Ennätyssuuri filosofisen tiedekunnan promootio näkyy tällä viikolla Helsingin kaduilla

Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootion voi havaita Helsingin kaduilla perjantaina 23. toukokuuta, kun promootioaktin jälkeen maisterit ja tohtorit siirtyvät juhlallisessa ja näyttävässä kulkueessa Tuomiokirkolle noin kello 14. Kulkueessa maisterit ja tohtorit kantavat oppiarvonsa tunnuksia, maisterit laakerinseppelettä ja maisterinsormusta, tohtorit tohtorinhattua ja -miekkaa.
Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä maisterien ja tohtorien yökulkue kulkee pitkin Helsingin keskustaa ja päättyy yliopiston päärakennukselle, missä tervehditään juhlapuheella nousevaa aurinkoa kello 4.20.
96. kertaa järjestettävää promootiota juhlitaan 22.–24.5. Promootion juhlinta alkoi kuitenkin jo Floran päivänä 13. toukokuuta, kun promootion yleiseksi seppeleensitojattareksi valittiin professori Kirsti Longan tytär Tii Pylvänäinen.
Riemupromovendeja ja kunniatohtoreita
Maisterit ja tohtorit promovoidaan virallisesti perjantaina 23. toukokuuta. Promootiossa promovoidaan myös 66 riemumaisteria ja 5 riemutohtoria. He ovat osallistuneet promootioon 50 vuotta sitten vuonna 1964.
Promootiossa myös vihitään kunniatohtoreiksi 13 tieteen, kulttuurin ja yhteiskunnan eri aloilla ansioitunutta henkilöä. Heidän joukossaan ovat taiteilija M. A. Numminen ja Heurekan entinen toiminnanjohtaja, professori Per-Edvin Persson. Muut kunniatohtorit edustavat filosofiseen tiedekuntaan kuuluvia eri tieteenaloja, ja he ovat ansioituneita professoreita ja tutkijoita eri puolilta maailmaa.
Promootioaktin jälkeen promootioväki siirtyy kulkueessa yliopiston juhlasalista Kielikeskuksen juhlasaliin tunnustuksettomaan tilaisuuteen ja Tuomiokirkkoon promootiojumalanpalvelukseen. Promootiopalveluksessa saarnaa arkkipiispa Kari Mäkinen. Tilaisuudessakantaesitetään promootiota varten tilattu tanssiteos Maasta rukouksen häivä. Teoksen esittää Taideyliopiston tanssilinjan Herräämö -työryhmä.
Filosofisen tiedekunnan promootio on Suomen akateemisista juhlista vanhin
Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan muodostavat humanistinen, matemaattis-luonnontieteellinen, bio- ja ympäristötieteellinen, käyttäytymistieteellinen ja farmasian tiedekunta. Filosofisen tiedekunnan promootio on Suomen akateemisista juhlista vanhin. Ensimmäinen promootio järjestettiin vuonna 1643 Turun Kuninkaallisessa Akatemiassa vanhan eurooppalaisen yliopistoperinteen mukaisesti.
Kevään 2014 promootiossa promoottorina toimii professori Arto Mustajoki humanistisesta tiedekunnasta, juhlamenojen ohjaajana professori Kaarle Hämeri matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta ja yliairuena dosentti Tiina Sikanen farmasian tiedekunnasta.
Promootioaktissa esitetään Leevi Madetojan vuoden 1914 promootioon säveltämä kantaatti, jonka esittävät Ylioppilaskunnan Soittajat sekä Akateeminen Laulu. Promootioaktin jälkeisillä promootiopäivällisillä kuullaan suomen- ja ruotsinkieliset promootiorunot, joiden tarkoituksena on toimia ihailtujen runoilijoiden tervehdyksenä tutkintonsa suorittaneille promovendeille. Suomenkielisen promootiorunon on kirjoittanut Henriikka Tavi ja ruotsinkielisen Tomas Mikael Bäck.
MEDIALLE:
Promootioakti alkaa 23.5. klo 10 Helsingin yliopiston Suuressa juhlasalissa (Unioninkatu 34). Lehdistön edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen! Muistattehan kuitenkin, että itse aktin valokuvaaminen tai videoiminen ei ole sallittua. Pressikuvat promootioaktista ovat ladattavissa promootion verkkosivujen kautta.
Promootioaktia on myös mahdollista seurata verkkolähetyksenä yliopiston sivujen kautta.
Jos haluatte saapua promootion tilaisuuksiin, pyydämme ottamaan etukäteen yhteyttä promootiokanslistiin (kts. yhteystiedot alla).
Tervetuloa!
Lisätietoja:
promootion gratista Emma Ronkainen, puh. 040 7429740
promootiokanslisti Marjo Sutinen, puh. 050 448 0011
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme