Leikkaushoito voi nopeuttaa solisluun murtuman paranemista
Solisluun murtumia ja olkalisäke-solisluu nivelen (AC-nivel) vammoja on perinteisesti hoidettu ilman leikkausta. Viime vuosina julkaistujen tutkimusten tulokset viittaavat siihen, että leikkaushoito edistäisi luutumista ja vähentäisi jälkioireita. Vahvaa tutkimusnäyttöä ei kuitenkaan vielä ole.
LL Kaisa Virtanen selvitti väitöstutkimuksessaan äkillisen solisluun murtuman ja AC-nivelen sijoiltaanmenon hoitojen tuloksia. Tutkimuksessa selvitettiin järjestelmällisen kirjallisuuskatsauksen avulla solisluumurtuman konservatiivisen hoidon ja leikkaushoidon tuloksia sekä satunnaistetun vertailevan tutkimuksen avulla solisluun keskiosan murtuman konservatiivisen ja leikkaushoidon tuloksia. Lisäksi arvioitiin äkillisen AC-nivelen sijoiltaanmenon leikkaushoidon pitkäaikaistuloksia sekä viivästyneesti jännesiirteen avulla leikatun AC-nivelen sijoiltaanmenon tuloksia.
Aikavälillä 1.1.1966 - 31.3.2011 lääketieteellisistä tietokannoista löytyi 1072 tiivistelmää koskien solisluun murtumia. Lopulliseen tutkimukseen sisältyi 6 satunnaistettua vertailevaa tutkimusta ja 7 ei-satunnaistettua vertailevaa tutkimusta.
– Kirjallisuuskatsauksen perusteella vaikuttaa siltä, että solisluun keskiosan murtuma paranee nopeammin leikkaushoidolla kuin konservatiivisella hoidolla ja että murtuma luutuu selvästi paremmin jos käytetään leikkaushoitoa – toisaalta ilman leikkaustakin on saavutettavissa riittävä olkanivelen toimintakyky ja kivunlievitys, Virtanen toteaa.
Vertailevaan tutkimukseen satunnaistettiin 60 solisluun keskiosan murtumapotilasta, joista 28 hoidettiin leikkauksella ja 32 konservatiivisesti. Vuoden seuranta-aikana ei havaittu eroa ryhmien välillä olkanivelen ja yläraajan toiminnassa tai suorituskyvyssä eikä kivun määrässä. Kaikki leikkauksella hoidetut murtumat luutuivat; konservatiivisen hoidon ryhmässä murtuma jäi luutumatta 24 % potilaista. Murtuman siirtymän suuruusnäytti olevan yhteydessä luutumattomuuden riskiin.
Tuoreen AC-nivelen sijoiltaanmenon leikkaushoidon pitkäaikaistulokset ovat erinomaisia 18 vuoden seuranta-aikana: olkanivelen toimintakyvyssä ei ollut havaittavissa eroa terveeseen puoleen verrattuna. Pitkäaikaisen, viiveellä leikatun AC-nivelen sijoiltaanmenon leikkaustulokset ovat sen sijaan keskinkertaisia, ja melkein puolella potilasta nivel jäi epävakaaksi. Olkanivelen toimintakyky jäi heikommaksi terveeseen puoleen verrattuna neljän vuoden seuranta-aikana.
– Pitkäaikaisen AC-nivelen sijoiltaanmenon korjausleikkaus on vaativa ja siihen liittyi yllättävän paljon komplikaatiota, väittelijä huomauttaa.
LL Kaisa Virtanen väittelee 23.5.2014 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Clavicle Injuries: Treatment of midshaft clavicle fractures and acromioclavicular joint dislocations in adults". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Töölön sairaala, luentosali 1, Topeliuksenkatu 5, Helsinki. Vastaväittäjänä on professori Jan Erik Madsen, Oslo, Norja ja kustoksena on professori Ilkka Kiviranta. Väitöskirjasta on myös elektroninen julkaisu ja se on luettavissa yliopiston E-thesis -palvelussa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/44829
Väittelijän yhteystiedot:
Sähköposti: kaisa.virtanen@helsinki.fi
Puh. 040 546 3004
***************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen
Tiedottaja, Helsingin yliopisto / Academic Medical Center Helsinki (AMCH)
050 406 2043, paivi.m.lehtinen@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme