Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle20.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
Sekasin-chat hakee tekoälystä ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin15.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Sekasin-chatissä on otettu käyttöön mielenterveystyön ammattilaisten kouluttama tekoäly ihmisavun rinnalle. Kyseessä on yksi Euroopan ensimmäisistä puhtaasti mielenterveystyöhön rakennetuista generatiivista tekoälyä hyödyntävistä chatbot-ratkaisuista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme