40 vuotta suomalaista atomikerroskasvatusteknologiaa
Ohuiden kalvojen rakentaminen atomi atomilta on materiaalikemian perustutkimusta, joka on johtanut moniin sovelluksiin teollisuudessa. ALD-tutkijat kehittävät uusia kemiallisia valmistusmenetelmiä materiaaleille, joita tarvitaan etenkin mikroelektroniikassa. Työ edellyttää ohutkalvo- ja pintatekniikoiden yhdistämistä nanotasolla, lähdeainemolekyylien syntetisointia ja molekyylien järjestämistä pinnoille. Suomessa teolliseksi prosessiksi kehitetty ALD-menetelmä on kemiallisen kaasufaasipinnoituksen muunnelma, jossa kalvoja rakennetaan atomikerroksittain.
Helsingin ylipistossa pidettävä Baltic ALD -kokous 12.-13.5.2014 kerää alan tutkijat 17 maasta koolle. Kutsuttuna puhujana konferenssissa luennoi myös Tuomo Suntola aiheella ”From ideas to global industry – 40 years of ALD in Finland”. Tekniikan tohtori Suntola kehitti ja patentoi ALD-menetelmän alkujaan käytettäväksi elektroluminenssinäyttöjen valmistuksessa.
ALD-menetelmä kiinnostaa maailmalla, koska se on käytännössä ainoita menetelmiä, joilla muutaman atomikerroksen paksuisia materiaalikerroksia voidaan valmistaa hallitusti. Menetelmä on luotettava, ja sen etuihin kuuluu, että kalvojen lähtöaineina käytettävät kaasumolekyylit löytävät mikropiirien viimeisimpiinkin sopukoihin.
Mikroelektroniikkateollisuudelle (mikroprosessorit, muistit) ALD on erityisen tärkeä, sillä se mahdollistaa, että tietokoneemme toimivat entistä nopeammin ja tehokkaammin, mutta silti viileämmin. Muita ALD:n nykyisiä ja mahdollisia tulevia sovelluskohteita ovat näytöt, ruosteenesto- ja muut suojapinnoitteet, optiikka, litium-ioniakut sekä aurinko- ja polttokennot, kuten myös useat muut mikroelektroniikan, nanoteknologian sekä ympäristötekniikan sovellukset. Suomalaiset tutkimustulokset useista yliopistoista ja teknillisissä korkeakouluista ovat vahvistaneet myös maamme atomikerroskasvatusteollisuuden (ASM Microchemistry Picosun ja Beneq) asemaa kansainvälisessä kilpailussa. Nämä jatkavat 40-vuotisen ALD-tutkimuksen hyödyntämistä aiempien suomalaisten yritysten, kuten Nesteen, Instrumentariumin ja Lohjan, jalanjäljissä.
Suomen Akatemian Atomikerroskasvatuksen huippututkimusyksikön Baltic ALD -kokous, Helsingin Kumpulan tiedekampuksella Physicumissa 12.-13.5.2014: http://www.aldcoe.fi/bald2014
Atomikerroskasvatuksen huippututkimusyksikkö: http://www.aldcoe.fi
ALD-huippuyksikköä johtaa professori Markku Leskelä Helsingin yliopiston kemian laitokselta: http://www.helsinki.fi/tutkimus/huippuyksikot/2012-2017/markku_leskela.html
http://www.helsinki.fi/tutkimus/tutkijat/siteeratuimpia/leskela_ritala.html
Lisätietoja antaa professori Markku Leskelä, puhelin 040 755 3789, markku.leskela@helsinki.fi
Esittely tekniikan tohtori Tuomo Suntolasta:
http://www.picosun.com/binary/file/-/id/3/fid/78/
Materiaalia ALD-menetelmän sovelluksista: http://yle.fi/uutiset/atomikerroskasvatus_mullistaa_kahvipaketin/5541472
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin 050 415 0316, minna.merilaine@helsinki.fi
Tiedevelhot ja mediahippa: http://blogs.helsinki.fi/mmerilai/
www.twitter.com/MinnaMeriTenhu
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme